Per Ramhorn (SD) lämnar stadshuset. Något nytt kommunalråd är inte utsett

Kommunalråd på väg till riksdagen

Han är en av de 20 sverigedemokrater som nu kliver in i riksdagen. Men får de något inflytande? Övriga partier lovar dyrt och heligt att isolera dem.
SD:s inmarsch beskrivs som en fyra år lång ökenvandring.
– Nej, det tror jag inte. Vi kommer att vara väldigt aktiva och ställa ministrarna till svars i frågor om invandring, kriminalitet och äldrepolitik. Vi blir nog de mest aktiva frågeställarna. Det finns en sådan glöd i partiet nu.

Per Ramhorn har också erfarenheter av utfrysningsstrategin i Malmös kommunfullmäktige.
– Ibland blev det riktigt pinsamt. Som när jag motionerade om att placera hjärtstartare på offentliga platser och Björn Lagerbäcks (FP) enda argument emot var att de alltid var emot SD-förslag.
– Jag sa, behöver man hjärtstartaren bryr man sig nog inte om förslagsställaren.
Något har de trots allt fått gehör för, påpekar han; krav på legitimation för hemtjänstpersonal och en utredning om att äldreomsorgen ska servera närproducerad varm mat.

Inför riksdagsdebuten pekar han ut ett par angelägna frågor: parboendegaranti i äldreomsorgen och obligatoriska handlingsplaner mot våld mot äldre (”på gatan såväl som det dolda från anhöriga”).
– Och så pensionerna. Vi vill att satsa mer än S på att jämställa beskattningen med lönearbete.

Men Sverigedemokraternas insteg i riksdagen möter våldsamma reaktioner. I Malmö demonstrerade flera tusen mot att ett främlingsfientligt parti tar plats i riksdagen.
Det är ett resultat av att media målat upp en orättvis bild av SD som odjur och främlingsfientliga, menar han och säger att SD inte vill stopp alla asylsökande – bara 90 procent, precis som i Danmark.
Men nog är demonstrationerna en stark reaktion.
– Jo, men att 300000 svenskar röstade på SD i riksdagsvalet är också en stark reaktion.
Per Ramhorn lämnar nu jobbet som t f kommunalråd i Malmö. Rekryteringen av en efterträdare är i full gång.

Dagens fråga

Är du mörkrädd?

  • Nej (75%, 442 Röster)
  • Ja (25%, 147 Röster)

Antal röster: 589

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev