H43 Lundagårds Ebba Engdahl får tillbringa en del av sommaren i Sydkorea. Där avgörs U20-VM i handboll och Ebba kom med i den svenska truppen. Foto: Claes Hall/arkiv

Ebba Engdahl en stor skräll

– Med tanke på det som väntar är det inget svårt val, säger Ebba och skrattar.
För ett par dagar sedan ringde förbundskaptenen för damernas U20-landslag Anna Rapp till Emma för att berätta att hon var uttagen till Scandinavian Open i Norge, och sedan även till VM i Sydkorea.

Bara att plocka fram passet, meddela numret till förbundet och bereda sig på debuten i de stora sammanhangen.
Ebba Engdahl har visserligen varit med på ett par läger, men någon match med landslaget har det inte blivit, varken i de vanliga landskamperna eller i VM-kvalet som bara för någon vecka sedan avgjordes i Österrike.
Därför var det en rejäl skräll att hon kom med.
– Jag blev mycket överraskad och har ingen aning om varför jag plötsligt var aktuell när jag inte varit det tidigare, erkänner Ebba.
– Men inför avresan till Österrike sparrade vi mot landslaget med H43 Lundagård och då gick det bra för mig. Kanske hade det en viss betydelse för min uttagning? funderar hon.
Ebba som är född 1990 och därmed ett år yngre än många av de övriga spelarna i truppen är mittnia och hoppas att hon inte bara är med för att sitta på bänken.
– Bara att få komma med är härligt. Men visst känner jag mig redo att ta upp konkurrensen och att få speltid i åtminstone någon av matcherna hade inte suttit fel.
I klubblaget har det gått spikrakt uppåt. Tillsammans med de övriga talangerna i laget vann hon division 1 södra i överlägsen stil och tog steget upp i elitserien. Där vill Ebba Engdahl också överraska.
– Naturligtvis kommer det inte att bli lätt och vi kanske hade behövt ett rutinerat nyförvärv. Men vi har ett ungt och hungrigt lag som nog ska kunna klara sig bra.
– I vilket fall som helst ska det bli hur kul som helst, och den här landslagsuttagningen sporrar mig att satsa ännu hårdare, lovar Ebba.

Någon semesterresa eller inplanerat sommarjobb behöver hon inte flytta eller ändra på på grund av den sena uttagningen.
– Jag hade inte planerat in mer än Barcelonaresan med H43 Lundagård och något sommarjobb hittade jag aldrig, fast jag försökte, berättar Ebba, som snart heller inte har skolan att koncentrera sig på.
På tisdag tar Ebba Engdahl studenten på Polhemsskolans idrottsprogram.