Från dokumentär till thriller

Han har gjort den tillsammans med filmaren Johan Storm och redan innan den svenska premiären har filmen fått stor internationell uppmärksamhet.

Johan Lundborg har tidigare gjort dokumentärfilmer som ”Det är svårt att flytta vuxna katter”, en svt-klassiker från 2005 och ”Roger Nilssons rörelse” (om varubilen i Veberöd) som visades i SVT våren 2010. Med lyhörd blick skildrar Johan Lundborg i bägge dokumentärerna vardagslivets existentiella frågor i Skåne på ett sätt som gör dem universella.

”Det är svårt att flytta vuxna katter” fick en miljon tittare på SVT och inbjöds bland annat till Asiens främsta dokumentärfilmfestival Yamagata i Japan. Den gav också Johan Lundborg Region Skånes kulturstipendium 2005.
– I Japan tävlade ” Det är svårt att flytta vuxna katter” mot filmer som handlade om tunga ämnen som miljökatastrofer i Afrika, en kinesisk by som flyttas på grund av miljöproblem, barnsoldater, byggandet av muren mellan palestinska områden och så kommer jag där med min film om äldre människor som skall flytta… Det skall inte behöva vara krig för att man skall kunna göra en dokumentärfilm, säger Johan Lundborg när vi träffas i Malmö för att tala om hans filmskapande. Han fortsätter:
– Min grej är att göra film om vanliga människor, någonting allmängiltigt. Och att få det att bli intressant är en utmaning. Det temat finns också i mina spelfilmer, att någonting spårar ur, att det tar en annan vändning. Jag beundrar Jan Troell som både filmar själv och regisserar – som jag gör. Det vore otänkbart att inte filma och regissera själv. Det man gör griper in i vartannat. Man kan till exempel säga att novellfilmen ”Rosenhill” tar vid där ”Det är svårt att flytta vuxna katter” slutar. Dokumentären om varubilen på skånska landsbygden, ”Roger Nilssons rörelse”, började jag filma år 2000. Då gjorde jag en kortfilm och kom sedan tillbaka år 2006 när en ny varubil kommit.

Johan Lundborg är född i Göteborg men har bott i skånska Björnstorp sedan sexårsåldern. Han har gått i skolan i Lund och studerat Drama-teater-film vid Lunds Universitet. Sedan fick han praktik som produktions- och regiassistent vid en teater i Thessaloniki i Grekland och därefter gick han ett år på berömda FAMU filmhögskola i Prag, och slutligen treårig regiutbildning på Filmhögskolan i Göteborg och tog examen där 2003.

Dokumentärfilmer skapar Johan Lundborg själv men när det gäller spelfilm arbetar han tillsammans med filmaren Johan Storm. Tillsammans fungerar de som ett filmiskt brödrapar a la bröderna Dardenne (Belgien) eller bröderna Coen (USA). Johan Lundborgs och Johan Storms novellfilm ”Rosenhill” (29 minuter) fick publikens pris på filmfestivalen i göteborg 2009. Efter det har den visats på en rad filmfestivaler runt om i världen – enbart i USA på sju olika festivaler. På den spanska filmfestivalen FEC Reus Cambrils van denn pris.

Långfilmen ”Isolerad” (”The Corridor”) har Lundborg och Storm också gjort tillsammans. Johan Storm är brorson till Peter Stormare som har en viktig roll i filmen. ”Isolerad” har redan visats på minst sex internationella filmfestivaler – bland annat på ”Fantastic Filmfest” i Austin, Texas. Det är Nordamerikas största genrefilmfestival. Den har också visats i Bryssel där den vann Cine Europe Price”. I slutet av december var Johan Lundborg med filmen i Dubai.

Under vårt samtal funderar Johan Lundborg en del på varför thriller som genre inte har samma höga anseende i sverige som i andra delar av världen.
– Skulle det kunna vara Ingmar Bergmans fel, skojar Johan Lundborg.

Den 28 januari inleds Göteborg filmfestival 2011 och det blir alltås Lundborg/Storms ”Isolerad” som avslutar hela härligheten med en visning på den legendariska biografen Draken där många verk i svensk filmhistoria fått sitt genombrott.