Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström besöker Somaliska föreningen i Malmö

”Somalier är entreprenörer”

Det var kvavt i den lilla källarlokalen på Hårds väg när Somalilands förening tog emot arbetsmarknadsminister Hillevi Engström med följe. Ett tjugotal personer trängdes runt ett ovalt bord medan en livvakt stod bredbent ute i korridoren.
– Vi har somalier som flyttar från Sverige för att det är svårt att starta företag här. Sverige borde titta mer på hur det är i till exempel England där man kan få behålla viss ersättning medan man börjar med sitt företag, sa Jaman Osman Ismail, ordförande, Somaliland förening.
Han berättade att somalier av tradition är entreprenörer och att de flesta lever på någon form egen verksamhet. Till skillnad från svenskar som av tradition ofta är anställda.

Somalilands förening i Malmö arbetar hårt med att fler somalier ska komma in på den svenska arbetsmarknaden. I ett av föreningens projekt ”Från Rosengård till Rosenbad” får 61 ungdomar chansen att sommarjobba och samtidigt lära sig mer om Sverige. Projektet har varit framgångsrikt och av den första gruppen på 30 stycken har 20 stycken ungdomar gått vidare till arbete eller studier. Projektet var en av anledningarna till arbetsmarknadsministerns besök under måndagen.
– Föreningen arbetar verkligen på bredden. Det jag kommer ta med mig härifrån är att våra regler för företagande kan vara ett problem för den här gruppen, sa Hillevi Engström, arbetsmarknadsminister.
Hon berättade att regeringen just nu tittar på möjligheten för ungdomar att få behålla socialbidraget när de startar eget.

18-årige Feysal Osman är en av de som haft ett sommarjobb genom projektet ”Från Rosengård till Rosenbad”. Han var tyckte att det var bra att arbetsmarknadsministern kom.
– Hon behöver förändra mycket. Många somalier går inte till arbetsförmedlingen. Men det viktigaste är ändå att det blir fler praktikplatser. Folk måste komma ut i arbete, sa han.

Flera av deltagarna på mötet påpekade att kontakten med arbetsförmedlingen i Malmö inte varit den bästa. De hade till exempel velat samarbeta med arbetsförmedlingen i ett projekt men då fått kalla handen. Hillevi Engström såg bekymrad ut när hon fick höra det.
Kan du garantera att du ska följa upp det här och ta kontakt med arbetsförmedlingen?
– Jag ska ta kontakt med generaldirektör Angeles Bermudez- Svankvist för arbetsförmedlingen så får hon kolla varför det blivit så, sa Hillevi Engström.

Dagens fråga

Kommer du att följa MFF:s bortamöte mot Wolfsburg

Loading ... Loading ...