177 gravrättsägare efterlyses

Sjöbo församling har en lista på gravar där de under många år har sökt efter gravrättsinnehavarna.
Gravarna har inte skötts och därför vill församlingen ta över skötseln.
– Inga gravar kommer att försvinna men gravrättsägaren blir av med rätten att fatta beslut kring hur graven sköts och vad som ska hända med den, säger Tomas Persson, kamrer på Sjöbo församling.

Ett exempel är växtligheten runt graven. På Södra Åsums kyrkogård är det gott om små buskar och häckar. När församlingen tar över driften kanske de bestämmer sig för att dra upp en buske eller häck som inte har sköts ordentligt, för att sedan välja en utsmyckning som är lättare att sköta.
Men inga gravar på kyrkogårdarna i Sjöbo församling kommer att försvinna. Det finns gott om plats även för de gamla gravarna.
– Vi vill ha levande kyrkogårdar och det skulle bli så kalt om vi tog bort stenar, säger Tomas Persson.

Exakt vad som har hänt när skötseln av en grav upphör går inte riktigt att svara på. Men det kan gå att gissa sig till det.
I en av gravarna vid Södra Åsums kyrkogård har maken begravts 1988. Två år senare gick även hans fru gått bort och begravdes tillsammans med honom.
– I det fallet kan man kanske tänka sig att det var hon som hade hand om sin makes grav och skötte den så långe hon levde. När hon sedan gick bort fanns det ingen annan som tog hand om graven, säger Tomas Persson.
Förr i världen var det inte ett lika stort problem med gravar som saknade gravrättsinnehavare. Då bodde ofta familjen på ett och samma ställe och barnen tog hand om sina föräldrars gravar.

I dag rör sig människor lite mer och ungdomar flyttar ofta från sim hembygd.
Men bara för att man flyttar betyder inte det att en grav behöver att bli övergiven. Man kan be församlingen att sköta graven för en årlig kostnad.
Vissa gravar är fredade och det är dem som kom till före den 1 januari 1940.
– Det får inte tas bort utan skyddas som kulturminnen, säger Tomas Persson.

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×