Regionråd Anders Åkesson

MP flyttar fram positionerna

– Det viktigaste är att vår politik lyfts fram, men vi har ännu inte tagit ställning till hur vi ska agera, sa regionråd Anders Åkesson (MP).
Morgonen efter valet samlades miljöpartisterna i Region Skånes fullmäktigegrupp för att ta viktiga strategiska framtidsbeslut. Efter tre års samarbete med allianspartierna lutar det åt ytterligare en mandatperiod i fortsatt samförstånd. Om än ytterligare stärkta med 3 mandat.
– Samarbetet med allianspartierna har fungerat bra, det tycker vi. Det viktigaste är dock att vår politik lyfts fram och ges utrymme, sa regionråd Anders Åkesson (MP) mitt i ett pågående möte med partikollegorna som sammanstrålat för att dra upp framtidsstrategin.
Kommer ni att kräva större inflytande, nya poster i regionledningen?
– Det vill jag inte kommentera i nuläget, men självklart innebär det här valet att vi flyttat fram våra positioner.

Sedan 2006 har miljöpartiet, med sina 7 mandat, stöttat Region Skånes allianspartier som suttit vid makten. Frågorna som miljöpartiet på så sätt fått större utrymme att driva regionalt är främst ökade satsningar på närsjukvården, utökad kollektivtrafik med fler pågatågsstopp tillsammans med satsningar för att få ner ungdomsarbetslösheten.
– Det här är frågor som vi även fortsättningsvis vill lyfta fram, säger Anders Åkesson.
Tillsammans med Moderaterna och Sverigedemokraterna är Miljöpartiet de partier som nu fått ytterligare mandat i regionen, övriga partier backar.
Socialdemokraterna, som tidigare var största parti med 53 mandat hamnar på 47. Det gör Moderaterna till regionens största parti, med 48 av regionfullmäktiges totalt 149 mandat. men det skiljer endast 0,4 procent av rösterna.

Tredje största parti är nu Sverigedemokraterna som går från 10 till 14 mandat samtidigt som Folkpartiet tappat en mandat och får 12.
I morgon sammanstrålar regionledningen för ett ordinarie möte. Oundvikligt bli diskussioner kring ett fortsatt samarbete mellan allianspartierna och Miljöpartiet.

– Vi är glada och stolta över moderaternas framgång och beklagar allianspartiernas marginella tillbakagång. Självklart har vi ridit på rikstrenden, kommenterar regionråd Pia Kinhult (M) och tillägger att hon hoppas på ytterligare en mandatperiod med stöd av Miljöpartiet, vilket skulle ge fortsatt majoritetsstyre för alliansen. Men det blir en fråga att ta ställning till först efter gruppmöten och den slutliga rösträkningen på onsdagen.

I vilken omfattning alliansen är villig att släppa i från sig makt till Miljöpartiet vill Pia Kinhult i nuläget inte kommentera. Angående Sverigedemokraternas framgång i regionen säger Pia Kinhult:
– Nu är de invalda i en demokratisk församling och då får vi ta diskussionen där, i sakfrågorna. Det är vad vi måste lära oss av det här valresultatet.

Dagens fråga

Är du mörkrädd?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev