Vikten av att bygga ut järnvägstrafiken i Skåne måste synliggöras

Boriana Åberg redo axla uppdraget

Nu är Boriana Åberg inte helt grön i riksdagssammanhang. Vid två tillfällen den gångna mandatperioden har hon vikarierat för partikamrater som varit lediga, sammanlagt knappt ett halvår.
– Så jag hittar i korridorerna, säger hon och skrattar, men lägger snabbt till några viktigare erfarenheter.
– Jag har träffat människor, och vet hur arbetet fungerar. Nu vet jag vad som krävs av mig. Det här är ett uppdrag, ingen tjänst. Man måste ha en hängiven inställning, vara väldigt påläst och tillgänglig 24 timmar om dygnet.

Den senaste tiden har hon handlat väldigt mycket om politik. Inte minst valrörelsen var intensiv. Det har lett till att partikamraterna till och med hemsöker henne när hon sover.
– I natt drömde jag att jag pratade med makarna Bildt om matfusket. De skulle rådfråga mig. Jag är ju matintresserad, så de frågade rätt person.

Boriana Åberg är socialsekreterare till yrket. Där har hon mött trasiga familjer och barn som far illa i sitt nuvarande jobb i Helsingborgs stad.
När hon nu får chansen i riksdagen hoppas hon kunna ta med sig sina erfarenheter därifrån. Helst vill hon sitta i socialutskottet.
– Jag hoppas kunna stärka barnens rätt gentemot sina föräldrar. LVU, lagen om vård av unga, är svår. Föräldrar tycker att de har rätt. Man måste göra det med stor ödmjukhet.
Socialförsäkringsutskottet, som fått stå rejält i skottgluggen under de fyra år alliansen haft makten, lockar också.

– Den nya sjukförsäkringsreformen var nödvändig. Men den kanske inte var helt perfekt utformad, säger hon med ett snett leende.
Det första hon ska göra är dock att skriva motioner. I början av varje riksdagsår får ledamöterna motionera om vad de vill. Boriana Åberg tänker utnyttja det till att slå ett slag för hembygden.
– Jag vill släppa fram tågen på Lommabanan. Men också förbättra tågtrafiken i hela Skåne.

Trots att hon nu delvis kommer att bo i Stockholm tänker Boriana Åberg inte släppa kontakten med Kävlinge. Hon har varit kommunfullmäktiges ordförande i tre år, och får troligen förnyat förtroende.
– Jag fortsätter gärna om de vill ha mig.
Boriana Åberg ersatte Cay Kallin när denne avled 2007. Inledningsvis mötte hon på motstånd, inte minst från Sverigedemokraterna som gjorde en affär av att de inte förstod vad hon sa.

Vid senaste fullmäktigesammanträdet fick hon upprättelse.
– Kenneth Sandberg (tidigare SD) sa att jag lett mötena kompetent, och att jag utvecklats mycket. Det var överraskande, och det hedrar honom. Jag är glad att han kunde se över brytningen. Det är så man ska bemöta det okända, att se vad människan går för. Brytning och ålder är ointressant.

Fotnot: På skånskan.se kan du läsa om den andra riksdagskvinnan från Kävlinge, Kerstin Nilsson, i en intervju från i våras. Sök ”Kerstin Nilsson” och Kävlinge.

Dagens fråga

Ska du rösta i EU-valet?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev