Jamal El-Haj. Obs! Bilden är ett montage. Montage: Andreas Hillergren

Politiker anklagas för
valfusk i Rosengård

Det är söndag den 19 september. Köerna ringlar långa till förtidsröstningen i stadsdelen Rosengård.
Innan dagen är slut har 1096 personer valt att lägga sina röster på Citygross i stället för i de ordinarie vallokalerna.
Under valhelgen tredubblas antalet förtidsröster jämfört med föregående val.
Johan Hansson, som var valnämndens sekreterare, spekulerar kring den lavinartade ökningen.
– Det påstås att partierna var väldigt aktiva därute. Eller, rättare sagt, ett parti. Socialdemokraterna. De fick verkligen folk till valurnorna.

I ett historiskt perspektiv har det borgerliga blocket varit störst när förtidsrösterna räknas samman. Men inte i valet 2010.
– Socialdemokraterna fick mycket högre andel än man brukar få, konstaterar Henry Lindelöf, valstatistiker som arbetade för Malmö stad i samband med valet.
Med tanke på att valet blev jämnt – de rödgröna klarade majoriteten med ett par tusen röster (ett mandat) – var mobiliseringen ohyggligt viktig, säger Adrian Kaba, (S), som sedan många år varit aktiv i Rosengårds S-förening.
– Man kan säga att Citygrosseffekten avgjorde valet.
Men det som bland socialdemokrater i Malmö kallas ”Citygrosseffekten” kallas av andra för ”Citygrosscirkusen”.
Ahmad och Hussein, två Rosengårdsbor, kallar valdagen ”en ren katastrof”.
Enligt de båda männen stod flera socialdemokratiska valarbetare utanför stormarknaden med preparerade valkuvert, förslutna och med partiets valsedlar inuti.
Kuverten lämnades till folk som aldrig förr hade röstat och som i många fall ännu inte pratar svenska.
Den drivande kraften vid Citygross var Jamal El-Haj, hävdar männen.

Jamal El-Haj är en tongivande politiker inom partiet. Han är medlem i kommunstyrelsen, stadsdelsordförande i Limhamn-Bunkeflo och var en hårsmån från att bli kommunalråd i höstas, innan medlemmarna petade honom till förmån för Andreas Schönström.
– Han sa att det bara var att lägga de färdiga kuverten i lådorna. Folk fick inte en chans att välja själv.
Några kvinnor frågande Jamal El-Haj och en annan man – ”en bilmekaniker från Irak” – om man skulle skriva under någonstans.
”Nej”, ska Jamal El-Haj ha svarat kvinnorna, enligt Ahmad.
– Han sa att det bara var att lämna kuverten och att de redan kryssat i namn på valsedlarna.
Även fullmäktigeledamoten Mohammad Mohammad (M) bevittnade de socialdemokratiska aktiviteterna vid Citygross den 19 september.
Han berättar, liksom Ahmad och Hussein, att socialdemokrater stod med preparerade kuvert.
Enligt Mohammad Mohammad hade socialdemokrater stora kuvert. I kuverten fanns sedan tre små kuvert med socialdemokratiska valsedlar för riksdag, region och kommun.

Partiarbetarna vände sig bland annat till ”gamla tanter från Mellanöstern” och folk som nyss fått uppehållstillstånd – människor som, enligt Mohammad Mohammad, inte vet hur man röstar.
– Det fanns några socialdemokrater som, så kallat, ”hjälpte dem”. Jag tänkte: vad gör de?
– En socialdemokrat sa till folk ”vi har allt färdigt”. Vadå ”allt färdigt”?
Han bekräftar att en av de socialdemokratiska valarbetarna var kommunstyrelseledamot Jamal El-Haj.
Mohammad Mohammad säger att han inte känner till om valsedlarna var kryssade i förväg.
– Det går inte att bevisa men låter inte osannolikt. Överhuvudtaget anser jag att det brast i demokratin i Malmö under valrörelsen, speciellt i områden som Rosengård.
Varför gjorde du inget?
– Jag struntade i det och åkte därifrån.

Henry Lindelöf, valstatistiker, säger att fusk i form av förslutna preparerade kuvert förekommer. Men kanske bara i ”något tiotal eller hundratal fall” varje val.
Personvalskryssen för Citygross redovisas inte av valsekretesskäl.
Det enda han vet med säkerhet är att röstdeltagandet var ”väldigt högt”.
Nämndens sekreterare, Johan Hansson, menar också att kuvert kan prepareras.
– Alla möjligheter finns naturligtvis.
Varför valde så många att förtidsrösta på själva valdagen i stället för att gå till vallokalerna?
– Hur folk röstar och på vilket parti är inte valnämndens sak.
Johan Hansson säger att det är tillåtet att i vissa situationer hjälpa människor att rösta. Personer som inte klarar av det själva.
– Det är en förtroendefråga. Det är ganska många nya medborgare i Rosengård som inte behärskar språket så bra, eller demokratin för den delen, och som är påverkbara.

Ahmad och Hussein minns att Jamal El-Haj stod vid högra ingången, delade ut rosor och fångade upp i huvudsak arabisktalande personer.
De berättar att Jamal El- Haj försökte övertyga väljare att en röst på Socialdemokraterna och, mer specifikt, på honom själv, skulle gagna Palestina.
Mohammad Mohammad (M) säger att det spreds ovanligt många falska budskap om de borgerliga partierna under höstens valrörelse.
När han varit ute och talat för Moderaterna har han fått höra att partiet vill kasta ut alla invandrare och att man tänker samarbeta med Sverigedemokraterna.
Mohammad Mohammad brukar fråga var budskapen kommer ifrån. Han får sällan klara svar.
– Det finns tyvärr en odemokratisk miljö som fungerar bland våra arabiska väljare. Det är lätt att skrämma dem som kommit de senaste fem-sex åren. Mycket lätt.

Moderaten Adly Abu Hajar, tills nyligen ledamot i Rosengårds stadsdelsfullmäktige, kallar utan omsvep socialdemokraternas valaktiviteter för ”fusk”.
Han säger att det inte är första gången partiets valarbetare använder sig av förkryssade valsedlar i kuvert. Han berättar även att han har konfronterat socialdemokrater i samband med en tidigare valrörelse i Rosengård.
Vad svarade de då?
– Att de bara hjälpte till. Att de kände dem de hjälpte. Det fanns många svar …
Adly Abu Hajar befann sig inte vid Citygross utan i Lindängen på valdagen i september.
– Men en grupp föräldrar och ungdomar som jag undervisar i islam, samhälle och integration berättade att Jamal El-Haj gjorde något oacceptabelt.
Vad?
– De säger att han sa till folk att det enbart är han som gör bra saker för invandrare, att många stödjer honom … Massa okloka ord.

Dagens fråga

Kan du prata fler språk än svenska?

Loading ... Loading ...