– Även om vi har blivit fler som tar hand om katterna behöver vi alltid fler medlemmar som kan hjälpa till både praktiskt och ekonomiskt

Många vill hjälpa
hemlösa katter

Men problematiken kring föreningens lokal finns kvar. Två veckor återstår tills föreningens kontrakt med kommunen går ut. Om inte länsstyrelsen går med på att förlänga det innebär det att katterna saknar tak över huvudet – igen.

– Då måste vi sätta katterna i stödhem så länge. Men även om vi är fler medlemmar i dag så är vi inte tillräckliga många för att kunna ta hand om alla katterna. Och visst är det en klump i magen att veta det, säger Linda Jansson, ansvarig för Katthuset där katterna bor.

Hon tillsammans
med föreningens ordförande Nathalie Nilsson, är de som varit med och kämpat för de så kallade Industrikatternas överlevnad sedan de hittades på en industritomt i södra Lund 2007. Varje dag under två års tid försåg de katterna med mat och vatten.

– Folk tror att en katt klarar sig själv. Men inte en tamkatt, och absolut inte i vårt klimat. Att vi har hemlösa katter i Sverige beror på människor helt enkelt tröttnat på dem, säger Linda Jansson.

I sista sekund innan vägbygget drog i gång under förra våren lyckades katterna räddas undan grävskoporna. Kommunen erbjöd föreningen ett övergivet hus, men bara som en temporär lösning tills marken ska bebyggas.

– Vi har haft
ett väldigt bra samarbete med kommunen. Vi har inte behövt betala hyra för lokalen och det har varit förutsättningen för att vi ens skulle kunna genomföra detta, säger Nathalie Nilsson.

– Förhoppningsvis så kommer vårt kontrakt att förlängas. Även om den här lösningen inte är för evig så skulle mer tid hjälpa oss att få katterna utplacerade i riktiga hem.

Omkring
31 katter har fått ett nytt hem. Men både Nathalie Nilsson och Linda Jansson uppskattar att det säkerligen kommer dröja minst ett halvår innan alla de resterande 32 katterna har blivit utplacerade.

– De har blivit förvildade tamkatter och många har blivit skygga av att ha levt länge i det fria. Några av dem har vuxit upp utan någon kontakt med människor. Det tar tid att vinna deras förtroende, säger Linda Jansson och fortsätter:

– Även om vi inte vet än om vi får stanna så har man under den här resans gång fått lära sig att man måste ha lite is i magen. Vi jobbar så klart mot en deadline och har gjort det hela tiden. Men där emellan måste vi fokusera på det dagliga arbetet som faktiskt är att se till så att katterna mår bra.

Föreningen måste hitta en ny lokal om de blir vräkta från den nuvarande platsen. Men det största problemet är att få ekonomin att gå ihop.

– Det går åt flera hundra kronor i veckan för att täcka matkostnaderna. Och att kastrera en honkatt kostar ungefär tusen kronor. Det finns hela tiden hål att fylla, säger Nathalie Nilsson.

Kattstödet är ständigt på jakt efter fler medlemmar som antingen kan vara stödhem eller bidra med en slant.

– Vi har nyligen
börjat med ett försäkringsprogram där man kan bli fadder åt en katt. Målet är att få alla katterna försäkrade, det gör att veterinärkostnaderna minskar om något skulle hända, säger Linda Jansson.

Sedan föreningen drog i gång verksamheten i fjor har allt fler nappat på att hjälpa till. I dag är de tio personer som på ett rullande schema växlar med att se till så att katterna har mat, vatten och att lådorna töms, men även ordnar loppisar och öppet hus för allmänheten. Därefter finns även tio personer till som hjälper till lite mindre aktivt.
– Hade vi inte blivit fler så hade man nog inte orkat fortsätta. Även om man håller på med det man älskar så går det åt mycket tid och kraft. Vi hoppas på att Katthuset får vara kvar tills vi inte har någon katt kvar. Önsketänkande vore ju att föreningen inte hade behövts alls, säger Linda Jansson.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×