Kultur

Journalist i ny bok

Sanna Trygg
Artikel Kultur och Nöje I dag sker samtalen genom Facebook och twitter i en orkan av röster.
PREMIUM

I dag sker samtalen genom Facebook och twitter i en orkan av röster. En kakofoni av meningslöst skvaller som täpper igen kanalerna eller verktyget som skapar framtidens demokrati? Malmöbaserade förlaget och mediebyrån Manifesto har just släppt boken "Sociala medier: en antologi om en ny tid" där skånskans medarbetare Sanna Trygg skrivit om opinionsbildning på nätet. Varför intresserar sociala medier dig?– Det är ingen nyhet att det aldrig varit så enkelt att göra sin röst hörd som det är i dag- men gör vi det? Vad jag gör i boken är att jag undersöker huruvida twitter, FB-grupper och så vidare fungerar som ilskna åsiktskanaler eller om de mest används som trevligt tidsfördriv? Jag är extremt intresserad av frågor som rör digital demokrati så när Michael Nilsson på Manifesto frågade om jag ville skriva ett kapitel, blev det som en ypperlig chans att förkovra mig i ämnet. Och hur gör vi då?– Texten är skriven i somras. Då fanns ganska ont om exempel på svenska FB-grupper som haft något vidare inflytande på den samhälleliga agendan och fått ett större medialt genomslag. Här i Sverige förändrades mycket vid valet i höstas i och med sverigedemokraternas intåg i riksdagen, då grupp efter grupp som upprördes över valresultatet ploppade upp. Du minns säker Aftonbladets kampanj "Vi gillar olika" är Facebook då tusentals svenskar märkte sin profilbild med den gamla "Rör inte min kompis"-handen, ett konkret exempel på hur sociala medier kan användas för att ta ställning i en viss fråga. Blickar man utanför Sverige är naturligtvis händelserna i Egypten ett konkret exempel på hur flöden från twitter och FB-grupper kan användas som maktverktyg – både av diktatorer och demokratifrämjare. Men här i Sverige – hur bra är makthavare på att läsa av samhälleliga tendenser och opinionsskiftningar i sociala medier?– Som politiker, opinionsbildare är man rent sagt dum om man inte omger sig med personal och rådgivare som har förmågan att följa, läsa av och tyda den digitala debatten. Ur ett journalistiskt perspektiv – hur förhåller du dig till aktiviteten på nätet? Är det lika viktigt att skriva om en demonstration på gatan som en manifestation på nätet, finns det inte en risk att det blir för mycket?– Min uppgift som journalist är att rapportera om det som sker i samhället, vilket består av det som händer på gatan och det som sker på nätet. En ilsken FB-grupp med tretusen fans kan naturligtvis vara minst lika intressant att bevaka som en demonstration med lika många personer.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Nytt EM-guld för Alexandersson

Tove Alexandersson i EM i Schweiz.
Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT/AP/TT
Sport
Sport

Tove Alexandersson tog sitt andra EM-guld i Neuchatel i Schweiz genom att följa upp lördagens guld i knockoutsprint med att vinna sprinttävlingen på söndagen.

Det är andra raka EM-guldet i sprint för den svenska orienteringsstjärnan.

Det var hemmalöpare på silver- och bronsplats genom Elena Roos och Simona Aebersold. De var fem respektive sex sekunder efter Alexandersson.

Lina Strand kom fyra och Sara Hagström femma. Det var ytterligare två svenskor topp-tio. Hanna Lundberg kom åtta och Karolin Ohlsson nia.

Guldet var Alexanderssons sjätte i EM-sammanhang. Totalt har hon nio EM-medaljer och 21 VM-medaljer.

Ingela Ahlberg/TT

Ekonomi

Omvärdera bostaden – tusenlappar att tjäna

Högre bostadsvärde kan sänka belåningsgraden och därmed amorteringarnas storlek.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Fem år har gått sedan amorteringslagen infördes. Med skenande bostadspriser i ryggen finns nu tusenlappar i månadsbudgeten att hämta för den som gör en ny värdering av bostaden.
Passa även på att pruta på räntan.

1 juni 2016 infördes amorteringskrav på nya bostadslån. Snart fyller därmed många lån fem år. Och det är också den tid som minst måste ha förflutit för att få göra en ny värdering av bostaden, enligt de lagstadgade reglerna för amortering.

Och det kan finnas många skäl att göra just det för att få ner amorteringarna. Ju lägre lån i förhållande till bostadens värde, desto mindre måste amorteras. De senaste fem åren har bostadspriserna stigit ordentligt. Villapriserna är upp 30-40 procent, bostadsrätter generellt något mindre, och det finns därmed många tusenlappar att förbättra den löpande hushållskassan med.

– Att gå från två till en procent i amortering kan ge några tusenlappar i månaden, säger Bengt Clemedtson, affärschef Länsförsäkringar Bank.

160 000 kronor

Och vissa fall betydligt mer än så. En högt belånad villaägare på Lidingö kan få runt 13 000 mer i månaden att röra sig med, eller närmare 160 000 kronor per år. I Blekinge har prisuppgången generellt varit lägst. I länets "huvudstad" Karlskrona kan husägaren räkna hem 1 700 kronor i månaden eller 20 000 per år i lägre amorteringsutgift, enligt Länsförsäkringars beräkningar baserat på prisuppgången och att lånet ursprungligen motsvarade 85 procent av bostadens värde och att man lånat mindre än 4,5 gånger årsinkomsten då amorteringsregel två kickar in.

En innehavare av en etta köpt i Göteborg kan på motsvarande sätt hämta hem drygt 1 500 kronor i månaden på en uppvärdering av bostaden.

Å andra sidan blir ju lånets storlek, och därmed räntekostnaden, större på sikt än om låntagaren amorterar. Så om man har pengar över kan det ändå vara bra att amortera eller stoppa in dem in något sparande.

Pressa din ränta

Men ett högre värde på bostaden kan också få andra gynnsamma effekter, om man lyckas övertyga sin bank om det. När belåningsgraden går ner och därmed också bolånetagarens risk, borde det också kunna påverka räntans storlek om villkoren förhandlas om med banken.

Det är en del i bedömningen, svarar bankerna som TT talat med, men utan att vilja tillstå att kunderna därmed skulle kunna få en lägre bolåneränta.

– Det har ingen direkt koppling till räntan, vi gör en helhetsbedömning, säger Bengt Clemedtson.

TT: Hur ser banken på min ränta om jag värderar om och får en lägre belåningsgrad? Kan man få lägre ränta om man har en lägre belåningsgrad?

"Den bolåneränta vi erbjuder kunden är individuell. De faktorer som påverkar bolåneräntan är lånets storlek, bostadens värde, hushållets inkomst, amortering och övriga affärer med banken. Det är inte säkert att en högre värdering får en direkt effekt på kundens individuella ränta", skriver Swedbanks presschef Unni Jerndal i ett mejlsvar.

TT: Men om alla andra ingredienser i det som påverkar räntan ligger still, kan bostadens högre värde (lägre belåningsgrad) då ge lägre ränta?

"Bolåneräntan som vi erbjuder kunden är individuell", svarar Jerndal.

Bankerna har lite olika bedömningar på vilken typ av värdering som krävs. Men en mäklarfirma eller särskild värderare är vanliga metoder, något som kan kosta några tusenlappar.

Olle Lindström/TT

FAKTA

Fakta: Amorteringskraven

Regler som infördes 1 juni 2016:

Nya bolån med en belåningsgrad över 70 procent ska amorteras med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Lån med under 70 procents belåningsgrad ska amorteras med minst 1 procent per år till dess att belåningsgraden är 50 procent.

Amorteringskravet utgår från marknadsvärdet på bostaden. Huvudprincipen är att omvärdering av bostaden som kan ligga till grund för att räkna om belåningsgraden endast får ske vart femte år. Att byta bank hjälper inte, femårsregeln gäller ändå. Undantag medges om det skett en omfattande om- eller tillbyggnad av bostaden som förändrat värdet.

Regler om förstärkt amorteringskrav som infördes i mars 2018 innebär att:

nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin årliga bruttoinkomst, det vill säga inkomst före skatt, ska amortera 1 procentenhet mer av bolånet per år än vad de skulle behövt göra enligt det första amorteringskravet. Detta gäller utöver de amorteringsregler som gällde före det skärpta kravet.

I samband med pandemin pausade Finansinspektionen amorteringskraven. Beskedet som lämnats är att de återinförs igen från och med augusti i år.

Källa: Finansinspektionen

Malmö

Försvunna kvinnan saknas fortfarande

Foto: Erik Simander/TT
Malmö
Malmö Den kvinna som natten till torsdagen lämnade sin bostad på Lindeborg i Malmö och som sedan dess varit försvunnen saknades fortfarande på söndagen.

Polisen gick ut och efterlyste personer som sett den 58-åriga kvinnan vid kvart i åtta-tiden på torsdagskvällen. Då hade hon inte synts till eller hörts av sedan natten innan. Man beskrev henne som 155-160 centimeter lång med mörkblont hår och blå ögon och vid försvinnande eventuellt klädd i grå kofta. Man skrev också att hon den senaste tiden varit nedstämd och kan uppfattas som förvirrad eller glömsk.

Under torsdagen sökte man i närområdet och vid så kallade hot spots och tog även till helikopter i sökandet. På fredagen kopplades även Missing People in i sökandet och i under fredagskvällen letade man i de områden där polisen inte sökte. Både polisen och Missing People fortsatte sitt sökande under lördagen utan framgång.

Kompletteringssökt

På söndagen låg Missing Peoples sökande dock nere.

– Vi hade en stor sökinsats under fredagen och lördagen men inte idag på grund av att vi hade en sedan tidigare inplanerat en större utbildning för våra patrulledare uppe i Hörby, säger Hans Nilsson, pensionerad polis och operativ chef för insatsen på Missing People, på söndagseftermiddagen.

– Däremot bor jag själv i närområdet och vet att polisen har varit ute med helikopter idag också och flugit rätt så intensivt så de har inte släppt ärendet.

Missing People har sökt utifrån bostaden på Lindeborg och tre kilometer däromkring.

– Inom de sektorerna körde vi sök där det är bevuxet där det är svårt för helikoptern att se. Jag var i kontakt med polisen och vi tog tilldelade områden som de inte haft fotfolk i. Vi har kört med hundar och kompletteringssökt polisens insatser.

Hans Nilsson
Foto: Privat

Under måndagen kommer man att ha ett möte angående sökandet.

– Vi kommer att ha ett möte med våra ledningsfunktioner och se om vi kan få igång ett sök. Då blir det sannolikt att vi börjar på eftermiddagen och fortsätter på kvällen.

Få tips

Hans Nilsson berättar att man fått in få tips i ärendet, betydligt färre än vad man brukar.

– Normalt brukar vi få in mycket tips men i det här fallet är det rätt så dåligt med det.

Vad säger det er att det är dåligt med tips?

– Att hon kan vara, som vi säger, i rest of the world, att hon inte är i sökområdet. Att hon har valt att gå någon annanstans än närområdet. Det är lite som att leta efter en nål i en höstack.

– Vi står lite i stand by-läge och hoppas på att få in tips. Annars kommer vi att fortsätta, vi har några områden kvar att söka i det initiala sökområdet.

Ekonomi

Pandemin – ett dråpslag för indisk teproduktion

Indisk teproduktion har fått nya utmaningar i form av coronapandemin. Arkivbild.
Foto: Anupam Nath/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Först kom torkan, sedan coronautbrottet. Nu kämpar indiska teproducenter för sin överlevnad. Lösningen – högre tepriser för konsumenterna.

Indien är världens näst största teproducent efter Kina men kämpar nu med en rad utmaningar. Den gigantiska ökningen av covid 19-fall, så många som 326 000 under bara en dag i helgen, har påverkat regioner med i normala fall stor teproduktion, till exempel delstaten Assam, skriver tidningen Financial Times.

I ett hundratal av delstatens teplantager har det rapporterats covid-fall och man varnar för att skördar kan förstöras om inte situationen kommer under kontroll, vilket i sin tur kan driva upp priserna.

Vill se undantag

Branschorganisationerna har därför vädjat till myndigheter om att få undantag för de regler som finns om utegångsförbud, skriver The Times of India.

"På grund av industrins natur sker arbetet från tidig morgon till sen natt. Teblad behöver tas hand om inom en viss tid och därför vill vi få möjlighet att använda fordon även under den tid som utegångsförbudet råder", skriver man.

Ytterligare en hårt drabbad delstat är Västbengalen, hemvist för det svarta darjeeling-teet. Precis som i Assam har det nyligen hållits lokala val vilket tros ha bidragit till att öka smittspridningen.

Coronautbrottet och dess konsekvenser följer på att Indien förra året drabbades av kraftiga väderomslag, vilket gjorde att skördeprocessen stannade av i flera veckor. Konsekvensen blev högre priser, vilket i sin tur gav konkurrenterna Kenya och Sri Lanka en stor fördel vid när det gäller export till andra länder.

Ökat kilopris

Prisförändringarna märks dock redan på temarknaden i Calcutta (Kolkata) där kilopriset steg med 40 procent i april jämfört med föregående månad enligt analysföretaget Mintec, specialiserat mot livsmedelspriser.

Myndigheter ska nu försöka att sätta upp vaccinstationer i anslutning till plantagerna men avsaknad av vaccin gör situationen extremt utmanande.

– Förhoppningsvis kan vi få kontroll på situationen, men jag säger inte att det kommer att försvinna över en natt. Det beror helt och hållet på hur vi kan få ordning på detta, säger Vivek Groenka, ordförande för branschorganisationen Indian Tea Association till Financial Times.

Dagligvarukedjan Axfood uppger att man i nuläget inte upplever några större problem med leveranserna från Indien.

"Även om varuförsörjningen på det stora hela har fungerat väl under pandemin har den av och till kunnat påverkats på lite olika sätt. Bland annat råder till följd av pandemin en obalans på containermarknaden, som gör att det till och från kan vara svårare att få hem varor från framför allt Asien, och att enskilda artiklar kan påverkas tillfälligt. Men utöver det ser vi i nuläget inte några direkta effekter för konsumenter gällande te från Indien", skriver man i ett mejl till TT.

Tobias Österberg/TT

Inrikes

Handsprit och munskydd när samerna röstar

Sametingets nuvarande styrelseordförande Per-Olof Nutti, vid Sametingets öppnande i Östersund 2017.
Foto: Robert Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes I dag lägger landets samer sina röster till Sametinget – och allt fler visar intresse för att rösta.
Klockan 20 stänger de 24 vallokalerna från Karesuando i norr till Göteborg i söder.

Inför dagens val fanns 9 220 personer upptagna i den samiska röstlängden – runt 460 fler än vid det förra valet 2017. Hur många som valt att rösta inför och under söndagen är dock för tidigt att säga.

Årets val sker under coronasäkra former, med separata in- och utgångar samt handsprit, munskydd och plasthandskar tillgängliga för väljarna. Det traditionsenliga fikat som väljarna brukar bjudas på är inställt.

Samer bosatta i Västsverige slipper i år för första gången valet mellan att poströsta eller åka till Stockholm, rapporterar P4 Göteborg.

– Man känner sig som en same, identiteten stärks när man kliver in i vallokalen, säger Lars-Einar Hästner som åkt från Tjörn till den nyinrättade vallokalen i Göteborgsstadsdelen Högsbo.

Begränsad makt

I Jokkmokk var väljaren Lovisa Flinkfelt först ut att lägga sin röst på söndagsmorgonen.

– Det var viktigt att rösta för annars kan man inte heller klaga, säger hon till Sameradion.

Av de som får rösta finns ungefär 45 procent i Norrbotten, 22 procent i Västerbotten, åtta procent i Stockholms län och sex procent i Jämtland län. Övriga är spridda över landet.

Sametinget fungerar både som en folkvald församling och en statlig förvaltningsmyndighet, men i praktiken är dess beslutsmakt begränsad. Enligt väljarundersökningar vill en majoriteten av väljarkåren se ett ökat självbestämmande för tinget.

Resultatet dröjer

Knäckfrågan som splittrar de åtta partierna i två block är huruvida alla samer ska ha rätt att nyttja land och vatten i sina hemområden. Den politiska skiljelinjen står framför allt mellan dem som menar att samebyarna ska styra jakt, fiske och renskötsel – och dem som menar att samebyarna ska ha minskat inflytande och att alla samer ska ha rätt att ta del av jakt och fiske.

I förra valet fick partiet Jakt- och fiskesamerna flest röster, men lyckades därefter inte bilda majoritet i Sametinget.

Vallokalerna stänger klockan 20 på söndagskvällen. Därefter dröjer det till den 25 maj innan valmyndigheten räknar med att ha ett resultat.

Mia Holmberg Karlsson/TT

FAKTA

Fakta: Val till Sametinget

I Sametingsvalet väljer det samiska folket 31 företrädare till det folkvalda organet, kallat plenum. Plenum väljer i sin tur styrelse och styrelseordförande, presidium och ordförande (talman) samt ett flertal nämnder. Du röstar inte bara på ett parti utan har också möjlighet att personrösta genom att kryssa en person som du har förtroende för.

Sametingsvalet äger rum den tredje söndagen i maj vart fjärde år. 2021 sker valet den 16 maj. Både röstning vid vallokal och poströstning går bra.

Bara samer över 18 år som blivit upptagna i röstlängden kan utöva sin rösträtt. Sista dag för anmälan till röstlängden är generellt den 20 oktober året innan valet.

Källa: Sametinget

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

När öppnar Casino Cosmopol igen?

Game Lounge Den 28 mars kom det tunga men kanske inte alltför överraskande beskedet att Casino Cosmopol tvingas stänga ned sina lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall på obestämd tid. Sedan dess har svenska spelentusiaster inte haft möjlighet att besöka någon av landets fyra landbaserade casinon. Frågan som många ställer sig nu är när dörrarna till “Sveriges enda riktiga casino” öppnar igen?

Därför stängdes Casino Cosmopol

Anledningen till varför Casino Cosmopol tillfälligt tvingades stänga sina verksamheter stavas såklart Covid-19. Casino Cosmopol höll fortsatt öppet under de första veckorna efter virusets intåg i Sverige, men i takt med att situationen förvärrades och antalet smittfall ökade för varje dag som gick fanns till slut inget annat val än att lägga in handbromsen.

Efter regeringens beslut om att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer meddelade Casino Cosmopol omedelbart att man valt att stänga ned sina lokaler tills vidare.

”På grund av myndigheternas beslut med anledning av Covid-19 är Casino Cosmopol tills vidare stängt från och med söndag. Vi hoppas på att kunna välkomna dig som gäst snart igen”, skrev bolaget på sin hemsida.

Faktum är att redan innan Casino Cosmopol beslutade att stänga sina lokaler hade antalet besökare hos det statligt ägda casinot märkt av en kraftig minskning av antalet besökare till följd av coronavirusets snabba och okontrollerade spridning i samhället. Exempelvis uppgav Casino Cosmopol informationschef Nina Ehnhage till Di i mitten på mars att antalet besökare i Stockholm minskat från 900 till 300 personer i snitt per dygn den senaste tiden.

Oviss framtid för Casino Cosmopol

Trots att det nu har gått flera månader sedan portarna stängdes finns i dagsläget ingen given prognos för när Casino Cosmopol kan komma att öppna igen. En absolut förutsättning för att casinot ska kunna öppna är i alla fall att myndigheterna upphäver sitt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Så länge detta förbud gäller kommer Casino Cosmopols lokaler garanterat fortsätta hållas nedstängda.

En annan aspekt som måste lösas är antagligen personalfrågan. Dagen efter att Casino Cosmopols casinon stängdes ned varslades nämligen drygt 800 av totalt 900 medarbetare. Exakt hur många av de varslade som sedan har möjlighet att återvända i full tjänst när coronakrisen dragit förbi är högst oklart. I början av juni cirkulerade dessutom en del medieuppgifter om att verksamheten i Sundsvall hotas av nedläggning, men än i dag är inga definitiva beslut fattade kring Sveriges första internationella casino. Fram till dess att viruset har utrotats får således svenska spelentusiaster sannolikt finna sig i att enbart njuta av underhållningen från slots och bordsspel online istället. På SveaCasino.se kan man smidigt jämföra casinon på nätet.

Sport

Bara fem NHL-spelare i VM-truppen

Förbundskaptenen Johan Garpenlöv har tagit ut VM-truppen. Arkivbild.
Foto: Anders Bjurö/TT
Sport
Sport Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv har haft en stor utmaning med att ta ut en VM-trupp.
Inte mindre än 14 NHL-spelare nobbade VM-spel.
– Det är en speciell säsong och flera NHL-spelare har tackat nej, säger han.

Skälet är förstås pandemin som gjort att NHL-spelarna levt mångt och mycket som i bubblor och knappt kunnat träffa ens sina nära och kära. Att då direkt efter avslutad ligasäsong åka till Riga för att spela VM, med karantänsbestämmelser att ta hänsyn till både vid inresa och kanske sedan vid hemresan, har lett till många nej tack. Sex tillfrågade NHL-spelare har också tackat nej på grund av skador.

Tre Kronor har fem NHL-spelare i sin trupp. Garpenlöv kommer att fråga fler när de slagits ut ur Stanley Cup, men han är inte särskilt hoppfull om att få in fler.

– Med tanke på att man måste sitta i karantän i sex dagar innan man får spela den sjunde dagen blir det förstås svårare att få NHL-förstärkningar, säger förbundskaptenen.

"Vi har ett bra lag"

I sin trupp på 28 spelare, som inleder mot Danmark på lördag, är 20 VM-debutanter.

– Vi har ett bra lag. Jag ser positivt på gruppen och gillar resan vi gjorde i Carlson Hockey Games, säger han om den senaste turneringen i Tjeckien.

– Vi blev bättre och bättre. Jag gillar karaktärerna vi har, jag gillar att vi har spets åt alla håll – både defensivt och offensivt och jag gillar att alla levererat.

En spelare som kommit in i sista stund är målvakten Viktor Fasth som blev skadad under slutspelet med Växjö och inte spelat sedan dess.

– Vi känner att han är 100 procent. Han är lite äldre och kan hantera att inte ha spelat på ett tag. Det är skönt att få med honom, både som målvakt och som människa.

Succéspelaren uttagen

Pontus Holmberg gjorde succé i SM-slutspelet med Växjö och valdes till slutspelets mest värdefulla spelare. Att 22-åringen blev uttagen är ingen skräll, men frågan är hur han ska komma in i Tre Kronor utan att ha spelat med laget under VM-uppladdningen.

– Han har varit med tidigare och vi har haft med unga spelare förut som gjort det bra. Vi får se om han spelar i första matchen, säger Garpenlöv.

Ingela Ahlberg/TT

FAKTA

Fakta: VM-truppen

Målvakter: Viktor Fasth, Växjö, Samuel Ersson, Brynäs, Adam Reideborn, AK Bars Kazan.

Backar: Klas Dahlbeck, CSKA Moskva, Henrik Tömmernes, Genève-Servette, Lawrence Pilut, Traktor Tjeljabinsk, Jesper Sellgren, Frölunda, Nils Lundkvist, Luleå, Magnus Nygren, Davos, Albert Johansson, Färjestad, Viktor Lööv, Jokerit, Jonathan Pudas, Jokerit.

Forwards: Adrian Kempe, Los Angeles, Max Friberg, Frölunda, Pontus Holmberg, Växjö, Pär Lindholm, Skellefteå, Oscar Lindberg, Dynamo Moskva, Jesper Frödén, Skellefteå, Mario Kempe, CSKA Moskva, Isac Lundeström, Anaheim, Andreas Wingerli, Skellefteå, Carl Klingberg, Zug, Filip Hållander, Luleå, Marcus Sörensen, San Jose, Rickard Rakell, Anaheim, Victor Olofsson, Buffalo, Dennis Rasmussen, Metallurg Magnitogorsk.

FAKTA

Fakta: NHL-spelare som tackat nej till VM

Skadade/ej tillgängliga: Hampus Lindholm, Anaheim, Jakob Silfverberg, Anaheim, Johan Larsson, Arizona, Linus Ullmark, Buffalo, Adam Boqvist, Chicago, Gustav Nyquist, Columbus.

Tackat nej: Oliver Ekman-Larsson, Arizona, John Klingberg, Dallas, Jesper Bratt, New Jersey, Andreas Johnsson, do, Mika Zibanejad, New York Rangers, Oskar Lindblom, Philadelphia, Erik Karlsson, San Jose, Rasmus Dahlin, Buffalo.

FAKTA

Fakta: Ishockey-VM i Lettland

VM avgörs i Riga, Lettland, den 21 maj-6 juni.

Grupp A: Sverige, Ryssland, Tjeckien, Schweiz, Slovakien, Danmark, Belarus, Storbritannien.

Grupp B: Kanada, Finland, USA, Tyskland, Lettland, Norge, Italien, Kazakstan.

Sveriges gruppspelsmatcher:

22 maj: Danmark.

23 maj: Belarus.

25 maj: Schweiz.

27 maj: Tjeckien.

28 maj: Storbritannien.

30 maj: Slovakien.

31 maj: Ryssland.

3 juni: Kvartsfinaler.

5 juni: Semifinaler.

6 juni: Final och bronsmatch.

Hörby

Larmades om brand i villa

Hörby
HÖRBY Räddningstjänsten larmades på söndagseftermiddagen om en brand i en villa på Hörbys landsbygd. Men någon villabrand var det inte frågan om.

Larmet från SOS Alarm kom in klockan 14.15 på söndagen. Enligt uppgifter till räddningstjänsten brann det i en villa i Gummarp, som ligger på landsbygden mellan Hörby och Önneköp.

Det kom inledningsvis uppgifter om kraftig rökutveckling på platsen men det var oklart om det var huset som brann eller om det brann i närheten av villan.

När räddningstjänsten nådde fram till platsen visade det sig att det inte var frågan om någon villabrand.

– Det visade sig att det handlade om att det eldats i en rishög, meddelar räddningstjänstens inre befäl klockan 14.30.

Utrikes

Dödsfall och evakueringar inför cyklon

Badande i staden Kochi i den sydindiska delstaten Kerala där cyklonen Tauktae gjorde sig påmind med ihärdigt regn redan under helgen.
Foto: R S Iyer/AP/TT
Utrikes
Utrikes Indien evakuerar över 100 000 boende i kustdelstaten Gujarat på grund av en cyklon.
"Det är mycket troligt att cyklonen kommer att tillta i styrka under det kommande dygnet och nå Gujarat på morgonen den 17 maj", säger vädermyndigheten IMD i ett uttalande.

Cyklonen, som getts namnet Tauktae, är den första cyklonen att drabba landet under detta års monsunperiod som nu står inför dörren.

Den tropiska stormen bildades över Arabiska havet och rör sig nu norrut längst med indiska västkusten – med stor förödelse i sina spår.

Minst fyra människor har redan mist livet till följd av kraftigt regn och hårda vindar i de sydindiska delstaterna Karnataka och Kerala. Lokala myndigheter vittnar om att flera byar översvämmats och att fastigheter och vägar skadats. En fiskebåt med 23 män ombord saknas ännu.

När cyklonen når Gujarat befaras den ha vindstyrkor på nästan 50 meter i sekunden, långt över orkangränsen. Då områden närmast kusten tros komma att drabbas av översvämningar och mycket starka vindar evakueras boende.

"Alla säkerhetsåtgärder vidtas i området för att försäkra att inga liv går till spillo", skriver myndigheterna och meddelar att det kan komma att röra sig om över 100 000 evakuerade.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL