Karin Salmson lämnade karriär och storstadshets för lugnet i Skåne

Ingen rädsla för det okända

Sådan har hon alltid varit. Beredd att ta stora steg, eller sjösätta stora projekt, utan att fundera så mycket på risken för att alltihop ska gå åt skogen.
– Jag har alltid haft känslan av att om man vill göra något, så gör man det.
Som när hon, vid 18 års ålder, startade kulturtidskriften Plebs Magasin tillsammans med Karolina Ramqvist och Marimba Roney.
– Vi bara gjorde. Liksom, varför inte? Och så lärde vi oss under tiden.

Tillkomsten av Plebs Magasin var, påpekar Karin Salmson, i hög grad ett resultat av det tidiga nittiotalets allmänna tidsanda, men samtidigt betonar hon att hon har sina föräldrar att tacka för sin avspända attityd till utmaningar.
– Jag menar, alla 18-åringar startade ju faktiskt inte tidningar bara för att det var nittiotal. En del lär sina barn hur man tjänar pengar. Mina föräldrar lärde mig hur man gör det man vill. Jag har alltid fått höra att jag är jättebra.
Plebs profilerade sig bland annat genom extravaganta releasefester med kända band och coola dj:s. Tack vare dessa, och genom att hon själv utgjorde ett etablerat inslag i Stockholms festande innekretsar, rekryterades Karin Salmson till Aftonbladets nöjesredaktion där hon bland annat var med och byggde upp bilagan Puls.

Karriären och festandet rullade på. ”Skitkul” är hennes eget ordval när hon ska sammanfatta de hektiska åren. Samtidigt, berättar hon, kände hon allt eftersom tiden gick en växande mättnad. En förnimmelse av att det kanske var dags att dra vidare.
– 2002 hade jag fått två barn, och festade inte särskilt mycket längre. Jag var jättetrött på att skriva för Aftonbladet, och insåg att jag behövde byta miljö för att få utrymme att känna efter vad jag egentligen ville göra.

Så tillsammans med de två döttrarna (numera är de tre) och sambon (numera maken) Pelle, som jobbade som barchef och dj, sa hon tack och adjö till hela Stockholmskarusellen. Gjorde verklighet av en gammal fantasi om att köpa ett hus på landet i Skåne. Hittade en gammal kåk i Billeberga. Och drog.
De kände inte en kotte, och lämnade två synnerligen välbetalda jobb för – ingenting. Hon får det att låta helt odramatiskt.
– I början hade vi inget socialt liv alls, men det var jätteskönt, det var ju delvis det jag ville komma ifrån.
Och sakta men säkert har de byggt upp ett nytt liv. Fått nya vänner (”jag satt härom dagen och funderade på om jag kanske skulle ha en 35-årsfest, och kom snabbt upp i en gästlista med 65 namn”). Pelle har precis avslutat sin lärarutbildning, och själv har hon – förstås – hunnit med både det ena och det andra.

I samma veva som flytten utkom boken Uppdrag: Mamma, en uppmärksammad antologi om föräldraskap med Karin Salmson som redaktör.
– Det var då jag upptäckte hur kul det är att jobba med andras texter.
Denna insikt, i kombination med att hon som mor till tre döttrar ständigt måste stångas mot samhällets trånga könsmallar, ledde fram till beslutet att 2007 starta Vilda Förlag med inriktning på genusmedveten barnlitteratur. Förlagets koncept, med böcker som genomgått en särskild granskningsprocess för att minimera förekomsten av förlegade könsstereotyper, blev startpunkten för en intensiv medial debatt om kön, konst och censur.
– Man får inte göra så, tycker vissa. Man får inte ha en medveten ideologisk bas för sin utgivning, även om basen handlar om grundläggande mänskliga rättigheter. Plus att många uppenbarligen inte ser att alla böcker bottnar i någon form av ideologi.

All respons har dock inte varit kritisk. Tvärtom. Vilda Förlag, som i höstas gick samman med Olika Förlag och övertog dess namn, går hyfsat bra ekonomiskt, trots att barnboksbranschen är svår ur lönsamhetssynpunkt.
– Väldigt många är väldigt positiva, och jag tycker att vi når ut bra med det vi gör.
Under de första åren i Skåne arbetade Karin Salmson delvis som frilansjournalist, men numera fokuserar hon helt på förlagsverksamheten och på att skriva egna böcker. Politiken, inom vilken hon debuterade då hon var med och drog i gång Feministiskt initiativs skånska gren, har hon lagt på hyllan. Det är med blandade känslor hon ser tillbaka på partiets turbulenta uppbyggnadsprocess inför förra valet.
– Det var fruktansvärt kul. En enorm energikick. Nästan lite väckelsemöte över sammankomsterna.

Men euforin blev kortvarig. Konflikter började spira inom organisationen och kulminerade i samband med ett dramatiskt årsmöte 2005, då Karin Salmson tillhörde dem som valde att hoppa av.
– Det var så mycket spel. Så mycket dolda agendor. Jag var helt oförberedd på det, jag trodde att vi skulle bygga upp en helt annan sorts organisation.
I dag är hon i stället aktiv inom miljöföreningen Klimataktion. Och så har hon just avslutat en ettårig skrivpedagogutbildning. På heltid. Samtidigt som hon har drivit förlag, och skrivit tre nya barnböcker som kommer ut i höst. Renoverat huset. Tagit hand om barnen. Hur orkar hon? Hur hinner hon? Hon värjer sig med ett skratt mot att bli kallad effektiv.
– Nej, effektiv är jag inte. Men kreativ. Det måste man nog säga att jag är.

Namn: Karin Salmson
Bor: Billeberga
Familj: Maken Pelle, döttrarna Lo, Tilly och Flora
Gör: Driver tillsammans med Marie Tomicic Olika Förlag. Har bland annat varit redaktör för antologierna Uppdrag: Mamma och Uppdrag: Familj, och skrivit boken Makalösa föräldrar samt en rad barnböcker.
Aktuell: Fyller 35 år i dag, den 12 augusti