Efterlängtad kultfilm
gör comeback

Det är ingen överdrift att påstå att Trolltyg i tomteskogen kommer att bli något av årets julklapp – för de som lyckas hålla sig så länge, alltså.
Historien är ganska lik den som gick runt om Trazan och Banarne-serien, att det skulle ha brunnit i Sveriges televisions arkiv och att rullbanden för alltid skulle vara förstörda och utplånade. Men så plötsligt, någon gång i slutet av 1990-talet, dök flera av säsongerna upp i handeln på dvd, till stor glädje för alla oss sjuttiotalister som växte upp tillsammans med Olyckan och Pulver och Nicko.
Uppgifterna om branden visade sig alltså bara vara en vandringssägen, ett falskt rykte. Likväl började samma envisa rykte spridas om en annan av åttiotalets megaklassiker. Animatören Jack Zanders Trolltyg i tomteskogen visades i SVT i jultid varje år mellan 1980 och 1989 – sedan upphörde sändningarna abrupt och lämnade en hel generation i villrådighet och ovisshet.Vad hände egentligen?
– Det har cirkulerat en mängd rykten genom åren, allt från att mastern slarvats bort till att kopian med de svenska rösterna skulle ha brunnit upp. Inget av detta stämmer. När Jack Zander gick i pension i slutet av 1980-talet visste ingen vem som satt på rättigheterna eller vem man skulle kontakta. Men sanningen är nog bara att ingen försökte tillräckligt hårt, säger Albert Avramovic, vd för Cinematic Vision AB (CCV), det bolag som nu köpt loss rättigheterna till den tecknade klassikern.
Men högst sannolikt kommer filmen inte att locka särskilt många nya proselyter bland dagens kräsna unga. För att förstå den oproportionella haussen kring den 47 minuter långa filmen måste man veta att den sändes under en tid när det bara fanns två kanaler i Sverige och en svältfödd tv-publik skrattade sig fördärvade åt trollet Rulles undermåliga ordvitsar i Nöjesmassakern och bänkade sig för att se Björn Skifs sjunga Muggevigge i programmet Kryzz.
Tecknade filmer var ovanliga över huvud taget, och speciellt långfilmer. Dit räknades alla filmer som var längre än femminutersinslagen med Gråben och Hjulben i Gomorron Sverige. Man kan alltså utan överdrift hävda att alla som firade sin tioårsdag under 1980-talet utan undantag har sett Trolltyg i tomteskogen minst en gång. Och nostalgivärdet har naturligtvis bara ökat för varje år som det hävdats att filmen varit försvunnen för gott.

När CCV nu släpper den på dvd, gör man det när sjuttio- och åttiotalisterna precis själva har fått barn i filmslukaråldern, dessutom tre veckor innan julafton. Klockren tajming, kan man tycka. Vad var det som gjorde att CCV till slut fick loss rättigheterna?
– Efter många försök gjorde vi en sista helhjärtad satsning, använde alla våra kontakter mellan himmel och jord och till slut blev det jackpott. Jack Zanders son hade satt hjulet i rullning och sålt filmen till Tyskland. Vi kom in i processen i precis rätt ögonblick. Ingen trodde på oss och arvingen fick personligen intyga för olika samarbetspartners i branschen att CCV fått rättigheterna. Därefter köpte vi även den svenska dubben av SVT.
Kommer filmen även att visas i tv igen efter över tjugo års uppehåll?
– CCV har rättigheterna för både dvd och tv. Slutförhandlingar pågår nu, men med största sannolikhet kommer filmen åter att kunna njutas i juletid framöver, säger Albert Avramovic.