Ett gäng backabusar på gården. - Ibland lekte vi följa John och tog då en vända upp i en trappa opch ringde på en dörr. Det blev mycket ringande

Återträff för 115 backabusar

När Lennart Olsson fyllt 45 år återvände han till skolbänken för att läsa in gymnasiet. Där skrev han uppats i svenska om en dag i barndomen i det så kallade barnrikehuset på Lundavägen. – När jag fick tillbaka hade läraren skrivit en stor femma med stjärnor runt. Hon tyckte det var spännande, roligt och undrade ”Varför skriver du inte en bok?”, säger Lennart Olsson.

Efter pensionen 20 år senare började han skriva. – Det tog knappt två år. När jag ville få det jag skrev bekräftat tog jag kontakt med bland annat Olle Nordahl vars bror Todde och jag har gått i samma klass. Olle hade en massa adresser och tyckte att vi skulle ha en återträff. Tillsammans med Olle Nordahl som numera bor i Falkenberg och hans syster Sonja har Lennart Olsson som själv bor i Tyskland lyckats få tag på 115 av de omkring 300 barn som bodde i i barnrikehuset mellan 1940 och 1970. På söndag träffas de för att prata minnen, lyssna på nostalgisk musik och äta middag på MKB:s lokal Gemenskapen – Vi saknar några familjer så är det några backabusar från denna tiden som vill komma är de välkomna. I sin bok ”Backabusar” berättar Lennart Olsson om gemenskap, allt kul och alla busstreck som barnen hade. Men det rådde också hård disciplin Hur har det påverkat dig? – Vi lärde oss att ta hand om oss, att med fantasi och kunskap göra vad vi ville och de flesta av oss har nått våra mål med yrke eller utbildning. Ingen kriminalitet. Lennart Olsson tror att barn behöver disciplin från vuxna som också kan förstå det viktiga i att låta barn få vara kreativa och uppfinningsrika. – Att känna glädje för det man själv skapat är viktigt.

Dagens fråga

Är du nöjd med låtarna i årets upplaga av Melodifestivalen

Visa resultat

Loading ... Loading ...