Malmö

Återträff för 115 backabusar

Ett gäng backabusar på gården. - Ibland lekte vi följa John och tog då en vända upp i en trappa opch ringde på en dörr. Det blev mycket ringande
Malmö
Malmö När Lennart Olsson fyllt 45 år återvände han till skolbänken för att läsa in gymnasiet.
PREMIUM

När Lennart Olsson fyllt 45 år återvände han till skolbänken för att läsa in gymnasiet. Där skrev han uppats i svenska om en dag i barndomen i det så kallade barnrikehuset på Lundavägen. – När jag fick tillbaka hade läraren skrivit en stor femma med stjärnor runt. Hon tyckte det var spännande, roligt och undrade "Varför skriver du inte en bok?", säger Lennart Olsson.

Efter pensionen 20 år senare började han skriva. – Det tog knappt två år. När jag ville få det jag skrev bekräftat tog jag kontakt med bland annat Olle Nordahl vars bror Todde och jag har gått i samma klass. Olle hade en massa adresser och tyckte att vi skulle ha en återträff. Tillsammans med Olle Nordahl som numera bor i Falkenberg och hans syster Sonja har Lennart Olsson som själv bor i Tyskland lyckats få tag på 115 av de omkring 300 barn som bodde i i barnrikehuset mellan 1940 och 1970. På söndag träffas de för att prata minnen, lyssna på nostalgisk musik och äta middag på MKB:s lokal Gemenskapen – Vi saknar några familjer så är det några backabusar från denna tiden som vill komma är de välkomna. I sin bok "Backabusar" berättar Lennart Olsson om gemenskap, allt kul och alla busstreck som barnen hade. Men det rådde också hård disciplin Hur har det påverkat dig? – Vi lärde oss att ta hand om oss, att med fantasi och kunskap göra vad vi ville och de flesta av oss har nått våra mål med yrke eller utbildning. Ingen kriminalitet. Lennart Olsson tror att barn behöver disciplin från vuxna som också kan förstå det viktiga i att låta barn få vara kreativa och uppfinningsrika. – Att känna glädje för det man själv skapat är viktigt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Positivt men viss försiktighet

Foto: Ralph Bretzer
Malmö
MALMÖ/LUND Planeringen för ett slopat besöksförbud har pågått under några veckor. Ansvariga för äldreboendena i Malmö och Lund gläds med sina boende och deras anhöriga men manar ändå till en viss försiktighet hos besökarna.

– Vi är förstås glada över att våra boende får träffa sina anhöriga igen men vi hoppas att de fortsätter ta ett stort personligt ansvar genom att avstå från planerade besök vid minsta symptom och höra av sig om de är fler än två personer som vill komma, säger Veronica Welin, verksamhetschef för särskilda boenden i Lunds kommun.

I Lund kommer besöken att från och med torsdag ske i den boendes lägenhet eller i en möteslokal utanför avdelningen, alternativt utomhus. Kommunen uppmuntrar till att hålla avstånd och minimera den fysiska kontakten samt undvika trängsel med många besökare.

– I dag, läs onsdag, har det gått ut information till de anhöriga som är kontaktpersoner om hur vi rekommenderar dem att agera när de besöker våra boenden. Det finns en oro hos vissa anhöriga att smittan ska sprida sig. Sker det kommer vi att begränsa och smittspåra med hjälp av Smittskydd Skåne, berättar Veronica Welin.

I Malmö finns det inga begränsningar i antalet besökare, men hälsa, vård och omsorg rekommenderar att inte fler personer träffas än att det är möjligt att hålla avstånd. Även här vill man att besöken ska ske i de äldres rum eller lägenhet och att undvika att vistas i de gemensamma utrymmena.

– De allmänna restriktionerna som att vara helt frisk vid besök, att vara noggranna med handhygienen och hålla avstånd gäller också i fortsättningen. Skulle det komma in smitta på ett boende kommer vi givetvis att isolera och smittspåra igen, förklarar Hannele Holmqvist, enhetschef för särskilda boenden i Malmö.

Hon välkomnar också anhöriga och menar de är efterlängtade men i den information som har gått ut till släkten uppmanas de att ha kontakt med personalen innan besöket. Det finns fortfarande också en möjlighet att träffas digitalt eller utomhus.

Att besöksförbudet på landets äldreboenden upphör 1 oktober innebär att man nu ställs inför en ny situation, enligt Socialstyrelsens folkhälsoråd Iréne Nilsson Carlsson.Trots en viss ökning i smittspridningen i landet var det inte aktuellt att förlänga besöksförbudet

– Det skapar förväntningar, men också en hel del oro bland dem som ansvarar för verksamheterna. Det som gäller från 1 oktober är att den som bor på särskilt boende bestämmer om och när han eller hon vill ha besök. Man behöver fundera igenom om besöket är viktigt att göra, säger Irene Nilsson Carlsson till TT.

Malmö

Nu får Karin och Solveig träffa sina barn och barnbarn igen

Karin Nilsson och Solveig Titze ser fram emot att få besök av sina barn och barnbarn.
Foto: Ralph Bretzer
Malmö
ÅKARP När beslutet att stänga landets äldreboenden för besök kom drabbade det Karin Nilsson, 80 år, och Solveig Titze, 91 år, hårt. De bor på Harakärrsgården i Åkarp och gläds nu åt att få träffa sina barn och barnbarn igen.

– Nu behöver jag inte gå utanför huset för att träffa mina nära och kära. Istället kan de komma på besök i min lägenhet. Det betyder mycket för mig som är pigg och frisk, säger Karin Nilsson, som har bott på Harakärrsgården i två och ett halvt år.

Solveig Titze har bott här i tre år. I våras fick hon corona och tvingades länge att vara isolerad på sitt rum. Hennes enda glädjeämne var när hon blev frisk och någon ur personalen tog med henne på promenad eller när hennes tre barn och flera barnbarn hälsade på utanför fönstret.

Båda har fått uppleva hur de under en lång tid bara fick vara på sina rum när de åt alla sina måltider och bara träffa personalen en och en. Inga roliga besök och ingen social gemenskap med de andra, vilket var en av orsakerna till att de flyttade till Harakärrsgården från första början.

Solveig Tinze tar gärna en tur utanför boendet och pratar med personal och anhöriga.
Foto: Ralph Bretzer

– Jag blev deprimerad av inte få gå ut. Därför bröt jag isoleringen i somras och har varit ute och promenerat och även handlat. När jag fyllde 80 år ordnade mina söner och fyra barnbarn en grekisk fest för mig. Jag älskar att resa och har gjort det mycket i mitt liv, berättar Karin Nilsson.

Sen den 12 mars har det varit tillfälligt besöksförbudet i särskilda boendeformer för äldre i hela landet. Det har inneburit att många boende har tvingats att isolera sig i sina hem och på avdelningen, där de bor.

– Besöksförbudet på äldreboenden, som infördes för att minska risken för att sköra äldre personer skulle smittas av covid-19, innebar för många en stor förändring av livet. Speciellt för sociala personer som Karin och Solveig, säger aktivitetssamordnare Caroline Malmberg.

Hon berättar om ett flertal personer på äldreboendet som har mått dåligt under den här perioden, speciellt när de hörde att några av deras grannar dog av corona. Många har fått stöttning av personalen men även av en präst. En del oroliga anhöriga har också hört av sig.

Caroline Malmberg, till vänster, vill gärna ha igång aktiviteterna på Harakärrsgården igen.
Foto: Ralph Bretzer

Harakärrsgården är kända för att ha många aktiviteter för sina boende. När coronan kom stoppades allt för att skydda de boende, men också personalen, från smittan. Då skapades ett speciellt coronateam, som Caroline Malmberg blev en del av.

– När smittan slog till mot våra boende fick alla coronasjuka plats på en avdelning, där de hölls isolerade. Nu har vi inga smittade och då kan vi lätta lite på restriktionerna. Men än tillåts inga större gruppaktiviteter och i så fall på avdelningen, säger Caroline Malmberg.

För att de boende ändå ska få chansen att bli mer aktiva byggs det nu upp flera gemensamma rum. Ett ska vara ett musikrum, i ett annat rum ska man kunna plantera och så växter och i ett tredje rum är det tänkt att det ska ske kreativa saker inom textil och målning.

Burlövs kommun har infört sina egna rutiner inför slopandet av besöksförbudet. Bara två personer, med undantag för barn under 12 år, får komma på besök. Besöket måste anmälas i förväg till personalen, som också möter vid dörren och följer med in.

När en ny höstmånad inleds på torsdag, med mindre restriktioner, är det glada miner på Harakärrsgården och andra äldreboenden. Några köer av besökare räknar man dock inte med och personalen hoppas att anhöriga håller sig till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Det är en glädjens dag att våra anhöriga får komma in hos oss och flaggan ska hissas i topp, säger Karin Nilsson och Solveig Titze medan Caroline Malmberg på stående fot lovar att fixa tårta till de boende för att fira.

Nu kan körkompisen Yvonne Larsson hälsa på Karin Nilsson igen i hennes boende.
Foto: Ralph Bretzer
Kerstin Nilsson, Solveig Titze och Caroline Malmberg är glada för att besöksförbudet nu slopas.
Foto: Ralph Bretzer
Bakom flexiglas har anhöriga kunnat träffa de boende under coronatiden.
Foto: Ralph Bretzer
Innan corona var det mycket aktiviteter på Harakärrsgården. Nu öppnar man upp lite smått igen.
Foto: Ralph Bretzer
Besöksförbudet på särskilda boenden slopas från och med den 1 oktober.
Foto: Ralph Bretzer
På Harakärrsgården i Åkarp bor ett 60-tal äldre med olika vårdbehov.
Foto: Ralph Bretzer

Malmö

60-årig butiksägare döms för grovt vapenbrott

En av kulsprutepistolerna som hittades i mannens bostad.
Foto: Polisen
Malmö
Malmö Misstänkt stöldgods en butik ledde till att polisen sökte igenom ägarens bostad. Där hittades flera skarpladdade skjutvapen, bland annat tre k-pistar. Den 60-årige butiksägaren döms nu till tre års fängelse for grovt vapenbrott.

Det var vid en rutinkontroll i en butik i centrala Malmö som tjänstemän från miljöförvaltningen hittade smink i hyllorna som misstänktes vara stulet. Polis tillkallades. När patrullen sökte igenom den 60-årige ägarens fickor hittades 0,18 gram kokain och ett tiotal patroner till ett vapen.

Beslut fattades om att göra husrannsakan i mannens bostad. Där hittades betydligt mer komprometterande varor. I lägenheten fanns fem skjutvapen och en stor mängd ammunition. Polisen hittade också en banger.

Hittade dem i plastpåse

60-åringens egen förklaring till vapengömman var att han hittat dem i en plastpåse i källaren. Fyndet gjordes när han skulle undersöka vad några ungdomar hade för sig i utrymmet.

När han förstod var säcken innehöll tog han den med sig för att överlämna till polisen så att de inte föll i kriminellas händer. Men polisen han gripa honom innan dess, påstod han under rättegångsförhandlingarna.

Inte trovärdig

Men tingsrätten tror inte på hans förklaring. Den menar att 60-åringen haft vapnen i sin bostad i närmare en vecka, och därmed haft gott om tid att lämna dem till polisen - om det nu var hans syfte. Men det tror inte rätten att det var, utan anser att hans redogörelse saknar trovärdighet.

Mannen döms till tre års fängelse för grovt vapenbrott,

Ett av vapnen var inlindat i tidningspapper.
Foto: Polisen

Malmö

Rånare tog okänd persons keps

Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Bunkeflostrand Flera okända personer rånade på tisdagskvällen en ännu lika okänd person i Skokamarebyn i Bunkeflostrand.

Det var flera vittnen som såg hur ett flertal personer gick till angrepp mot en ensam person. De delade ut flera slag och sparkar, och tog sedan mannens jacka, keps och mobiltelefon.

Offret lämnade sedan platsen springande. Polis kallades till platsen, men varken gärningsmännen eller målsägande har kunnat hittas.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Flera anmälningar efter p-bråk på Ikea

Malmö
Malmö Två kvinnor hamnade vid lunchtid på tisdagen i bråk med en man som anklagade dem för att ha repat hans bil.

Enligt kvinnorna tog mannen, som är i 50-årsåldern, tag i den ena kvinnans arm och slog samtidigt den andre med öppen hand.

Bråket ska ha utlösts när mannen anklagade kvinnorna, som är i 60- respektive 25-årsåldern, för att ha orsakat en skada på hans bil. Deras fordon stod parkerade intill varandra.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Tote erbjuder i samarbete med ATG betting på svensk hästsport i Storbritannien

CasinoHex.se Brittiska Tote Group har kommit fram till ett avtal med Sveriges före detta monopolföretag inom hästsport, AB Trav och Galopp (ATG) som gör att de kan erbjuda deras kunder tillgång till betting på svensk hästsport.

Bortsett från trav och galopp är ATG numera också ett casino som var högt rankade av sajten CasinoHEX.se som specialiserar sig på att kontrollera och betygsätta casinon online.

Brittiska gamblers kommer att ha möjlighet att placera sina bets på svensk galopp och trav. Tote kommer också att livestreama de svenska loppen på deras sajt och kunder kommer att få tillgång till sändningarna utan att behöva placera bets på loppen i fråga.

Avtalet kommer till eftersom brittiska gamblers nu har ett mycket begränsat utbud på lopp att satsa på i och med coronaviruset (Covid-19). Nästan varje UK spelbolag har få odds på all typ av sport att erbjuda sina kunder.

Alla brittiska hästlopp har ställts in till åtminstone den 30:e april medan irländska lopp är inställda till tidigast 19:e april. I Nya Zeeland är det för tillfället den 21:a april som gäller. Alla spelbolag och casino på nätet kommer alltså att ha begränsade utbud på odds den närmaste tiden.

”I dessa oförutsägbara tider jobbar vi alla tillsammans inom hästsporten och gör det vi kan för att stötta sporten och deras deltagare”, säger UK Tote Groups VD Alex Frost och fortsätter: ”Vi vill hjälpa till att öka på intresset inom trav och galopp och genom innovation och samarbeten hjälpa industrin att få tillbaka normal omsättning”.

”Vårt nya samarbete med ATG är ett bra exempel på detta och travfans som nu får möjlighet att njuta av att se och betta på svensk trav och galopp för första gången med Tote”.

ATG:s VD Hasse Lord Skarplöth tillägger: ”Vi drabbas alla av situationen i världen just nu, både i våra privata liv och i arbetslivet. Under dessa omständigheter är det bra att under den korta tid vi har kunnat arbeta med brittiska Tote kunna erbjuda svensk hästsport till deras kunder för första gången och på så sätt generera omsättning inom sporten”.

”Vi tänker fortsätta utbyta idéer och utveckla partnerskapet mellan UK Tote och ATG för att hjälpa till att gagna trav och galopp i båda våra länder”.

UK Tote Groups VD, Alex Frost, säger att organisationen också samtalar med ett antal andra förbund runt om i världen för att kunna lägga till fler möjligheter till spel för spelare i Storbritannien.

Frost säger: ”Vid sidan av vårt jobb med ATG pågår också diskussioner med ett antal andra internationella partners som vi ser fram emot att kunna uppdatera er om inom ett par veckor”.

Malmö

Äppelmustning bryter isolering på Seved

Maria Pålsson, Faten Hussein och Wahib Mohamed fyller äppelpressen med nykrossad äppelmassa.
Foto: Stefan Persson
Malmö
Malmö På tisdagen plockade de 150 kilo äpplen i Lund. Dagen därpå omvandlades frukten till flytande dryck. Mustningen är en del av föreningen Winnets arbete för att bryta coronaisoleringen bland kvinnor på Seved.

– Det här är ett sätt att skapa gemenskap i Seved. Det är många som är isolerade och mår dåligt av det, säger Maria Pålsson, projektledare i den ideella föreningen Winnet, Women in network, som riktar sig mot kvinnor i främst Sofielundsområdet.

Marianne Almström hjälper till att fylla äppelkrossen med frukten hon var med och plockade dagen före.
Foto: Stefan Persson
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Katalysatortjuvar ute efter dyrbara metaller

Malmö
Malmö Under helgen stals tre katalysatorer från lika många Toyotabilar på Bilias parkering vid Jägersro.

Tjuvarna tog sig in på Bilias område när det var stängt, någon gång mellan i fredags och i tisdags då stölderna upptäcktes. De hade då demonterat tre katalysatorer från bilarna.

Just katalysatorer är en populär bildel bland tjuvar. De innehåller de tre värdefulla metallerna palladium, rhodium och platina, där rhodium har ett betydligt högre metallvärde än guld. Dagspriset för ett kilo guld är just nu drygt en halv miljon kronor. Motsvarande pris för rhodium är 3,7 miljoner kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Regionen kräver tillbaka 400 000 från vårdcentral

Malmö
Malmö Enligt avtalet måste vårdcentralen i Malmö ha en sjuksköterska på plats under all öppentid. Det hade man inte och nu krävs vårdcentralen på 400 000 kronor av Region Skåne.

I slutet av juni fick vårdcentralen en erinran från kommunen om att man inte levde upp till överenskommelsen vad gäller kompetens och bemanning. Man krävde att bristerna skulle åtgärdas och att man sedan skulle återkoppla före den 1 augusti. Så skedde inte, skrver Region Skåne i sitt beslut.

Först efter flera påstötningar, hörde man av sig och meddelade att man tecknat avtal med en heltidsanställd och en timanställd sjuksköterska den 1 september.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL