Kävlinge

Rektorer missnöjda med Tolvåkersskolan

Kävlinge
Kävlinge Som Skånskan berättade om i fredags har Helena Abrahamsson valt att lämna sitt uppdrag som rektor på Tolvåkersskolan.
PREMIUM

Som Skånskan berättade om i fredags har Helena Abrahamsson valt att lämna sitt uppdrag som rektor på Tolvåkersskolan. Lönen ska inte ha varit orsaken, menar skolchefen Rose-Marie Bergman.
– Hon har varit tjänstledig från Landskrona kommun där hon nu har blivit erbjuden en ny attraktiv tjänst. Är inte Tolvåkersskolan attraktiv arbetsplats?
– Helena (Abrahamsson) bor i Landskrona och väljer att hellre arbeta på hemmaplan. Mer än så vet jag inte. Hon har inte klagat på att lönen varit dålig. Föräldrar till elever på skolan har däremot länge förstått anledningen till rektorsavhoppen. I brev till kommunens politiker har de påpekat att rektorerna har svårt att göra ett bra jobb med låg resurstilldelning, och sparbeting ovanpå det. Enligt Lärarförbundets huvudskyddsombud var Helena Abrahamssons anledning att sluta just på grund av för dåliga förutsättningar att kunna driva skolan på rätt sätt. Har det varit anledningen även för de tidigare rektorerna som hoppat av?
– Vad anledningarna har varit vet jag inte. Det är något vi ska undersöka, säger Rose-Marie Bergman. Borde ni inte ha gjort det redan?
– Nu är mer akut att hitta en tillfredsställande lösning som fungerar tills vi får en hållbar permanent lösning. Rose-Marie Bergman beklagar att den nya rektorn valt att sluta.
– Hon har gjort ett jättebra jobb, och jag hade gärna sett att hon fortsatt. Men vi kan inte tvinga folk att stanna. Rose-Marie Bergman anser att situationen är bekymmersam. Men hon räknar med att inom kort kunna presentera en ny ledningsgrupp som kan ta över snarast innan Helena Abrahamsson slutar.
– En mer permanent lösning kommer att dröja. Vi måste ha en regelrätt rekryteringsprocess. Hur ska ni lösa situationen på Tolvåkersskolan?
– Vi har varit dåliga på att hantera detta tidigare. Men vi ska bli bättre. Just nu pågår ett arbete med att utveckla arbetslag med arbetslagsledare Vi måste skapa en hållbar situation där personalen inte är beroende av en ledare. I stället ska flera lärare ha den kunskapen att kunna rycka in vid sådana här behov, säger Rose-Marie Bergman. Men den lösningen räknas vara klar tidigast till nästa höst. Hur agerar ni nu?
– Lärarna kommer att få ett hundraprocentigt stöd av ledningen. Sedan arbetar vi i skyddskommittén kontinuerligt med en handlingsplan, så väl som vi arbetar tillsammans med företagshälsovården.
– Vi ska göra allt vi kan för att inte elever eller personal ska påverkas av detta.

Sport

Eslövs HF fick jubla i toppderbyt

En handbollsspelare som jublar
Foto: Thomas Persson/arkiv
Sport
Eslöv
Kävlinge
Handboll Eslövs HF höjde sig flera snäpp efter pausen och var klart starkast i lördagens Skånederby borta mot toppkonkurrenten Kävlinge HK. Till slut skilde det åtta bollar i lagets kraftigt försenade årspremiär, 33-25 (15-13).

– Skönt att känna segerns sötma igen och få den starten mot Kävlinge som är extra tufft att möta på bortaplan, myste spelande tränaren Henrik Hurtig.

– Riktigt roligt.

Hurtigs Eslöv gick upp i ledning vid 12-11 och släppte sedan aldrig greppet om tillställningen i Korsbackahallen.

Under den andra halvleken var det klasskillnad.

– Vi började lite trevande i första halvlek, men fick rätt på det ordentligt i andra där vi gjorde en väldigt bra prestation, summerade Henrik Hurtig som noterades för fyra fullträffar .

Extra plus ska gå till sexmålsskytten Philip Videll och Robin Carlberg som hittade rätt vid fem tillfällen.

Målbäst blev dock Jakob Berglund med sju fullträffar.

I Kävlinge kom Axel Friberg upp i tio nätkänningar.

På fredag spelar Eslövs HF hemma mot HK Ystapågarna.

Malmö

Vi har känt er i många år

Lena Philipson, chefredaktör för Skånska Dagbladet.
Foto: Ralph Bretzer
Malmö
Eslöv
Höör
Krönika Ett hundratal personer jobbar just nu med att förändra Skånskan. Låter det drastiskt? Både ja och nej, om du frågar mig.

Från den förste februari har Skånskan en ny sajt och en ommöblerad papperstidning.

Om vi börjar med det digitala: sajten skd.se och mobilappen.

På din skärm blir det från februari andra typsnitt (bland annat Tiempos i rubriker) och färger (mer orange och mindre blått), men också annan struktur och ordning. Den lokala journalistiken hamnar oftare högre upp, medan du får scrolla längre ner för att hitta allmänna nyheter som går att läsa i fler tidningar.

Sajten är uppbyggd i block som kommer i en viss ordning. Om du oftast vill veta vad som är nytt i just din kommun så kommer du snabbt att lära dig var du hittar det.

Även i papperstidningen kommer typsnitt och en del former ändras (rubriktypsnittet blir Lyon), men många signaler som hjälper dig hitta finns kvar. Exempel på det är färgerna som representerar olika delar av Skåne: grönt för Mellanskåne och Svalöv, lila för Sjöbo-Skurup och ljusblått för Malmö-Lund, Kävlinge, Staffanstorp, Svedala och övriga Skåne.

Så här ser Lyon, det kommande rubriktypsnittet i Skånskans papperstidning, ut.

Den största förändringen blir att lokalsidorna flyttar fram i tidningen. De allra första nyhetssidorna i A-delen blir Mellanskånes. Börssidan blir daglig, vi får fler sporttabeller. Även korsord kommer finnas varje dag, och dessutom gå att lösa även digitalt i e-tidningen!

Varför gör vi detta?

Det började i somras när koncernen Bonnier News Local köpte Skånskan av Skånska Tidningsföreningen.

I hela världen kämpar tidningar för att överleva i en tid när de allra flesta har en uppkopplad mobiltelefon i handen många gånger om dagen. Vi konkurrerar inte längre med varandra om varken uppmärksamhet eller annonsörer. Istället tvingas vi tävla med internationella jättar som Google och Facebook.

Vi konkurrerar inte längre med varandra om varken uppmärksamhet eller annonsörer. Istället tvingas vi tävla med internationella jättar som Google och Facebook.

Det kräver en enorm teknisk och digital utveckling, till den grad att det är oerhört svårt att klara på egen hand som lokaltidning. Med koncernen Bonnier News Local bakom sig kan Skånskan nu dela alla stödfunktioner med tidningar i hela landet. Vi har nu gemensam it-support, kundtjänst, ekonomisystem, utvecklare och experter och samma tekniska grund för sajt och papper.

Det gör att vi på Skånskan kan fokusera på det vi är unikt bäst på: er verklighet och vardag. De som hittar nyheterna, skriver artiklarna och planerar tidningen är samma journalister som ni har känt i flera år – som har känt era orter i många år.

Om en vecka ska jag berätta ännu mer om förändringen av papperstidningen. Ha en fin helg och ta hand om er!

Kävlinge

Generationsskifte i Kävlinges S-topp

Ingvar Willexberg är i dag arbetarekommunens ordförande i Kävlinge. Han kandiderar till kommunstyrelsens ordförande.
Foto: Privat
Kävlinge
Kävlinge Tippat men ändå otippat. Ingvar Willexberg blir S kandidat till kommunstyrelsens ordförande. Partiet har föryngrat vallistan och pekar redan ut kandidater att leda olika nämnder.

På fredagskvällen offentliggjordes vallistan för Kävlinges Arbetarekommun. Det är blev många förändringar på listan.

Kommunalrådet Catrin Tufvesson har sedan tidigare aviserat att hon lämnar kommunpolitiken för att satsa på riksdagen. Därmed var spelplanen öppen för förändringar.

Willexberg krattade manegen

En tung kandidat till vallistan var 46-årige Ingvar Willexberg, i dag Arbetarekommunens ordförande. I september förra året aviserade han på sin hemsida att han avgick från en mängd ideella förtroendeposter för att helhjärtat satsa på politiken inför valet, vilket gav en vink om att han var beredd att axla ett stort ansvar.

I och med att Arbetarekommunen valt honom som förstanamn till S vallista blir han deras kandidat till en kommunalrådspost och till kommunstyrelsens ordförande samt gruppledare i kommunstyrelsen. Han blir också partiföreträdare.

Jobbar på Ica

Ingvar Willexberg är född och uppvuxen i Kävlinge och har bott här hela livet, förutom fem år. Han jobbar i dag på Ica Supermarket i Bjärred som kolonialansvarig.

– Jag har varit politiskt intresserad väldigt länge, men från att jag fick en ögonsjukdom 2012 blev socialdemokrat. Jag fick se att man fick hjälp med sjukvården även om man kanske inte hade mycket pengar.

Klassiska frågan är - hur känns det?

– Fantastiskt kul, en stor ära. Det är en enorm utmaning tillsammans med alla medlemmar men jag tror att det kommer att bli fantastiskt.

Han sitter inte i dag i fullmäktige. Det blir nytt att stå i talarstolen och debattera.

– Jag har talat vid så många andra tillfällen. Det är också först 2023 jag tillträder.

2010-18 satt Kerstin Nilsson i riksdagen. Nu vill hon leda kommunfullmäktige.
Foto: Sveriges Riksdag

Andranamnet är ett nytt namn på listan. Det är Kerstin Nilsson, som var riksdagsledamot 2010-18. Hon föreslås nu även bli gruppledare och kandiderar till posten att leda kommunfullmäktige.

Rune Sandström, 68, Elin Sehovac, 20, och Jan Kronberg, 69, står på nummer tre till fem. Elin Sehovac är ny på listan.

– Hon bor i Kävlinge och pluggar till lärare. Hon sitter i arbetsliv och fritidsnämnden sedan i höstas, säger Ingvar Willexberg.

Medelåldern har sjunkit

2018 var medelåldern på de tio översta kandidaterna 60,2 år. Inför valet 2022 har medelåldern sjunkit till 53,1 år. Flera tunga namn som var topp tio förra valet har hamnat på 11-20-listan. Det gäller Roland Palmqvist, 75, mångårig ledare av Kävlinge, liksom Gunilla Tornqvist, 70, och Gunni Gustafsson Nilsson, 74.

Nytt är också att S i Kävlinge redan nu presenterar sina kandidater till att leda nämnderna. Till arbetsliv och fritid och bygg- och miljönämnden föreslås Rune Sandström och Jan Kronberg, som redan sitter i nämnderna.

Jimmy Runesson föreslås leda omsorgsnämnden. Markus Nordqvist föreslås leda utbildningsnämnden.

Kävlinge

Stal vitvaror som skulle flyttas

Polisanmälningar om inbrott i garage har upprättats. Vitvaror stals.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Kävlinge
Kävlinge

En boende på Arvidsborgsvägen hade satt ut vitvaror och köksmaskiner i garaget i samband med en flytt. Nu har sakerna stulits, bland annat en tvättmaskin, en torktumlare och en micro. Stöldgodset är värderat till 15 500 kronor.

Ytterligare ett garage på Arvidsborgsvägen har haft påhälsning men vad som stals där är oklart

Kävlinge

Väcktes av värd som ville prata elförbrukning

Kvinnan hade jobbat natt och behövde sova.
Foto: MIKAEL ANDERSSON / TT
Kävlinge
Kävlinge

En Kävlingebo som jobbat natt väcktes vid tiotiden på förmiddagen av sin hyresvärd. Han menade att hon borde släcka alla sina lampor då elen är så dyr. Nu polisanmäler kvinnan sin hyresvärd för ofredande då hon fått nattsömnen störd.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Frisk luft och vacker natur

www.snabbare.com

Vintermörker och kyla till trots så bor vi i ett väldigt vackert land. Skogar, stränder, sjöar och öppna ängar. Det bästa av allt är att allemansrätten gör det möjligt för dig att ta del av denna naturliga skönhet utan att behöva betala. Vart du än reser i Sverige kan du hitta ställen att bara njuta av. Har du med lite picknick så blir det ännu bättre.

Smultronställen

Dessa små söta bär, i dubbel bemärkelse, är för många synonymt med sommaren. Ett smultronställe syftar dock inte till platser där det växer en massa smultron. Även om det vore något! När man pratar om smultronställen menar man i stället platser som är extra natursköna. Gärna lite undangömt och inte så välbesökt.

Det finns mängder med platser att besöka. Ibland finns det saker att se, saker att uppleva eller saker att göra. Du kan lätt kolla upp smultronställen nära dig. Nästa gång det är sol och du har en ledig dag är det bara att hoppa på cykeln och trampa iväg. Glöm inte matsäcken.

Dop i det blå

Så här års får du inte glömma utedopet. En dag vid närmaste badstrand kan vara både kul och avslappnande. Olika ställen erbjuder olika upplevelser. Du kan hitta en mer kommersiell badstrand med ett kafé eller en restaurang i närheten. En brygga ut i vattnet med enbart toalett och omklädningsrum. I vissa fall finns det bara en brygga där du kan ta dig ett dopp.

Efter en lång dag ute är det många som känner sig trötta. Vilket är helt normalt. Du rör mer på dig, flera nya intryck och brott från rutiner. Då kan det vara skönt att ta det lugnt och varva ner lite grann.

En stor favorit är att ta en liten tupplur för att ladda batterierna igen. Andra alternativ är att läsa en bok eller titta på en film. Är du på semester räcker det med att ha med din telefon och laddare för att kunna ta det lugnt. Du kan lyssna på musik, spela på casino, eller titta på Youtube.

Håll naturen ren

Inget förstör en badstrand eller ett smultronställe så snabbt som skräp. Det är alltid trist att se. I Sverige har vi en värdefull möjlighet att vistas fritt i naturen. Markägare har inte rätt att stänga ute allmänheten. Våra rättigheter kommer dock med skyldigheter.

Lämna en plats så som du fann den. Så långt som det går i alla fall. Ta med allt ditt skräp eller släng det i en soptunna. På så sätt är stranden lika fin nästa gång du kommer. Smultronstället är fortfarande vackert.

Vi har inte många månader av mycket sol och varma dagar. Därför är det värt att ta vara på de dagar du kan. En vandring i skogen, ett dop i närmsta sjö eller hav, picknick i parken eller slöa dagar i trädgården.

Det finns inga rätta eller fel svar. När sommaren sedan är över väntar nya spännande platser att se. Vilket som blir ditt nästa äventyr är helt upp till dig.

Kävlinge

Dansteater i Kävlinge i helgen

Föreställningen Vår Dag ges fyra gånger på söndag. Bara nitton släpps in per gång.
Foto: Skånes Dansteater/Tilo Strengel
Kävlinge
Kävlinge På söndag ger Skånes Dansteater föreställningen Vår Dag i Kävlinge. Det blir färre i publiken, som får vara med om de vill.

Kan man dansa minnen och personer? Den kreativa föreställningen Vår Dag har den ambitionen. Den spelas på Kulturscenen på Korsbacka på söndag.

Fyra dansare har varit runt på olika platser i Skåne och träffat dansskolor, föreningar och dansgrupper. De har skapat rörelser som de gjort till sina. Publiken kan delta i scenrummet om de vill.

Inför föreställningen på söndag har vissa modifieringar gjorts för att anpassa sig under rådande smittspridning. Det blir fyra föreställningar klockan 14, 15, 16 och 17 och maximalt 19 deltagare i varje istället för tidigare 25.

Biljetter för vuxna kostar 100 kronor och finns på Nilssons Radio på Mårtensgatan eller kan fås via ordföranden i Kävlinges Riksteaterförening Ingvar Nordh på 0703-62 18 66. Barnpriser är lägre och beror på ålder.

Föreställningen rekommenderas från nio år och uppåt.

Kävlinge

Hård jargong gör att flickor begär killeskort

Flickor i nian uppger att de inte vågar gå själva i korridorerna. Helst vill de ha en kille med sig. Bilden är inte från Korsbackaskolan.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Kävlinge
Kävlinge Flickor i nian uppger att de inte vågar gå ensamma i Korsbackaskolans korridorer. De begär eskort av killar. N-ord och könsord har blivit normaliserat tilltal. Nu måste skolledningen åtgärda problemen.

Det var i november förra året som Skolinspektionen gjorde en inspektion på Korsbackaskolan, som är en av kommunens två högstadieskolor. Händelsen har lett till en så kallad anmärkning då det finns brister gällande studieron.

Samtliga elever myndigheten talat med vittnar om att det förekommer nedsättande rasistiska, sexistiska och homofoba kommentarer på skolan. I vissa grupper är n-ord och könsord normaliserat som tilltal.

Vill inte gå ensamma

Det finns elever som är trygga på skolan, men alla är det inte.

Flickor i nian uppger att de inte vågar gå själva i korridorerna då de är rädda för nedsättande kommentarer från utpekade elever eller en grupper av elever. De säger att de helst vill att en kille följer med dem när de ska röra sig i korridorerna.

Elever pekar också ut ett område utanför en av entréerna där elever ofta står och röker. Det händer att före detta elever hänger här. Elever uppger att de upplever ett obehag att passera och att skolan inte vidtar några åtgärder kring problemet.

Personal uppger att de säger till de som röker, men att ungdomarna struntar i det.

Korridorer otryggast

Både elever och lärare är eniga om att det främst är i korridorerna de nedsättande kommentarerna fälls och att det värdegrundsarbete som genomförs på skolan inte tar fäste i problemen som finns på skolan.

Skolan känner till vilka elever det rör sig om och anställda uppger att de är svåra att nå.

Det har sats upp kameror på skolan, men problemet är att eleverna som trakasserar lärt sig hur de inte ska hamna i bild. Det hörs inte heller vad som sägs.

Rektorn på skolan uppger att man har börjat arbeta på ett nytt sätt med värdegrunder, men att det ännu inte fått genomslag. Elevrådet är involverat och en trygghetsgrupp har tillsatts. En elevkoordinator har anställts.

Kartläggning i februari

Nu förelägger Skolinspektionen skolledningen att vidta åtgärder mot bristerna vad gäller normer, värderingar och trygghet på skolan. Bland annat ska lärarna i sin undervisning diskutera det svenska samhällets värdegrund samt aktivt motverka tendenser till diskriminering på grund av kön, sexuell läggning och etnisk tillhörighet.

I februari ska en ny kartläggning på skolan genomföras kring risker för otrygghet och kränkande behandling. Kartläggningen ska fokusera på kränkande språkbruk, ”skojbråk” och otrygghet kopplat till enskilda elevers gränsöverskridande beteende.

Kartläggningen ska vara ett stöd för att utvärdera åtgärderna. Allt ska skriftligt redovisas till myndigheten senaste 16 maj.

Skånskan har sökt rektor Mats I Svensson och biträdande rektor

Kävlinge

Adligt namn kan få viss uppmärksamhet

Henrik Ekengren Oscarsson är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Kävlinge
Kävlinge Det är ovanligt att män i politiken byter efternamn. Men väljarna vet oftast inte vad politiker som byter namn hette innan. Dock kan ett adelsnamn få viss uppmärksamhet, menar statsvetaren Patrik Öhberg.

Vad vissa politiker hette innan de gifte sig är något som en statsvetare kan behöva hålla koll på. Det konstaterar SOM-institutets Patrik Öhberg. Men det är i princip alltid kvinnor det handlar om när de gift sig.

Annie Johansson (C) tog namnet Lööf 2011, samma år som hon blev partiledare. Att män i politiken byter efternamn är inte lika vanligt.

Namnbytens betydelse i politiken är inte genomforskat, men varken Patrik Öhberg eller statsvetaren vid Göteborgs universitet Henrik Ekengren Oscarsson lägger någon större betydelse vid byte av efternamn på personer.

– Väljare i Sverige väljer i första hand partier och i andra hand kandidater, och namnkännedom är inte jätteimponerande när vi mäter. Värre då att byta namn på ett helt parti, som Folkpartiet gjorde 2015, skriver Henrik Ekengren Oscarsson i ett mejl.

Centerpartiets valberedning presenterade 2011 Annie Johansson som en av kandidaterna till partiledarposten. Stämman valde den nygifta Annie Lööf.
Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Även Patrik Öberg är inne på samma linje.

– Generellt sett är kandidatkännedomen om politiker väldigt låg, säger Patrik Öhberg. Frågan är om de ens skulle notera om de byter namn. Det stora problemet är att de inte vet vad de hette från början.

Man skulle kunna tro att personkännedomen ökat med Facebook, Twitter och Instagram, men mätningar visar att att det är tvärtom. Folk har mindre koll på vem som företräder dem i dag.

Däremot menar Patrik Öhberg att en politikers byte till ett utdött adligt namn kan få viss uppmärksamhet.

Nytillträdde kulturministern Jeanette Gustafsdotter (S) växte förresten upp som Olsson i Furulund. 1993 flyttade hon till Stockholm.

– När jag presenterade mig så blev Olsson alltid Ulfsson på grund av min dialekt, meddelar hon per sms. Jag och min pappa hade tidigare pratat om att det skulle vara snyggt med Gustafsdotter och jag stod min pappa nära. Den bakgrunden och kombinationen gjorde att jag bytte efternamn.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) hette Olsson när hon växte upp i Furulund. Namnbytet skedde långt innan hon blev politiker.
Foto: Jessica Gow
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL