Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Köttfri dag – då fick Wenhammar på nöten

Svalöv/Landskrona Det tyckte i alla fall ledamöterna i kommunfullmäktige sedan miljöpartisten Jenny Wenhammar lagt ett sådant förslag.

Det tyckte i alla fall ledamöterna i kommunfullmäktige sedan miljöpartisten Jenny Wenhammar lagt ett sådant förslag.Under måndagens möte gick tongångarna höga, folk kände sig kränkta och till sist ville man att Wenhammar skulle be om ursäkt för sitt uppträdande.Anledningen var att Wenhammar i en motion krävt att de kommunala köken skulle slopa köttet en dag i veckan. Dels för att spara moder jord, men även få folk att må bättre.Hon ville även att fullmäktigesamlingen skulle tänka på djur som får sätta livet till på ett, enligt henne, icke värdigt sätt.– Det finns även stor svält i världen och väljer vi att avstå kött gör vi en insats. Köttproduktionen är också en stor belastning för klimatet och det innebär att växthusgaserna ökar med 18 procent världen över, påpekade Wenhammar.Hon gick också så långt att hon ansåg att köttet var så fullt med antibiotika att det var farligt att förtära det samma. Att sedan djuren får sitta i trånga burar gör inte saken bättre.Det fick många i fullmäktige att reagera starkt. Däribland Ulla Wallin (S) som ansåg att man inte kan tvinga varken barn eller äldre att avstå från att äta kött:– Jag förstår Jenny Wenhammars kamp för miljön, men det kommer inte att fungera. Vilken dag, när och i vilken omfattning ska i så fall den köttfria dagen ske.Birgitta Jönsson (S) har lämnat ett svar, men det sågade Wenhammar helt och tyckte att medlemmarna i fullmäktige kanske borde pröva att skippa köttet av olika anledningar:– Du måste uppföra dig, Jenny och inte snacka en massa skit, sa hon argt.Christer Laurell (C) och lantbrukare följde efter. Till vardags en mycket lugn person, men i går tände han till rejält:-Man blir mörkrädd när jag hör dig prata. Det finns mycket stränga kontroller i Sverige och all mat som vi producerar är helt frisk. Vi har en mycket god djurhållning och översyn. Du måste hålla dig till fakta, dundrade han.Gunnar Bengtsson (S) gav sig också med i leken:– Jag är djupt besviken på ditt sätt att prata i fullmäktige. Man uppför sig inte så och fortsätter du såhär bör du inte delta i de här mötena, var hans skarpa kommentar.Till sist fick fullmäktiges ordförande Leif Hägg (M) gå in och stoppa pajkastningen.– Fullmäktige är ett kommunal parlament och här diskuterar vi sakligt. Så sker inte nu och därför ber jag Jenny Wenhammar att lugna ner sig.Wenhammar gav sig dock inte, men insåg till sist att hon inte skulle få gehör för sina åsikter:– Det är fakta alltihop jag pratar om. Vi måste tänka på andra och en dag utan kött gör så mycket. Ni missförstår mig hela tiden.Efter mer än en timmes dividerande slutade hela ärendet som alla visste om på förhand. Motionen fick inget gehör, Wenhammars krav på återremiss skippades och därmed kan barn och äldre äta kött i lugn och ro även i framtiden ...

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 119 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy