Stefan och Pärnilla Lundgren har arbetat tillsammans med att skapa utställningen Eslov Wide Shut. Arbetena inför öppningen förra helgen pågick in i det sista. Foto: Håkan Jacobsson

Beroende av konst

Just nu är han och hustrun Pärnilla aktuella med utställningen ”Eslov Wide Shut” i en av Åkermans gamla fabrikshallar. Där har de samlat 100 konstverk av 40 nordamerikanska konstnärer.
Tidningen skrev om utställningen innan den skulle öppnas, om hur entusiastisk Stefan Lundgren är. Han framhåller att det i många fall handlar om konstnärer vars verk visas på de riktigt stora gallerierna och utställningsarenorna i världen.
Speciellt roligt tycker han att det är att kunna ordna den här utställningen just i Eslöv.
– Eslövs företagare har alltid stöttat mig med material när jag har gjort mina projekt i Prag eller Berlin eller var det varit.
Dessutom är han ju uppvuxen i Eslöv.
– Mamma jobbade på Felix, pappa här på Åkermans.
Varifrån hans konstintresse, eller lidelse för konst, kommer ifrån vet Stefan Lundgren inte, menar att det är något man odlar, utvecklar.
Han började odla sitt genom att följa vad som hände på Lilla galleriet i Eslöv i tonåren. Det var också där han hade sin första utställning, 17 år gammal.
Sedan utvidgade han sin sfär till Malmö och Lund. 1994 tog han till New York och gick på School of Visual Arts, men då hade han redan haft flera utställningar här hemma.
Trots att Stefan Lundgren inte har bott i Eslöv sedan 2002 är han på sätt och vis alltid aktuell där. På Norrevångsskolan och Karlsrobadet finns konstverk av honom till ständigt påseende.
Men han återvänder också titt som tätt för olika punktinsatser, i samarbete med kommunen.
Sålunda höll han för några år sedan i ett projekt där slotten i kommunen huserade vad sin konstnär en viss tid – själv höll han till på Skarhult. I projektet Twin Peaks byggde han en linbana över Trollsjön
Han berättar att han har ganska tät kontakt med kommunens kultur- och fritidschef Eva Hallberg, som undrade om han kunde göra något i samband att Eslöv i år firar 100 år som stad. Paret Lundgren har förberett utställningen i ett drygt år.
– Vi har gjort en modell hemma på Mallorca och utformat hela utställningen. Nu har jag varit här i ungefär en månad och förberett den.
Pärnilla Lundgren, som kommer från Staffanstorp, träffade han när hon var hans assistent. 2002 flyttade de och de två sönerna från Eslöv till Troentorp, mellan Båstad och Torekov. Inte för att de var trötta på Eslöv, men för att realisera en dröm om ett konstnärscentrum de hade då.
– Nya koordinater ger nya perspektiv, säger Stefan Lundgren.
I många år hade de också en lägenhet i Berlin.
Sedan fem år bor de på Mallorca, i öns huvudstad Palma.
Man skulle kanske kunna tro att det är avsides, men så är det inte alls, försäkrar Stefan Lundgren och säger att trafiken dit av både konstnärer och konstsamlare är ganska livlig.
– Många av de konstnärer du ser verk av här har varit på Mallorca.
Konstsamlare finns det här i Sverige också, bara det att här håller de en lägre profil, berättar Stefan Lundgren och tillägger att det inte går att peka ut en typisk konstsamlare:
– Alla är olika. Men de har ett brinnande intresse av att ta del av de här energierna.
Och, säger han, det handlar mer om intresse och hängivenhet än om pengar.
Själv köpte han sitt första konstverk när han var 18 år. Och han har fortsatt.
– Det är så vansinnigt roligt. Jag har inte tröttnat med åren, utan det blir mer och mer angeläget att syssla med sådant här.
– Även om vi varit så fattiga så många gånger.
Han säger att intresset bland konstsamlare i Sverige är mycket stort inför utställningen – flera har varit på besök innan den ens öppnat.
Han talar om dem nästan som en sekt av konstberoende, som har en stark längtan att få äga konsten de ser, som känner att de är rätt föräldrar till konstverken. Samtidigt vill han inte tala om det som något alltför märkvärdigt.
– Det tror jag alla förstår som ägnar sig åt något samlande, vad det än må vara.
När utställningen stänger den 25 september får han tillbringa lång tid med att packa ihop den igen och skicka tillbaka konstverken till respektive ägare.
– Det finns kanske de som tycker att vi borde ha visat vår egen konst, men det här var vad vi kände för att göra just nu, Pärnilla och jag.
I sin egen konst arbetar Stefan Lundgren med de mest skiftande uttryck.
– Jag låter idéerna styra materialet. Jag är tacksam att ha fått prova på så mycket.
Den senaste tiden har han arbetat med stora bronser. De ska ställas ut i Stockholm och Malmö.
Han säger att han är rastlös, huvudet arbetar redan med nästa idé långt innan han slutfört sitt pågående projekt. Där avundas han ibland sin fru Pärnilla, som har förmågan att koncentrera sig på en sak tills den är färdig.
De lämnade Eslöv, de lämnade Bjärehalvön, båda gångerna för att de kände sig färdiga med vad de ville göra där. När blir de färdiga med Mallorca?
– Det vet man inte – vi är fyra i familjen. Det är klart att New York är rätt högt på listan, men vi trivs så bra på Mallorca. Det är en bra bas; där är bra att jobba, bra att visa sin konst, många spännande människor kommer dit.

Namn: Stefan Lundgren, 42
Yrke: Konstnär
Familj: Hustru Pärnilla, två söner
Bor: Palma de Mallorca
Aktuell: Ordnar tillsammans med sin fru utställningen Eslov Wide Shut i en gammal fabrikshall i Eslöv. Den öppnades den 3 september och pågår till den 25 september.