Klassresa till handbollseliten

Det var mitt under brinnande krig. Wallmer tog dem på orden och bildade Lunds Handbollsklubb av 1943.
Allt skedde på Evas Conditori, som låg vid Kattesund.
Kärnan i laget var killar som gick i hans klass på Parkskolan, och som redan 1941 blivit skolmästare i Lund.Tretton år senare var H43 i allsvenskan, dåtidens elitserie. Rekordmagasinet skrev om det.
Men redan 1938 fick Lund sitt första lag i allsvenskan, IFK Lund. I laget spelade den kommande Lugiprofilen Curt Wadmark.
1959 möttes H43 och Lugi för första gången i allsvenskan. Den vinröda ärkerivalen började med handboll redan 1941. Det blev publikrekord med 2 921 besökare i Idrottshallen.
Lund är sedan dess handbollsstaden. Fotbollen har inte nått samma höjder i lärdomsstaden.
Flea kända handbollsspelare verkade och verkar i H43 och Lugi. Och lagen drog till sig ledande profiler genom decennierna som genom sitt kunnande och sina pengar befäste Lund som en av landets främsta handbollsstäder.

Staffan Holmqvist var under flera år ledare i Lugi och ordförande i Svenska Handbollsförbundet. Under sina sista år jobbade han som internationell sekreterare i kommunen.
Han var en språkekvilibrist och kryssade obehindrat mellan svenska, tyska och engelska.
Nu finns en liten utställning på Lundasamlingen om Lugi och H43 med fotografier och tidningsurklipp genom decennierna.

De båda bibliotekarierna Pia Svensson Bengtsson och Helene Johansson Otterström tog initiativet till utställningen förra våren.
–Vi ville ordna något inför handbolls VM och inte bara fokusera på Gamla Lund. Handbollen är en del av stans själ och historia. Klubbarna nappade och gav oss material. De har varit här och föreläst om lagen också, berättar Helene Johansson Otterström.
Utställningen pågår månaden ut.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Är du orolig över bränderna som härjar i Skåne?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev