Personligt

Buss i Malmö och jazz på skånska

Anna-Mia Barwe håller som bäst på att planera för inspelningen av Jazz po skånska 2. Foto: Anna Lindblom
Artikel Personligt Även om Anna-Mia Barwe är en etablerad sångerska, med en lång karriär i bagaget, är det svårt att överleva på enbart musiken.

Även om Anna-Mia Barwe är en etablerad sångerska, med en lång karriär i bagaget, är det svårt att överleva på enbart musiken. Parallellt med sjungandet har hon därför alltid haft diverse extraknäck, i skoaffär, på restaurang och – som busschaufför. Busskortet skaffade hon för över 20 år sedan.

– Jag jobbade extra som servitris på Limhamn-Dragörbåten på den tiden, och där stötte jag för första gången i mitt liv ihop med en kvinnlig busschaufför. Hon försäkrade att det var skitkul att köra buss, och att det var jättelätt att ta kortet, så jag tänkte att varför inte? Att hon dessutom hyste en särskild kärlek för just bussar gjorde inte valet svårare.– Ja, jag har gillat bussar ända sedan jag var liten. När jag bodde i Lyngby utanför Genarp kom skolbussen och hämtade upp oss varje morgon klockan fem över sju, och eftersom vi var först att kliva på fick vi åka i tre kvart, medan bussföraren Stig körde runt och hämtade upp alla de andra ungarna. Jag minns den där stunden som något väldigt meditativt och skönt. Man kunde snacka lite med de andra, eller bara sitta för sig själv och tänka. Hennes första vända i yrket, i början av nittiotalet, blev emellertid ganska kortvarig.– Jag höll bara på i ett år ungefär, för det var väldigt svårt att kombinera livet som timanställd med min verksamhet som musiker. Swebus ville veta en månad i förväg hur jag kunde jobba, och det visste jag ju aldrig.Men så, för tre år sedan, dök det upp en annons om att Arriva ville anställda fasta deltidare, och den här gången fick Anna-Mia Barwe en deal som passade henne som hand i handske.– Jag kör på morgnarna, måndag till fredag, i fyra timmar. Det funkar otroligt bra. Och det är så himla roligt! Att köra fort gillar jag inte, men att köra där det är trångt, det är kul. Och så slappnar man av så skönt när man kör, ja inte för mycket förstås, haha, men lite är det som att stå och diska. Man tänker så bra, och skapar. Kontakten med passagerarna är en annan av jobbets guldkanter, tycker hon.– Det här med service är något jag alltid har haft med mig. Mamma och pappa drev krogar under min uppväxt, bland annat Malmös första kvarterskrog, Fregatten, och det gjorde att jag väldigt tidigt lärde mig att ta folk, vilket är en stor fördel för mig när jag kör buss. Jag möter till exempel alltid folks blick när de kliver på. Det är bra för både dem och mig, de känner att de är sedda, och jag vet vem jag har tagit ombord. Musikaliskt sett har Anna-Mia Barwes signum kommit att bli "Jazz po skånska", vilket också är namnet på en sedan länge slutsåld skiva som hon gav ut år 2002. Konceptet uppfanns av Barwes mångårige samarbetspartner och pianist Sven Bjerstedt, som lanserade det i samband med en spelning på en Malmöfestival i mitten av nittiotalet.– Han hade översatt Errol Garners Misty, och gett den titeln Jau bler tosig, medan Ain't Misbehaving blev Rent liss på teven. Och responsen var helt fantastisk. Folk reste sig upp och applåderade. Att hon skulle satsa på musiken kände hon redan då hon som tonåring lät sig förföras av storebrorsans jazzsamling.– Jag minns hur vi lyssnade på Joni Mitchells hyllningsplatta till den legendariske jazzbasisten Charlie Mingus, och hur jag lärde mig flera av sångerna utantill, och det är rätt svåra grejer. Jag vantrivdes i skolan under högstadiet, men här kände jag att jag äntligen hade hittat något jag kunde.Någon formell utbildning har hon inte.– Jag kan läsa noter lite hjälpligt sådär, men harmonilära och sådant där har jag aldrig lärt mig. Men på något sätt har jag ändå alltid vetat hur det ska låta. Och jag har andra kvaliteter än just notläsning. Jag är till exempel bra på att snacka med min publik, och det är inte alla musiker. Utöver Jazz po skånska har hon gett ut ytterligare tre egna skivor, samt medverkat på en skiva med tolkningar av författaren Jan Sigurds texter och en samlingsskiva där kända skånska musiker framför gamla folkvisor. Och snart, hoppas hon, kommer Jazz po skånska 2.– Länge kände jag att Jazz po skånska var en stämpel jag ville försöka undvika. Men så tänker jag inte längre. Låtarna är inte bara lättsamma revynummer, många av dem har ett stort allvar, och allihop präglas av en väldig innerlighet.Att hennes eget tungomål egentligen är klingande rikssvenska är inte heller något problem.– Nej. Huvudsaken är att man har den skånska själen. Och det har jag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Restaurangen stängd på Mathildenborg

Malmö
MALMÖ Restaurangen på Mathildenborg har stängts eftersom det troligen funnits råttor i lokalen. Köket har öppet som vanligt och de 800 matportioner som dagligen levereras till särskilda boenden och personer med hemtjänst kan lagas som vanligt.

Restaurangen stängdes under måndagen. Det var personal på plats som upptäckte att det såg ut som om djur gnagt på ett plaströr.

– Vi har ett egenkontrollprogram som vi följer och allt som är avvikande ska rapporteras. Personalen var observant och upptäckte att delar av ett plaströr var söndergnagt, berättar Eija Örberg som är enhetschef på Malmö stads kostenhet för särskilda boenden.

– Nu har det satts ut fällor och sedan ska lokalen saneras. Det rör sig förmodligen om möss eller råttor som varit inne i restaurangen.

Köket berörs inte av stängningen utan matlagningen där sker som vanligt. Här lagas dagligen 700 portioner till särskilda boenden i Malmö och cirka 100 portioner som levereras till personer som har hemtjänst.

När restaurangen kan öppna igen vet man inte i nuläget.

– Den kommer att vara stängd någon dag till. Ett 30-tal personer brukar besöka den för att äta lunch varje dag. Antalet var mycket högre innan coronan bröt ut, avslutar Eija Örberg.

Malmö stads övriga restauranger för seniorer Dammfrigården, Tuppen och Lekatten är öppna som vanligt.

malmö

Externa gäster portas från kommunal matsal

malmö
Genarp Matsalen på Lars Kristoffers väg i Genarp är stängd för externa gäster efter ett beslut av miljönämnden.
– Vi blev lite tagna på sängkanten, säger Veronica Welin, verksamhetschef för särskilt boende för äldre.

Anledningen till att matsalen stängs för externa gäster är att miljönämnden inte anser att köket är tillräckligt stort för att servera matgäster utifrån.

Ändamålsenlig lokal

Enligt beslutet behöver verksamheten, för att kunna servera lunch till externa gäster, en ändamålsenlig lokal med anpassad utrustning för att kunna säkerställa livsmedelshanteringen.

– Inspektörerna baserar sig på olika lagrum. Vi som förvaltning vill förstås kunna öppna snart igen, säger Veronica Welin.

Olika alternativ

Hon säger att vård- och omsorgsförvaltningen nu arbetar på att få till en lösning så att lunchserveringen kan komma igång igen så snart som möjligt.

– Vi har fått några olika alternativ till hållbara lösningar. Allt från en ombyggnation till att vi pratar med Måltidsservice för att lösa det här.

Överraskande

Veronica Wellin vågar inte uttala sig om hur länge matsalen kommer att vara stängd för externa gäster.

– Det var ett överraskande besked, men det är en prioritet för oss att kunna erbjuda Genarpsborna måltider.

För de som bor på äldreboendet påverkas inte av beslutet.

Utrikes

Rapport avslöjar sexövergrepp av WHO-arbetare

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus kallar rapporten för 'hemsk läsning'. Arkivbild.
Foto: Denis Balibouse/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En oberoende utredning har funnit bevis för att det förekom sexuella övergrepp i samband med Världshälsoorganisationen WHO:s arbete mot ebola i Kongo-Kinshasa åren 2018–2020, framgår i en ny rapport.

En kommission intervjuade dussintals kvinnor som vittnade om våldtäkter och erbjudanden om arbete i utbyte mot sex. Övergreppen ska ha utförts av lokalt anlitad personal och personer i internationella arbetslag.

I den 35 sidor långa utredningen nämns "tydliga strukturella brister" och "individuell försumlighet". WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus kallar rapporten för "hemsk läsning".

– Som ledare för WHO ber vi om ursäkt till de här människorna, till kvinnorna och flickorna, säger organisationens Afrikachef Matshidiso Moeti.

Sjöbo

Ännu en brevlåda har sprängts

Brevlådor på rad.
Foto: Martina Holmberg / TT
Sjöbo
Sjöbo Ännu en brevlåda har sprängts i Sjöbo. Den här gången var det på Skolgatan i Sjöbo.

Den brevlådan sprängdes i lördags. Skånskan har tidigare berättat om att det sprängts flera brevlådor i Sjöbo tätort den senaste tiden. Ungdomar ska ha setts lämna platsen springandes vid några av av dem.

Polisen har inga misstänkta i nuläget.

Sport

Polisens svar efter missnöjet från supportrarna

AIK:s supportrar tände bengaler i samband med matchen borta mot Kalmar FF i förra veckan.
Foto: Patric Söderström/TT
Sport
Sport Ibland blir det fel, men strategin ligger fast.
Det är beskedet från polisen kring hur arbetet fortsätter kring ordningsstörningar på fotbollsmatcher.

Polisens flaggförbud under matchen Sirius–IFK Norrköping gav i förra veckan rejäl glöd till det pyrande missnöjet inom svensk fotboll, riktat mot myndighetens jobb med ordnings- och säkerhetsfrågor på matcher.

Supportrarna protesterade med att tända pyroteknik, flera lag uppmanade till att "rädda svensk fotboll" och Norrköpings tränare Rikard Norling och Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist var bara några som var kritiska mot polisen.

Nu svarar Stefan Hector, operativ chef på Noa, på kritiken.

– Jag tänker utan omsvep vara självkritisk här. Vi utfärdar 11 000 tillstånd om året, de flesta blir bra men ibland blir det inte fullt så bra. Det var inte det bästa tillstånd som vi har genomfört, säger han.

"Två olika upplevelser"

Polisen hade på tisdagen kallat till en pressträff där Hector gav sin bild av konflikten med svensk fotboll.

– Vi har en bra samverkan med både Riksidrottsförbundet, Svenska fotbollförbundet, Svensk elitfotboll och klubbar och arrangörer. Det finns en god dialog även om vi inte alltid är överens. Men när jag sedan tar del av olika medierapporteringar framstår det som oerhört polariserat och på gränsen till fientligt. Så för mig är det två olika upplevelser, säger han.

– Möjligen är det här lite provokativt, men... jag uppfattar att en del av den kommunikation som vi kan se från klubbar, förbund och organisationer kanske är mycket för invärtes bruk och för de egna supportrarna. Ibland har vi upplevt att vi haft en god dialog med en part, sedan ser vi samma part göra utspel som inte alls går hand i hand med den dialog vi har haft.

"Villkorstrappan avvecklad"

Det var 2019 som polisen införde den så kallade villkorstrappan. Klubbar kunde till exempel, i linje med trappan, straffas med begränsningar i nästa match för att det använts pyroteknik i samband med den förra matchen. Beskeden om reducerad publikkapacitet avlöste varandra – och till exempel fick AIK bara utnyttja halva kapaciteten på klacksektionen Norra Stå i den senaste omgången.

Stefan Hector beskriver nu villkorstrappan som "en tankemodell som är helt avvecklad" hos polisen.

– Vi vill hellre se en långsiktig trend och tendens. Om vi ser att en arrangör misslyckats på ett arrangemang och det blir stökigt, så kan man beskriva det med att vem som helst kan ha en dålig dag och vem som helst kan ha otur. Men om man ser en trend och tendens över fem matcher, då kanske det inte är otur, säger han.

– Men jag tror att för dem som har ett intresse av att polarisera supportrar och polis så är begreppet villkorstrappan ett tacksamt begrepp att använda, men vi gör det inte längre.

Ska utvärderas

Först efter säsongen ska polisens strategi utvärderas och förfinas, tillsammans med bland annat klubbar och vissa supportergrupper.

– På fem års sikt vill vi åstadkomma en situation där polisen inte är en aktör inom fotbollen, att man slipper de narrativ som ibland beskriver polisen mot fansen. Det kommer förmodligen ta ett tag, det kommer kräva många dialoger och det kommer vara några steg framåt och något bakåt, säger Hector och menar att ekonomiska eller sportsliga sanktioner för ordningsstörningar som bengaler kan vara en väg framåt.

– Det är definitivt någonting att titta på och överväga. Att ansvarstagandet görs inom idrotten, varvid polisen kan bli en perifer aktör.

Carl Göransson/TT

Stefan Hector, chef för operativa enheten vid Noa. Arkivbild.
Stefan Hector, chef för operativa enheten vid Noa. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Inrikes

Hallengren: Fler ska få tredje dos

Pressträff i regeringskansliet med socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Alla personer över 80 år, de som bor i särskilt boende eller har hemtjänst ska få en tredje dos vaccin mot covid-19. Det säger socialminister Lena Hallengren (S) vid en presskonferens.

– Störst behov går först, säger socialminister Lena Hallengren.

Sedan tidigare gäller att personer med kraftigt nedsatt immunförsvar rekommenderas en tredje påfyllnadsdos och nu utökas alltså rekommendationerna.

Vaccination mot covid-19 räddar liv, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Men i vissa grupper har allt för få vaccinerat sig, tillägger han.

– Särskilt här är fortfarande risken för smittspridning och utbrott av covid-19 fortfarande hög.

Att arbeta med att öka vaccinationstäckningen bland vuxna måste därför vara av högsta prioritet för alla berörda aktörer med regionerna i spetsen, understryker han.

Enligt Johan Carlson är det i nuläget inte aktuellt med en tredje påfyllnadsdos för några fler grupper i samhället.

I dag har 83,6 av svenskarna fått en dos vaccin och 76,5 procent två doser.

Inrikes

Man häktas – stor sökinsats efter kvinna

Polisen söker av en damm utanför Oxie som varit avspärrad sedan måndagseftermiddagen. Polisens kriminaltekniker och hundförare finns på plats tillsammans med helikopter och ett stort antal polispatruller.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En 49-årig man häktas misstänkt för människorov av en kvinna i Malmö.
Polisen fortsätter att söka efter kvinnan och genomför dykningar i en damm vid en golfklubb.

Den 49-årige mannen greps natten till lördag och häktades på tisdagseftermiddagen på sannolika skäl misstänkt för människorov av en kvinna i 30-årsåldern.

– Utredningen fortskrider nu med full kraft, säger åklagare Lena Körner till TT efter häktningsförhandlingen.

Polisen har gjort tekniska fynd, bekräftar hon, men hon vill inte säga var eller vilken typ av fynd. På grund av förundersökningssekretessen vill hon inte säga varför mannen är misstänkt för människorov.

Förnekar brott

Mannen och hans försvarsadvokat Carl Hofvendahl var med på länk när häktningsförhandlingen hölls i säkerhetssalen på Rättscentrum i Malmö.

– Han förnekar brott, sade Carl Hofvendahl när förhandlingen startade.

Den misstänkte motsatte sig att han skulle häktas med restriktioner. På åklagarens begäran hölls förhandlingen bakom stängda dörrar och efter en knappt timmes förhandling beslutade tingsrätten att han skulle häktas med restriktioner.

Haft relation

Mannen greps efter att polisen fått samtal efter midnatt natten till lördag från någon som ville anmäla en kvinna försvunnen. Polisen kontrollerade då hennes bostad, som var tom.

Kvinnan och mannen ska tidigare ha haft en relation, och polisen har uppgett att man har information som tyder på att mannen varit inblandad i hennes försvinnande.

Kvinnan har haft skyddade personuppgifter och ansökte en tid före försvinnandet om kontaktförbud, men det avslogs. Vid tiden för ansökan delade mannen och kvinnan bostad och då gäller särskilda villkor för att åklagaren ska bevilja kontaktförbud, förklarar Lena Körner, som inte själv handlade begäran.

Andra brottsmisstankar

Kvinnan hade också polisanmält mannen för bland annat hot.

– Han är misstänkt för andra brott, men jag begärde honom inte häktad för det utan för människorov, säger Lena Körner.

TT: Tror ni att hon är vid liv?

– Alla hoppas ju att hon är vid liv, säger åklagaren.

Observationer som gjorts har lett till ett omfattande sökarbete i området Oxie med omnejd. Där har polisen fortsatt med sitt eftersökningsarbete med hundpatruller och helikopter.

– Vi har inte anträffat den här kvinnan än så länge. Vi har sökt i Oxie med omnejd och det kommer att göras dykningar i en damm i närheten av en golfbana, säger polisen presstalesperson Nils Norling till TT vid 16-tiden.

I samband med sökinsatsen har Transportstyrelsen beslutat om flygförbud över det område i Oxie där polisen letar, men när mörkret faller kommer det bli svårt att söka med samma kraft.

– Finns det information som gör någon eller några platser särskilt intressanta är det självklart så att vi ändå kan genomföra sök där. Men när mörkret kommer blir det tyvärr svårare att driva det här storskaliga sökandet som har pågått under dagen, säger Nils Norling.

Anna Karolina Eriksson/TT

Daniel Kihlström/TT

Cecilia Klintö/TT

Inrikes

TT-FLASH: Fler ska få tredje dos

Inrikes
Inrikes Rekommendationen om att ge en tredje dos covidvaccin utvidgas till fler målgrupper, säger socialminister Lena Hallengren.
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL