I början av 70-talet var Rollers uppe i högsta serien

BK Rollers äldst i Lund

– Vi är äldst i stan och medan många andra föreningar lagts ner eller gått samman med andra finns vi kvar. Bara det är en framgång, säger ordföranden Håkan Hansson.
De senaste säsongerna har dessutom allt fler börjat spela för Rollers.
– Vi har 25 aktiva, vilket är mycket i bowling.
– Dessutom ser vi till att alla får spela matcher och vi har en mycket fin sammanhållning och klubbanda.


När Skånskan SPORT besöker klubblokalen i källaren i Bollhuset märks det tydligt att Håkan Hansson, sekreteraren Jessica Hansson och marknadsansvarige Göran Jönsson är stolta över sin förening.
– Ta bara jubileumsfesten vi nyligen höll på Åhus ålagille. Totalt var vi 40 personer och i stort sett alla som var inbjudna kom, berättar trion.
– Och numera är det inte bara killar som spelar i BK Rollers. För ett par år sedan började jag tävla och det gör även Pernilla Ek. Vi tar mycket gärna emot fler och försöker göra plats till alla som kommer ner till hallen, berättar Jessica Hansson.
Så smått har man också börjat en föryngring av styrelsen.
– Men där går det lite mer trögt, erkänner Håkan Hansson.

Han och Göran Jönsson kom med i BK Rollers redan i början av 70-talet och minns att det då var betydligt svårare att bli accepterad som ny spelare.
– Då fanns inte resultatskärmarna så vi fick sitta bakom banorna och skriva ner resultaten till dem som spelade. Något annat var inte att tänka på i början.
– Dessutom fick vi stå i kö för att bli medlemmar.

Till Bollhuset flyttade Rollers redan när bowlinghallen invigdes 1967 och det har man aldrig ångrat.
– Det är en kommunal hall, vilket gör att vi kan spela lite billigare och vi har ett mycket bra samarbete med personalen. Ekonomin är god och vi kan hålla låga medlemsavgifter, säger Håkan Hansson.
Före 1967 spelade BK Rollers i gamla badhuset och klubben bildades av ett gäng snickare.
– På 40-talet var bowling en riktigt dyr sport vilket avspeglade sig i vilka som höll på med den. Oftast var det folk från de högre samhällsklasserna.
– Därför var det ganska udda när sju snickare och en målare bestämde sig för att bilda BK Rollers. säger Håkan Hansson.
Någon elitklubb är inte BK Rollers längre. 1971-74 pendlade laget mellan högsta och näst högsta serien och nådde sin topp i karriären.
– Elitspelare bör söka sig någon annanstans. Vi prioriterar andra saker. Jag har varit med i 38 år nu och kan ärligt säga att intresset för att spela bowling i BK Rollers aldrig varit större, betonar Håkan Hansson.

Därför håller man igång två åttamanna, ett fyramanna och ett extralag i Lundaligan.
Förutom 70-årsjubileumet kan BK Rollers också fira 20 år med klubbens mest profilerade tävling Sesab Cup.
– Vi bjuder in spelarna med bäst snitt i tolv Lundabygdsklubbar och fyller ut med lika många egna spelare. Det är en traditionsrik cup vi är stolta över…

×