Foto: Carl Johan Erikson/Scanpix / Stefan Jerrevå

Skateboarden fyller 50

Det finns närmare 20 miljoner skateboardåkare i världen, att åka bräda är i dag en legitim sport och proffsåkarna tjänar lika mycket som fotbolls- och hockeyproffs. Men skateboard har inte alltid varit så stort och så accepterat, berättar Mark Pulman, som driver skejtnättidningen Tacky.se.
– När skateboard slog igenom på 1970-talet hörde det ihop med en rebellisk punkkultur och det uppskattades inte direkt av vuxensamhället. Ungdomar avråddes från att skejta, det ansågs göra unga till knarkare.
I Norge gick man till och med så långt att man förbjöd skateboard. Mellan 1978 och 1989 var det förbjudet att både köpa, sälja och använda en bräda.

Men brädan på hjul fanns långt innan det första stora uppsvinget på 1970-talet. 1961 började brädorna masstillverkas, men närmare 15 år tidigare hade de uppfunnits av surfare som ville ha något att göra när surfsäsongen var över, så de satte helt enkelt hjul på sina surfbrädor. Under 1950-talet utvecklade de brädorna och började tävla med sina hemmasnickrade skateboards.
I USA utvecklades åkstilen på 1970-talet av skejtgänget Z-boys, som började bryta sig in på övergivna tomter och åka i tomma swimmingpooler, vilket blev grunden för den skejtstil som i dag kallas street.
– Sen tvärdog skejthajpen runt 1980. Ingen var intresserad av att skejta förrän min generation tog vid mot slutet av 1980-talet. Då blev det en stor grej bland 10-13-åringar, men för oss var det en cool ny leksak mer än en livsstilspryl, berättar Mark Pulman.
Men skateboarden var fortfarande inte uppskattad av den äldre generationen.
– Vi blev bortjagade ur parkerna, och åkte man förbi ett hus kunde det hända att någon kastade ut vatten från fönstren för att vi skulle försvinna!

Efter 1980-talet svalnade intresset igen för att återkomma med besked mot slutet av 1990-talet. Sen dess har intresset för sporten exploderat, och i dag anses skateboardåkning vara just det – en legitim sport bland alla andra.
– Prissummorna kan ligga på en miljon dollar och proffsskejtarna är världsstjärnor. Och frågan är inte längre om skateboard kommer att bli en OS-gren, utan när, säger Mark Pulman.
De senaste 50 åren har skejtandet gått från att vara en undergroundrörelse, en del av en revolterande ungdomskultur, till något som alla kan göra, oavsett ålder, klädstil eller attityd.
– Nu är det okej för en 40-åring i kostym att ta brädan till jobbet eller se det som ett schysst sätt att motionera på – man behöver inte vara 15 år, ha pösiga brallor och älska skatepunk. Men fortfarande finns det en fantastisk sammanhållning och kärlek skejtare emellan, som jag inte tror finns inom andra sporter, säger Mark Pulman.


Sportresultat

Sport i dag