Personligt

Buss i Malmö och jazz på skånska

Anna-Mia Barwe håller som bäst på att planera för inspelningen av Jazz po skånska 2. Foto: Anna Lindblom
Artikel Personligt Även om Anna-Mia Barwe är en etablerad sångerska, med en lång karriär i bagaget, är det svårt att överleva på enbart musiken.

Även om Anna-Mia Barwe är en etablerad sångerska, med en lång karriär i bagaget, är det svårt att överleva på enbart musiken. Parallellt med sjungandet har hon därför alltid haft diverse extraknäck, i skoaffär, på restaurang och – som busschaufför. Busskortet skaffade hon för över 20 år sedan.

– Jag jobbade extra som servitris på Limhamn-Dragörbåten på den tiden, och där stötte jag för första gången i mitt liv ihop med en kvinnlig busschaufför. Hon försäkrade att det var skitkul att köra buss, och att det var jättelätt att ta kortet, så jag tänkte att varför inte? Att hon dessutom hyste en särskild kärlek för just bussar gjorde inte valet svårare.– Ja, jag har gillat bussar ända sedan jag var liten. När jag bodde i Lyngby utanför Genarp kom skolbussen och hämtade upp oss varje morgon klockan fem över sju, och eftersom vi var först att kliva på fick vi åka i tre kvart, medan bussföraren Stig körde runt och hämtade upp alla de andra ungarna. Jag minns den där stunden som något väldigt meditativt och skönt. Man kunde snacka lite med de andra, eller bara sitta för sig själv och tänka. Hennes första vända i yrket, i början av nittiotalet, blev emellertid ganska kortvarig.– Jag höll bara på i ett år ungefär, för det var väldigt svårt att kombinera livet som timanställd med min verksamhet som musiker. Swebus ville veta en månad i förväg hur jag kunde jobba, och det visste jag ju aldrig.Men så, för tre år sedan, dök det upp en annons om att Arriva ville anställda fasta deltidare, och den här gången fick Anna-Mia Barwe en deal som passade henne som hand i handske.– Jag kör på morgnarna, måndag till fredag, i fyra timmar. Det funkar otroligt bra. Och det är så himla roligt! Att köra fort gillar jag inte, men att köra där det är trångt, det är kul. Och så slappnar man av så skönt när man kör, ja inte för mycket förstås, haha, men lite är det som att stå och diska. Man tänker så bra, och skapar. Kontakten med passagerarna är en annan av jobbets guldkanter, tycker hon.– Det här med service är något jag alltid har haft med mig. Mamma och pappa drev krogar under min uppväxt, bland annat Malmös första kvarterskrog, Fregatten, och det gjorde att jag väldigt tidigt lärde mig att ta folk, vilket är en stor fördel för mig när jag kör buss. Jag möter till exempel alltid folks blick när de kliver på. Det är bra för både dem och mig, de känner att de är sedda, och jag vet vem jag har tagit ombord. Musikaliskt sett har Anna-Mia Barwes signum kommit att bli "Jazz po skånska", vilket också är namnet på en sedan länge slutsåld skiva som hon gav ut år 2002. Konceptet uppfanns av Barwes mångårige samarbetspartner och pianist Sven Bjerstedt, som lanserade det i samband med en spelning på en Malmöfestival i mitten av nittiotalet.– Han hade översatt Errol Garners Misty, och gett den titeln Jau bler tosig, medan Ain't Misbehaving blev Rent liss på teven. Och responsen var helt fantastisk. Folk reste sig upp och applåderade. Att hon skulle satsa på musiken kände hon redan då hon som tonåring lät sig förföras av storebrorsans jazzsamling.– Jag minns hur vi lyssnade på Joni Mitchells hyllningsplatta till den legendariske jazzbasisten Charlie Mingus, och hur jag lärde mig flera av sångerna utantill, och det är rätt svåra grejer. Jag vantrivdes i skolan under högstadiet, men här kände jag att jag äntligen hade hittat något jag kunde.Någon formell utbildning har hon inte.– Jag kan läsa noter lite hjälpligt sådär, men harmonilära och sådant där har jag aldrig lärt mig. Men på något sätt har jag ändå alltid vetat hur det ska låta. Och jag har andra kvaliteter än just notläsning. Jag är till exempel bra på att snacka med min publik, och det är inte alla musiker. Utöver Jazz po skånska har hon gett ut ytterligare tre egna skivor, samt medverkat på en skiva med tolkningar av författaren Jan Sigurds texter och en samlingsskiva där kända skånska musiker framför gamla folkvisor. Och snart, hoppas hon, kommer Jazz po skånska 2.– Länge kände jag att Jazz po skånska var en stämpel jag ville försöka undvika. Men så tänker jag inte längre. Låtarna är inte bara lättsamma revynummer, många av dem har ett stort allvar, och allihop präglas av en väldig innerlighet.Att hennes eget tungomål egentligen är klingande rikssvenska är inte heller något problem.– Nej. Huvudsaken är att man har den skånska själen. Och det har jag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

470 valar strandade på Tasmanien

I måndags strandade 270 grindvalar vid Tasmaniens västkust, i södra Australien (bilden). Nu har ytterligare 200 strandade valar påträffats.
Foto: Brodie Weeding/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ytterligare omkring 200 grindvalar har hittats strandade längs Tasmaniens västkust, i södra Australien, rapporterar ABC News.

De flesta har redan dött, enligt räddningsarbetare.

Valarna upptäcktes på onsdagsmorgonen, omkring fem kilometer söder om Macquarie Heads, där runt 270 grindvalar fastnade på sandbankar i måndags. Hittills har ett 20-tal av dem kunnat räddas tillbaka ut i havet i en komplicerad räddningsinsats, medan minst 90 har dött.

Utrikes

Trump: HD-domare meddelas på lördag

President Donald Trump möter reportrar utanför Vita huset.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En kandidat till efterträdare till den avlidna liberala HD-domaren Ruth Bader Ginsburg kommer troligtvis att tillkännages på lördag kväll. Det säger USA:s president Donald Trump till reportrar.

– Vi är väldigt nära ett slutgiltigt beslut, säger presidenten.

Vem Trump väljer att nominera kommer förmodligen att meddelas klockan 17, enligt honom själv, vilket är klockan 23 i Sverige. Trump har tidigare lovat att utse en kvinnlig konservativ domare.

Inrikes

Bråkig festdeltagare avled efter fasthållning

Rättegången har inletts mot fyra män som misstänks för grovt vållande till annans död efter det att en man avled då de hade hållit fast honom. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Fyra män misstänkts för grov misshandel och grovt vållande till annans död efter att ha suttit på en man under fest i Ronneby kommun, skriver Blekinge Läns Tidning.

Händelsen inträffade för två och ett halvt år sedan, men först i veckan inleddes rättegången mot männen.

Det var under en fest i en bostad som den avlidne, en man i 30-årsåldern, uppges ha uppträtt stökigt och hotfullt. De fyra männen höll då fast honom, bland annat genom att sitta på honom, i väntan på att polis skulle komma. Först när polisen kom till bostaden upptäcktes att den fasthållne mannen var medvetslös och hjärt-lungräddning inleddes, han dödförklarades senare.

”Situationen i rummet är då bisarr. Under tiden som vi utför HLR börjar sällskapet blanda groggar och prata lättsamt med varandra”, sade en av poliserna efteråt enligt BLT.

De åtalade männen säger att de handlade i nödvärn. De säger också att de kontrollerade att mannen andades. Rättegången avslutas nästa vecka

Utrikes

Vallfärder till Mecka återupptas

Saudiarabien öppnar upp för vallfärder till Mecka. Arkivbild.
Foto: Amr Nabil/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Saudiarabien ska gradvis börja tillåta pilgrimsfärder till Mecka igen, uppger inrikesdepartementet. Vallfärden umra, som görs av muslimer från hela världen året runt, avbröts i mars på grund av coronapandemin.

I ett första skede, med start den 4 oktober, tillåts 6 000 saudiska pilgrimer per dag, rapporterar statliga nyhetsbyrån SPA.

Från den 1 november tillåts även utländska medborgare besöka Mecka. Kapaciteten ökas då till 20 000 besökare per dag.

Kungörelser

Kungörelser
Kungörelser
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Svalöv

Starka reaktioner från oppositionspartierna

Jan Zielinski (S).
Svalöv
Svalöv SVALÖV
Reaktionerna bland oppositionspartierna är starka. Inte minst Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som mycket kritiska mot SD-styret.
Jan Zielinski (S) skräder inte heller orden:

- Ett mycket anmärkningsvärt agerande. Jag ser det som ett hån mot kommuninvånarna att först besluta om att lova att vänta till efter folkomröstningen med förändringarna och sedan bara dra tillbaka allt.

Zielinski hävdar att demokratin satts ur spel under det senaste året och att det handlar om härskarteknik från styrets sida.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Svalöv

”Mycket lågt och och dålig moral”

I våras samlades namnunderskrifter för en folkomröstning. Anker Pallisgaard överlämnade luntan till kommunfullmäktiges ordförande Ingrid Ekström (SD)
Foto: Roger Sunesson
Svalöv
Svalöv SVALÖV
Den upphausade folkomröstning om koncernförändringar i Svalövs kommun ser ut att ebba ut i intet.
Speciellt sedan den SD-styrda majoriteten valt att ta upp frågan redan på kommande kommunfullmäktige.

Reaktionerna bland förespråkarna för en omröstning är både besvikelse och chockerande:

- Mycket lågt och dålig moral. Så gör man inte, ryter Anker Pallisgaard som jobbat hårt för att få beslutet uppskjutet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Efter bortdömda målet: "Ingen frispark"

Islands Sara Björk Gunnarsdóttir var märkbart besviken efter 1–1 mot Sverige i EM-kvalet i fotboll.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport En poäng mot VM-bronsmedaljören borde väga tungt. Men efter 1–1 i gruppfinalen i EM-kvalet var det Island, inte Sverige, som grämde sig över resultatet.
– Vi förtjänade tre poäng, säger Islands lagkapten Sara Björk Gunnarsdóttir.

Delad poäng i Reykjavik innebär att kampen om gruppsegern, och en direktplats till EM 2022, lär avgöras när länderna möts nästa gång, i Sverige den 27 oktober.

Men Island borde redan nu ha kopplat greppen om förstaplatsen, säger Lyonstjärnan Sara Björk Gunnarsdóttir.

– Jag är överlag väldigt besviken över att vi inte fick med oss tre poäng, för det förtjänade vi, säger hon efter matchen.

"Ingen frispark"

Hon har en del som talar för hennes sak. Som att Island vid ställningen 1–1 prickade ribban två gånger. Som att Island dominerade andra halvlek. Och som att hon själv fick ett mål möjligen felaktigt bortdömt, i slutet av den första halvleken.

– Vad jag anser om situationen? Jag är såklart besviken för det var ingen frispark, jag har sett reprisen. Så jag är väldigt besviken över att målet inte godkändes.

Domaren blåste frispark efter en närkamp i straffområdet mellan Glódís Perla Viggósdóttir och Sveriges målvakt Zecira Musovic. Den senare lyckades inte boxa bort bollen bättre än att Sara Björk Gunnarsdóttir kunde sätta den i nät, men på reprisbilderna såg frisparken ut att vara hårt dömd.

Musovic håller inte med.

– Jag har inte sett situationen i efterhand, men jag upplever att jag får en knuff när jag försöker få bort bollen. Men det är väldigt svårt att svara på innan man har sett situationen, säger Rosengårdsmålvakten.

Nöjda med en poäng

Efter matchen var det ändå tydligt att det isländska lägret var mer besviket än det svenska.

– Vi var väldigt bra i första halvlek, och dominerade matchen. Men de får ett övertag när de får ett bortdömt mål, som ger dem ganska mycket energi. I andra stänger de våra kanter och vi är inte taktiskt smarta nog för att lösa den situationen. Så sett till två halvlekar får vi nog vara nöjda med en poäng, säger Sveriges lagkapten Caroline Seger.

Förbundskapten Peter Gerhardsson håller med:

– Jag kan inte säga att vi skulle ha vunnit matchen med tanke på hur det såg ut. Och en poäng kan vara väldigt värdefull, säger Gerhardsson.

Lasse Mannheimer/TT

NÄSTA ARTIKEL