Penser och Carling
hedersmedborgare

Båda deltog i gårdagens stora företagsdag på Stora Torg. Erik Penser som inbjuden gäst hos företagare och kommunfolk inne på Hotell Stensson, Gunhild Carling som underhållare på Stora Torg under kvällen.
Som bevis på sin nyvunna status fick de på Stora Torg ta emot varsitt handmålat diplom som föreställer Stenberget, stadens unika byggnadsverk som lär ha haft Babels Torn som förlaga.

Beslutet att utse två hedersmedborgare är att betrakta som en engångshändelse med anledning av stadens 100-årsjubileum, säger kommunstyrelsens ordförande Cecilia Lind (S):
– Vi kände att vi ville tacka och uppmärksamma dem båda två. De har gjort så mycket gott för Eslöv och talar alltid väl om staden ute i Sverige och världen. De är de bästa ambassadörer vi kan tänka oss, säger Cecilia Lind.
Stockamöllanbon Gunhild Carling underhöll på Stora Torg under företagsdagen medan Englandsboende, sedan 35 år, Erik Penser under fredagseftermiddagen höll ett bejublat anförande inne på Hotell Stensson.
Moderatorn Thomas Frostberg lät publiken kasta ut frågor till Erik Penser, som innan dess hade försäkrat att han gärna ville ha riktigt svårbesvarade och obekväma sådana.

Kan Eslöv bli Skånes finansiella centrum, löd en av frågorna.
– Inte bara det – hit borde Europas Centralbank flytt! Eslöv är ju Europas mittpunkt. Ta en kartbok och en passare, rita och se själva! uppmanade han publiken.
Ombedd om investeringstips rådde Erik Penser publiken att satsa på mark och mat.
– I 100-årscykler har mark alltid varit den bästa investeringen. Och matpriserna kommer att gå upp. Maten har varit för billig för länge.

Erik Penser lever som han lär. Han avslöjade, utan att vilja precisera några exakta siffror, att han driver Englands sjätte största lantbruk eller, som han uttryckte det, är landets sjätte störste bidragstagaren inom näringen trots att det är både stort och effektivt. Han inte gillar Bryssels system.
Kan han då rentav tänka sig att vägra ta emot bidragen? försökte Thomas Frostberg provocera.
– Så tokig är jag inte! svarade Erik Penser som vill möta konkurrenterna på lika villkor trots allt.
Euron gillar han inte, sade absolut nej till den redan för 15 år sedan och tyckte redan då att det inte gick att samordna kronan med de sydeuropeiska ländernas valutor. Penser lovprisade den svenska kronans stabilitet: ”.Den är extremt välskött”. Flera länder kommer att tvingas lämna samarbetet och dollarn kommer att rasa i värde, förutspådde han.
– Amerikanerna har misskött sin ekonomi, så det måste ske . Men man vet aldrig när detta blir, det är problemet. Länder har enormt stora möjligheter att hålla sin valuta under armarna om de vill.
Erik Penser lovprisade varumärket Eslöv.
– Det är ingen tvekan om att det finns en speciell Eslövsanda. Här kan man fixa saker och ting. Politikerna i stan vill verkligen att näringslivet ska blomstra.

Som exempel tog han Åkermans nedläggning, en total omvälvning som kom helt överraskande för alla.
– Tänk så bra det gick ändå! Ägaren Volvo tog sitt ansvar och Eslövs kommun skötte sig lysande. Jag tror inte att det gått så bra på annat håll.
Erik Penser avslöjade, återigen på en publikfråga, att han en dag eventuellt blir Eslövsbo igen.
– Jag har funderat på det där. Ska man kanske inte tillbringa sista dagar på Håkanssons sjukhem?
Tidpunkten för detta ligger dock en bra bit fram i tiden, meddelade han. Erik Pensers pappa Wilhelm var yrkesverksam som advokat i Eslöv fram till att han var 92 år.
– Jag tänkte hålla på tills jag är 95. Den moderna tekniken borde kunna ge mig ytterligare tre år! Sedan kanske jag återvänder hit.

Men staden är absolut att rekommendera att bo i.
– Här får man en villa för halva priset mot i Lund, trots att det är så nära dit. Här är en mycket attraktiv miljö. Parkera bilen på Badhustorget och ta en runda runt torget så kan du uträtta alla ärenden du behöver!
Eslöv bör absolut ha ett hotell, sade han, men Penser ville varken förorda Stenssons nuvarande lokaler eller en ny byggnad.

Även om Erik Penser är rik och framgångsrik så har han gått på sina nitar.
– Min sämsta affär var Biocarb i Lund. Fyra professorer, samtliga säkert i Nobelprisklassen, lockade mig att satsa 400 miljoner kronor på avancerad kolhydratsatsning. Det kom tillresande från hela världen för att studera företaget, men det kom aldrig någon produkt av det. I dag finns inget kvar av de pengarna …

En annan miss var, erkänner han i dag, hans motstånd mot Öresundsbroförbindelsen under 1990-talet.
– Jag hade fel. Det är bra att den finns. I dag är jag glad att slippa åka de små flygbåtarna när jag ska hit. När det blåste kunde man bli rejält sjuk.

Dagens fråga

Brukar du lyssna på Melodikrysset?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev