Alexander Cederholm sitter i Terebi Ge-mus styrelse och spelar Rock 'n' Roll Racing på supernintendo.

TV-spel
för sällskaps skull

När tv-spelen slog igenom i slutet av 80-talet var det en leksak för barn eller kufiska nördar i mammas källarmörkret.
Men utvecklingen av teknik och grafik har lockat nya grupper till timtals spelande framför tv:n.
Med introduktionen av rörelsebaserade spel och allt mer påkostade produktioner är det i dag normalt att spela tv-spel, trots att man är vuxen.

Alkohol är strängeligen förbjudet innanför studiefrämjandets lokaler som Terebi Ge-mu hyrt för veckan. Spelandet är drog nog.
I det stora spelrummet står tv-apparaterna uppradade och eftersom det är tidig kväll spelas det mest äventyrsspel i väntan på att kvällens spelfantaster ska sluta jobbet.
På väggarna hänger konst med motiv från tv-spelsvärlden. Det finns även ett pysselrum för sargade spelfingrar där såväl Megaman som Pokémon är förevigade som pärlplattor.

En trivsam stämning där den gemensamma nämnaren är ett intresse av att slakta motståndare med överdimensionerade svärd eller rädda prinsessor, allt via avancerade knapptryckningar.
– Den negativa bilden av spelare börjar försvinna och gemenskapen lyfts fram, säger Björn Lidzén som kommit från Borås för att förkovra sig i gamla 8-bitsspel från 80-talet.
Han har precis vaknat från en tupplur framför spelet det nya spelet Transformers, med kontrollen i hand.

– Jag gillar egentligen inte nya spel. De tekniska begränsningarna gjorde att man förr var tvungen att satsa på spelkänsla och story. I dag är det bara grafik, säger han.
Det pågår en aldrig avslutad debatt mellan dem som föredrar de gamla pixliga spelen från förra decenniet före de nya högteknologiska produktionerna som kan kosta mer än en Hollywood film.

Men här är retrospelare välkomna tillsammans med de som dreglar över teknikutvecklingen i spelvärlden.
– Att spelare sitter i mammas källare och duschar en gång i månaden stämmer inte längre, säger Björn Lidzén men tillägger:
– Fast alla spelar inte tv-spel som vi spelar dem.

Dagens fråga

Brukar du lyssna på Melodikrysset?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev