Anna Jonasson laddar sitt vapen inför scenen där kompaniet ska avlossa skott mot danskarna som anfaller slottet. Foto: Ida Dahlgren

Tusen års historia på sextio minuter

– Är det någon som inte har fängkrut? frågar Jesper Carlsson de andra statisterna som håller på att göra sig redo för dagens stora scen där dansken anfaller Borgeby slott.
Regissören Stefan Elkington är dock noga med att påpeka att filmen inte tar ställning för någon sida.
– Filmen utspelar sig ur borgebybornas perspektiv. Vårt mål är att den ska vara så historiskt korrekt som möjligt och vi försöker att rätta till myter och skrönor, berättar han.
Stefan Elkington har bott i Bjärred under halva sin uppväxt men hade aldrig hört talas om Borgeby slott förrän han gjorde ett reportage härifrån. Då föddes idén att göra en film om slottets historia.

Många viktiga scener har redan spelats in. Förra söndagen dramatiserades 1801 års bondeuppror men i dag är man tillbaka på 1600-talet där dansken lurar utanför slottets murar.
Plötsligt höjer kompaniet sina vapen och skjuter mot den för dagen inbillade dansken. När krutröken skingrats är det dags för en ny tagning men först måste en liten detalj ordnas. Statisternas neongula hörselproppar visar sig synas lite för väl och en assistent skickas i väg för att införskaffa en mer diskret variant.

Filmen, som går under namnet Borgeby slott – ett tusenårigt drama, avhandlar både vikingar, adelssläkter och kulturmecenater på slottet.
– Det är egentligen ett omänskligt projekt, säger reseachern Lennart Nilsson om ambitionen att sammanställa tusen års historia till en 60 minuter lång film.
Målet är att den ska vara klar till jul och kommer då att delas ut till skolor som kan använda den i undervisningen.
– Sedan är tanken att vi ska bli stjärnor i Hollywood, skämtar statisten Sven Arnberg som för dagen agerar trumslagare.
Han är tredje generationen som är med i filmen. Både sonen och barnbarnet är nämligen också statister.
– Vi kanske ser den här filmen på släktkalasen sen, säger han och tar en klunk kaffe. Om några minuter är det dags att rada upp sig igen för nästa tagning.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Är du rädd för att åka utomlands på grund av Coronaviruset?

Loading ... Loading ...