Karin Berg pratar om bokbloggar med Lotta Bromé i P4 Extra på torsdagen. Foto: Anna Rikner

Vikten av digital närvaro

Det känns som att det kommer en ny bokblogg varje dag. Det är kanske överdrivet, men klart är att det finns över 600 registrerade på bokbloggar.se. Själv har jag i nuläget nästan 2 000 olästa inlägg, och nästan – om inte fullt så många – egna oskrivna i huvudet.

Jag börjar känna att jag är ohjälpligt efter i bokbloggosfären sedan jag fick barn och Bokmässebesöket kan nog ses som ett sätt att hinna ikapp. Den här helgens inlägg kommer jag att läsa med nyväckt intresse. Som Karin Berg, som driver bloggen enbokcirkelföralla.se, säger, så är Bokmässan årets höjdpunkt för många bloggare och i år har peppen varit större än någonsin. Bloggarna har, mycket tack vare nämnda Karin Berg, blivit en del av mässan. På gott och ont.
– Bokmässeambassadörerna fick en resa till Göteborg och det är klart att vi har funderat på om det kan ses som en mutresa, säger hon.

Oron bland bloggare att upplevas som köpta av förlagen, eller i detta fall mässan, är stor.
– Men vi har inga krav på oss att skriva bra om mässan, säger Karin Berg.

Mässansvariga har så klart insett vikten av digital närvaro och i år har vi bloggare både ett eget rum, med internetuppkoppling, och de 20 bloggare som bokmässan engagerat som ambassadörer har under hela året bloggat om mässan och om tysk litteratur.

– I ett allt större digitalt brus väljer var och en mer utifrån sina intresseområden. Därför tror vi att bokbloggare har en viktig funktion också för våra besökare, samtidigt som nya målgrupper nås av information om Bokmässan, säger Birgitta Jacobsson Ekblom, pressansvarig på mässan.

Hon poängterar att bokbloggarna är oberoende och fria att skriva vad de vill, liksom de tusentals journalister som är ackrediterade till mässan. Resultatet av bloggsamarbetet? Det återstår att se när mässan slår igen portarna och summerar årets besökarantal.