Hennes familj överlevde

E-postmeddelandet från maken Martin Frid som arbetar i Tokyo gick fram med ett likande meddelande. Martin Frid bor strax utanför Tokyo i Hanno, Saifama län och han kunde berätta att området där han bor inte har drabbats.

– Det var skönt att höra att området där min familj bor är inte drabbat. Skadorna är norr om Tokyo. Men min syster berättar om att det skakade mer än vanligt, säger hon.
Jordbävningar av den styrkan som drabbade Sverige för två år sedan sker hela tiden i Japan
Akiko Frid säger att i Japan är man van och förberedd på jordbävningar. De flesta har vatten, varma kläder, en hjälm och mat packat i en box eller väska för att vara förberedda på det som de vet kommer.
Det område som har drabbats har legat på varningslistan i många år.
– Det är 99 procentig risk att området inom 30 år från och med år 2000 kommer att drabbas av jordbävningar. Det vet folk om men de väljer att bo där i alla fall. I Japan är det fortfarande så att farmor och farfar bor tillsammans med barnen i stora familjer. Då är det inte bara att flytta. Ungdomarna åker till städerna för att arbeta men många återvänder hem igen.

Akiko är stolt över det lugn som hennes landsmän visar i katastrofsituationen.
– Människorna är lugna. Det är ingen panik. Folk förstår att det inte hjälper att drabbas av panik utan de håller sig lugna och gör vad de kan för att hjälpa varandra. Många har nog fått en tankeställare nu. Man har levt mycket för det materiella och samlat på saker och bilar.

– Nu vaknar man upp och är tacksam över att det inte blivit värre och är förstår att konsumtionssamhället inte håller. Vi måste vara mer sparsamma med energi och vatten. Jag kommer själv från en gammaldags familj och vi är mycket sparsamma. Folk på landet lever också väldigt enkelt, säger Akiko.

Japan har i alla tider drabbats av jordbävningar av olika kraft och Akiko menar att tankegången att vara tacksam för att man lever idag finns i alla japanare.
– Det är inte så att man tänker så alltid. Men det finns med oss. Vi får inte vara rädd för att dö. Alla gör vi det någon gång och på olika sätt. Man ska leva med tacksamhet och bry sig om varandra, säger Akiko Frid.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.