– Vi försöker ta fram de allra bästa avelstjurarna för det fortsatta arbetet med köttdjur

Tjurar på tillväxtkollo

– Han har växt på bra och ser fin ut, berömmer Bergman som nu hoppas att Fino blir en av kalvarna med toppbetyg i tillväxt, fertilitet och lynne.
I onsdags invigdes den nya individprövningsstationen som ska plocka fram de bästa avelstjurarna i Sverige.
Lösdriftsladan är för dagen uppdelad i två.
På ena sidan: 173 unga avelstjurar av köttraserna Angus, Blonde d’aquitaine, Charolais, Hereford, Limousin och Simmental. Alla på tillväxtkollo i Gunnarp.

På andra sidan: minst lika många djurägare, besökare och representanter från olika intresseorganisationer. Alla med ett förbättrat avelsarbete för ögonen.
– Arbetet här är viktigt. Vi försöker ta fram de allra bästa avelstjurarna för det fortsatta arbetet med köttdjur, säger Jens Fjelkner, vd för Svensk Köttrasprövning, under invigningsdagen i Gunnarp.

Till Gunnarp tas de tjurkalvar som djurägarna själva och de olika rasföreningarna pekat ut som intressanta för framtida avel.
– Vi tar helt enkelt emot de som vi tror kan bli årets bästa tjurar, säger Jens Fjelkner.
Genom att låta dessa kalvar växa till sig under samma förhållande kan man jämföra och studera djuren och betygsätta tillväxt, fertilitet, hållbarhet och lynne.
De tjurar med högst betyg får bli semintjurar och de nästbästa säljs på auktion eller används till avel på hemmagårdarna. De som inte håller måttet går till slakt.

En individprövningsstation som denna har funnits tidigare, i Linköping, med fick ett nytt hem hos bröderna Peter och Jörgen Risberg utanför Hörby i slutet av sommaren.
– Här ligger det perfekt. Nära stora vägen men ändå en bit ifrån andra gårdar, djur och eventuella smittor, säger Per Mårtensson, ordförande för köttrasprövningen.

Längs med ena långsidan av ladan står män i keps och beundrar djuren. Emellanåt ropar de upp ett nummer och rasrepresentanterna i boxarna pekar ut rätt tjur.
En av de som ropar är Stefan Bergman från Tostarp Charolais. Kalv nummer 3248 är hans. Fino av Tostarp.
– Det här är den enda möjligheten man har att se dem, säger han om kalvarna han skickat på prövning.
Och han är nöjd med hur Fino utvecklats.
– Han ser fin ut.

Sofia Persson i rasföreningen för Charolais menar att individprövningen är en sporre i avelsarbetet.
Dels handlar det om att se till att göra de bästa för rasens utveckling och dels är det en personlig kick att lyckas.
– Det är klart att man siktar på den största äran att få en kalv utsedd till semintjur – men bara att få ha en kalv med här är bra pr för djurägarna.

Dagens fråga

Har du varit på bio den senaste månaden?

  • Nej (87%, 563 Röster)
  • Ja (13%, 83 Röster)

Antal röster: 646

Loading ... Loading ...

Webbkryss