Kultur

Solid Ground tar sikte på Europa

Artikel Kultur och Nöje När killarna i Solid Ground nu gör sin första utlandsspelning sätter de ribban högt med en gång.
PREMIUM

När killarna i Solid Ground nu gör sin första utlandsspelning sätter de ribban högt med en gång.– Vi börjar i musikens huvudstad, skrattar sångaren och gitarristen Erik Hörberg.

Solid Ground består av de fyra killarna Joakim Risberg på bas, Mikael Dahlén på trummor, Erik Hörberg på gitarr och sång och hans namne och kusin Erik Hörberg på keyboard. När Mikael Dahlén för ett tag sedan tog över trumstockarna i bandet, efter Mikael Löfgren som numera spelar i Radio Luxemburg, och samtidigt började spela mer av sitt eget material, beslutade det sig för att göra en nystart och bytte därför namn. Som Down South Blues har bandet gjort åtskilliga spelningar; deltagandet i en skandinavisk musiktävling i Mönsterås för några år sedan öppnade många dörrar. 2008 och 2009 spelade bandet till exempel på Malmöfestivalen och man har även spelat på bluesfestivalen i Eslöv.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Man greps för knarkbrott

Eslöv
ESLÖV

En 28-årig man stoppades av polisen i Eslöv strax efter 21-tiden på onsdagskvällen. Mannen visade tecken på att vara påverkad och blev då visiterad av poliserna.

Han hade lite misstänkt cannabis på sig samt 75 tabletter. Mannen misstänks nu för ringa narkotikabrott. Han omhändertogs av poliserna, enligt lagen om berusade personer.

Utrikes

Orbán: Inget genombrott om migration

Flyktingar i ett tillfälligt läger i nordöstra Lesbos i Grekland. Arkivbild.
Foto: Panagiotis Balaskas/AP/TT
Utrikes
Utrikes Argumenten slipas och pennorna vässas när EU-parlamentet och medlemsländerna nu inleder kampen om framtidens asylsystem.
Ungern blir återigen ett nyckelland – och tycks fortsatt hålla emot.

EU-kommissionens två förslagsläggare, Ylva Johansson och Margaritis Schinas, kom till EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter (Libe) på torsdagen för att presentera sina planer.

Återigen trycks på önskemålet om en snar lösning.

– Vi vet att vi inte har byggt ett nytt Parthenon. Det är här inte något perfekt tempel. Men vi vet att förslaget sätter parametrarna för en potentiell kompromiss, säger grekiske Schinas.

I EU-parlamentet kan han och Johansson räkna med ett ganska stabilt stöd från de tre majoritetsgrupperna: konservativa EPP, socialdemokratiska S&D och liberala RE. Visserligen finns motstånd mot både det ena och det andra i förslagen – men önskan om en uppgörelse väger minst lika tungt.

– Det enda andra alternativet vi har är att fortsätta med den nuvarande situationen. Och att behålla det oförändrat är oacceptabelt, säger nederländska liberalen Sophie in 't Veld.

Utanför EU?

Den stora striden kommer i stället att föras med och bland EU:s medlemsländer. Nuvarande ordförandelandet Tyskland och dess konservative inrikesminister Horst Seehofer är visserligen optimistisk och talar om en "god grund" med hopp om att kunna förhandla fram en överenskommelse i princip under hösten.

De länder som blockerade EU-kommissionens gamla förslag tycks dock föga imponerande – inte minst Ungern, som vägrat acceptera en obligatorisk omfördelning av asylsökande och nu pressar på för att flytta asylhanteringen till länder utanför EU.

– Det är många förändringar, men ännu inget genombrott. Ett genombrott vore det om vi skulle få mottagningscentraler utanför så att ingen kan ställa sig på EU:s mark utan tillstånd, säger premiärminister Viktor Orbán till journalister i Bryssel efter ett möte med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på torsdagen.

"Inte mitt Europa"

I EU-parlamentet hörs samma krav från EU-skeptiska ECR, med bland andra SD och det polska regeringspartiet Lag och rättvisa som medlemmar, samt EU-fientliga nationalistgruppen ID.

EU-kommissionen håller emellertid emot.

– Det är inte mitt Europa. Det är inte vårt Europa. Det kommer inte att ske under den här kommissionen, fastslår Margaritis Schinas inför Libe-utskottet.

Wiktor Nummelin/TT

Ungerns premiärminister Viktor Orbán på besök i Bryssel.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán på besök i Bryssel.
Foto: Francois Lenoir
Nederländska liberalen Sophie in 't Veld uppmanar sina kollegor i EU-parlamentet att samlas kring en ny gemensam asyl- och migrationspolitik. Arkivbild.
Nederländska liberalen Sophie in 't Veld uppmanar sina kollegor i EU-parlamentet att samlas kring en ny gemensam asyl- och migrationspolitik. Arkivbild.
Foto: AP/TT

FAKTA

Fakta: EU:s asyl- och migrationspakt

Här är de viktigaste delarna i EU-kommissionens förslag till ny migrationspolitik:

* Snabbare gränshantering, med id-, hälso- och säkerhetskontroller inom fem dagar, varpå personer från länder som sällan har asylskäl förs till en uppsnabbad process med asylbeslut inom tolv veckor.

* Utvidgade regler för att föra över asylsökande från ankomstlandet till länder de har koppling till, exempelvis via syskon, tidigare studier eller arbete.

* Obligatoriskt deltagande för alla medlemsländer vid krislägen, antingen genom att ta emot asylsökande som anlänt till ett hårt pressat EU-land eller att hjälpa till med hemsändande av personer som inte fått rätt att stanna i EU.

* Ökat fokus på hemsändande genom tillsättande av en särskild EU-koordinator och en expertgrupp.

* Oberoende övervakning för att undvika att flyende trycks tillbaka utan att ha fått sin sak prövad. Dessutom förbud mot kriminalisering av frivilliga hjälpinsatser, exempelvis till havs.

Förslagen behandlas parallellt av EU-parlamentet och EU:s medlemsstater. Kommissionen hoppas på överenskommelser i princip för vissa delar redan under hösten och för hela paketet under 2021.

Sport

Klart: Åskådare stoppas från världscuppremiär

Frida Karlsson får tävla utan publik i världscupen i Finland. Arkivbild.
Foto: Annika Byrde/NTB/TT
Sport
Sport

Frida Karlsson, Charlotte Kalla och de andra skidstjärnorna avslutade förra säsongen utan publik – och den nya börjar på samma sätt.

Åskådare kommer inte att släppas in på världscuppremiären i Ruka i slutet av november, uppger det finländska skidförbundet.

"Vi övervägde frågan mycket noggrant i styrelsen och efter en grundlig bedömning kom vi fram till att den här lösningen är bäst för både publik och idrottare", säger Matti Heikkilä, lokal tävlingsansvarig, och tillägger att beslutet har tagits i samråd med regeringen i Finland.

Finländska myndigheter gick på torsdagen ut och varnade för att smittan börjat spridas i oroväckande takt i landet efter en längre period med positiv utveckling.

Eslöv

Skrämde restauranggäst

Eslöv
ESLÖV

Strax före 21 på onsdagskvällen satt en gäst och åt på en restaurang intill Stora torg. Men på en bakgård till restaurangen uppehöll sig en mindre grupp ungdomar som störde friden.

Någon av tonåringarna bankade på ett av fönstren till restaurangen, på ett så skrämmande sätt att gästen blev rädd och lämnade restaurangen.

Händelsen har polisanmälts och rubricerades inledningsvis som ett försök till skadegörelse.

Inrikes

Större del elever behöriga till gymnasiet

Andelen behöriga elever till gymnasieskolan ökar. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Andelen behöriga elever till gymnasieskolan ökar. Behörigheten har förbättrats i alla elevgrupper.
Men skillnaden när det kommer till socioekonomisk bakgrund är fortfarande stor.

I år är 85,6 procent av niondeklassarna behöriga till gymnasieskolans nationella program, visar färsk statistik från Skolverket. Det innebär en ökning med 1,3 procentenheter från föregående år.

– Det känns naturligtvis bra att resultaten förbättras. Det är viktigt för eleverna att kunna studera vidare efter att de har lämnat grundskolan, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.

Större andel flickor

Av de totalt 114 000 elever som gick ut årskurs 9 i våras är det en större andel behöriga flickor, 87 procent. Det innebär en ökning med 1,1 procentenheter jämfört med föregående år. Pojkarnas behörighet ökade med 1,5 procentenheter till 84,3 procent.

– Det blir onödigt mycket fokus på skillnaden mellan pojkar och flickor. Det är klart att vi ska jobba för att pojkarna ska ha samma resultat som flickorna. Och vi har sett de senaste åren att skillnaderna har minskat, säger Peter Fredriksson och fortsätter:

– Men det är inte de skillnaderna vi ska vara oroliga för när vi tittar på de svenska elevernas resultat. Det vi behöver fokusera på är skillnaderna mellan resultat när det kommer till socioekonomisk bakgrund.

Föräldrars utbildning

Statistiken visar att föräldrarnas utbildningsnivå är den faktor som har störst betydelse för elevernas resultat. Av de eleverna vars föräldrar har eftergymnasial utbildning är 93 procent behöriga till något nationellt program jämfört med 77 procent av eleverna vars föräldrar har högst gymnasieutbildning. Peter Fredriksson anser att det här är den stora utmaningen för den svenska skolan.

– Vi måste fundera på hur vi fördelar resurser. Då handlar det i första hand om att säkra att de här eleverna får tillgång till legitimerade lärare.

Elevernas behörighet skiljer sig även beroende på deras bakgrund. Statistiken visar att antal år i svensk skola påverkar behörigheten. Lägst behörighet har den grupp av elever som invandrat till Sverige under årskurs 6–9, andelen behöriga i denna grupp är endast 32 procent. Även här har det stor betydelse vilken utbildningsnivå föräldrarna har, påpekar Fredrik Pettersson.

– Lite förenklat kan man säga så här: Är man pojke, har kommit sent in i det svenska skolsystemet och dessutom har föräldrar med låg utbildningsnivå, då finns det en uppenbar risk att man inte kommer att lyckas i skolan.

FAKTA

Fakta: Antal år i svensk skola påverkar

Elevernas behörighet skiljer sig beroende på migrationsbakgrund och det som har betydelse är hur länge en elev gått i svensk skola.

Svensk bakgrund: 91 procent

Utländsk bakgrund född i Sverige: 85 procent

Invandrat före ordinarie skolstart: 85 procent

Invandrat under årskurs 1–5: 68 procent

Nyinvandrad (årskurs 6–9) och okänd bakgrund: 32 procent

Källa: Skolverket

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Inrikes

Man häktad för mord på restaurang

En man har häktats vid Jönköpings tingsrätt för mordet på en restaurang i Gislaved i december. Arkivbild.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Inrikes
Inrikes

En 24-årig man har häktats som misstänkt för att ha mördat en man i 55-årsåldern på en restaurang i Gislaved i december förra året. 24-åringen nekar till brottet, skriver Värnamo Nyheter.

Mordoffret var gäst på restaurangen. Han blev knivdödad i ett bråk, sedan tre maskerade män kommit in i lokalen.

En av polisens teorier har varit att de tre maskerade männen försökte råna restaurangen.

24-åringen har varit anhållen i sin frånvaro. Han greps i tisdags.

Malmö

Protest mot att nattbuss på Valdemarsro har dragits in

Boende på Valdemarsro drabbas av att buss 31 inte går efter klockan 21 på kvällarna.
Foto: Arkivbild
Malmö
MALMÖ Vad behöver hända för att vi ska få till en förändring? Den frågan ställer Valdemarsro villaförening i ett mejl till kommunalrådet Andreas Schönström om nerdragningen av busstrafiken till Valdemarsro på kvällar och helger.

– Vi kräver inte att bussarna ska gå flera gånger i timmen på kvällar och helger, vi vill bara ha ett miljövänligt, säkert och ekonomiskt sätt att ta oss hem överhuvudtaget. Det känns lite märkligt att boende i området, särskilt de som inte har tillgång till bil eller vågar cyklar hem sent på kvällarna, utestängs från aktiviteter på grund av bristfällig kollektivtrafik, skriver Benny Bergsell.

Han påpekar att Valdemarsro ligger fem kilometer från centrum, inte fem mil och att Malmö också måste värna om sina mindre villaområden. Nu ställer han en fråga till Andreas Schönström om villaföreningen ska uppvakta tjänstemännen på Skånetrafiken eller om det krävs ett beslut i Region Skånes kollektivtrafik.

Inrikes

Drack gin efter hönsgödselolycka – frias

Cirka 30 ton hönsgödsel läckte ut vid en trafikolycka och chauffören som körde blev nedsmetad. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

Nedsmetad av hönsgödsel behövde han dricka gin för att kunna andas. Så lyder lastbilschaufförens förklaring till att han efter en trafikolycka ertappades med 1,7 promille alkohol i blodet, och domstolen friar honom nu från misstankarna om grovt rattfylleri.

Olyckan inträffade i Västsverige 2019, då chauffören med koncentrerat hönsgödsel i lasten krockade med en elstolpe och hamnade i diket. Cirka 30 ton hönsgödsel läckte ut, rapporterar Smålandsposten.

Chauffören har berättat att han fick gödsel i öronen, ögonen, näsan, munnen och halsen och att han för att kunna andas ömsom drack, ömsom sköljde ansiktet med gin.

Åklagaren har inte kunnat bevisa att chauffören var rattfull när han körde och hans förklaring om så kallad eftersupning är inte så osannolik att den kan lämnas utan avseende, slår tingsrätten fast.

Därmed slipper chauffören också att betala skadestånd för den förstörda lastbilen och han ska få tillbaka den alkohol som polisen beslagtog efter olyckan.

NÄSTA ARTIKEL