Tupp

Med tuppiga typer på gården

Hönsen som springer fritt inne på gården liknar i det närmaste porslinshönor. Ståtligt spatserande över ägorna syns de svart- och vitspräckliga blommehönorna.
Dörren till hönshuset står vidöppen. Under sommarhalvåret kan hönsen springa in och ut som de vill under dagarna, det är bara om nätterna som Jan Perdén stänger om dem för att skydda mot rovdjur.
Några katter kommer springande över gårdsplanen, strax därefter syns även två Skånegäss komma lunkande. Måns, hanen, håller huvudet högt och väser om man kommer för nära. Det är inga sällskapsdjur, med andra ord.
– Nej, och tar man upp hönsen så skriker de högan sky. En del har ju höns som keldjur, men jag tycker att höns ska vara höns.

Jan Perdén är suppleant i Svenska lanthönsklubbens styrelse och har även hand om genbanken för hela Sveriges skånska blommehöna.
– Det finns ungefär 80 genbanker i Sverige för rasen. Tanken är att man ska bevara rasen för framtiden utan inkorsning. Jag är ansvarig för registret.
Den skånska blommehönan är den enda ras han har; det rekommenderas när man har lantraser, eftersom man vill undvika inkorsningar.
Han förklarar den stora skillnaden mellan exempelvis blommehönan och vanliga industrihöns, som är avlade för att producera ägg eller kött.
– De är optimerade för en hög äggläggning eller snabb tillväxt. Kycklingen som du köper i affären är ofta bara en månad gammal. När blommehönan är en månad är det bara en liten, liten kyckling.

Intresset för lantraser fick han efter att han läst en tidningsartikel i slutet av 80-talet. Det var ungefär vid den tiden som den skånska blommehönan återupptäcktes. Jan Perdéns intresse väcktes, ett år senare köpte han sina första kycklingar.
Då hade han nyligen flyttat från Lund till gården utanför Sjöbo. Det började med höns, men i dag har det utökats till även gäss, katter och hundar.
– Bor man på landet och har möjligheten så blir det väl att man skaffar djur.

Folks intresse för Svenska lanthönsklubben går i vågor, enligt Jan Perdén. När fågelinfluensan hotade för ett antal år sedan sjönk intresset för att hålla höns.
– Men nu kan man återigen se en uppgång. I dag är ekologisk hushållning populärt och fler och fler tänker på vad de egentligen stoppar i sig. Höns passar bra in i den bilden, du vet var äggen kommer ifrån, de är de bästa komposthanterarna och du får kanon hönsgödsel.

Som ansvarig för genbanken är det Jan Perdéns uppgift att ta hans om årsrapporter som skickas till honom med uppgifter om eventuella sjukdomar bland hönsen, hur många kycklingar man tagit och hur mycket de vuxna djuren väger.
– Vi följer upp hur trenden ser ut. För att ansluta sig till genbanken måste man ha ett genbanksintyg samt hålla hönsen på ett naturligt och sunt sätt, de får inte stängas in.

Även om hönshuset är stort så rymmer längan även ett annat av Jan Perdéns stora intressen – nämligen bilar. Mekandet är en stor passion, främst är det bilar av märket Opel från 60-70-talen som gäller. Över internet köper han bilar som, i vissa fall, hade passat bäst in på skroten.
– Nu har jag väl åtta bilar, hälften av dem är klara och i körskick. Det är kul att se hur bilen ser ut inuti.
Han berättar att han alltid gillat att meka. Det började redan som 15-åring, då med mopeden. När han blev 18 och tog körkort gick han över till bilarna. En del av bilarna är, utan att överdriva, enbart skal. Många som han köper får han åka och hämta med släp.

Sjöbos goda jaktmarker har även lockat honom till att börja jaga.
– Det är så blandad natur här; skog, öppet landskap och vatten.
Han jagar mest rådjur och småvilt, som hare och fasan. Men det kräver en del träning med hundarna inför jaktsäsongen. Det är Sally och Prick, två engelska springer spaniels, som är hans trogna följeslagare i skogen.
Hemma på gården är det i stället bondkatten Big Mac som svansar efter husse. In i hönshuset eller runt huset spelar ingen roll, Big Mac följer med överallt.

Namn: Jan Perdén
Ålder: 49 år
Bor: På en gård i Åsun, strax utanför Sjöbo.
Familj: Sambon Helene Johansson och tre barn.
Gör: Säljer tjänster till teleoperatörer, jobbar mycket hemifrån.
Djur: 20 skånska blomhönor, fem tuppar, tre Skånegäss, fyra katter och fyra hundar.
Intressen: Djuren, jakt och att mecka med bilar.