Personligt

Han håller koll på flyttande fåglar

är ett sätt att spara armarna vid långa pass med handkikaren. Foto: Håkan Jacobsson
Artikel Personligt Ejdersträcket runt Skåne är ett uppskattat vårtecken.

Ejdersträcket runt Skåne är ett uppskattat vårtecken. Sven Splittorff själv kan däremot knappast kallas något vårtecken; han gör ett pass här vid bunkern öster om Kåseberga nästan varje dag, året om. – Jag har ungefär 350 skådardagar i Kåseberga varje år. Så gott som varje dag kan man på internet se hans rapporter om vad som flugit förbi hans observationsplats vid Kåseberga. Det har gjort honom till något av en institution inom svensk fågelskådning. – Jag får rätt mycket respons från hela landet. Det finns de som följer mig på nätet. Det finns till och med de som blir oroliga för hans hälsa om det blir en dag utan rapporter från Kåseberga från Sven Splittorff. Men även om han är starkt förknippad med Kåseberga så har han faktiskt inte hållit kollen där så väldigt länge. Han flyttade inte dit förrän i december 2001. – Min fru hittade huset på nätet. Hon frågade mig om jag ville flytta till Kåseberga. Och det gick ju bra. För att fråga en fågelskådare om han vill flytta till Kåseberga är ungefär som att fråga en polkagrisälskare om hon vill flytta till Gränna. Han tillbringade faktiskt sina första år i närheten, närmare bestämt i Ystad. Elva år gammal blev det flytt till Burlöv och Åkarp. han var 24 år när han började med fågelskådning, men han minns inte längre hur det kom sig att han gjorde det. Men han skådade mycket på Spillepeng och for runt en hel del med sin bror. – Sedan hade jag en paus på några är när jag fikade rätt mycket. Jag tävlingsmetade. Han arbetade som bagare, något som slet ut hans kropp så pass att han är sjukpensionär sedan 1997. Det är det som gör att han har tid att hålla koll på fågelförflyttningar förbi Skånes sydöstra hörn. Bidragande är också det faktum att han inte har körkort – han är inte så mobil. Fast på höstarna tillbringar han ändå en hel del tid på Sandhammaren. För en fågelskådare har varje årstid, varje väderlek – i alla fall så gott som – sina speciella möjligheter. Så här i skiftet mars-april är ejdersträcket en årlig begivenhet i Skåne. I Öresund flyttar ejdrarna faktiskt söderut, från ytterhavet in i Östersjön för att runda Skåne på väg mot häckningsplatserna längre norrut. Det är det som pågår när Skånskan hälsar på vid bunkern. Just här, precis där landet böjer sig ett par hundra meter öster om Kåseberga hamn, kommer fåglarna nära. Flock efter flock med ejdrar kommer i böljande band från Ystadhållet, lågt över vattnet. Sven Splittorff har en hel arsenal med räkneverk, fjorton stycken. De är avsedda för var sin fågelart och där klickar han av hur många av varje art som passerar. Dagarna innan har ha noterat över 30 000 ejdrar bara på förmiddagarna. En dag, när det räknades på eftermiddagen också, flög 76 000 förbi. Och då är det ändå betydligt färre ejdrar än för bara några år sedan. – Förr hade man ett par, tre dagar på säsongen med över 100 000 ejdrar. Det har man inte nu. – De första åren jag satt här räknade jag lätt in en halv miljon. Nu ligger det på 200 000-250 000 per säsong. Varje flock kikas igenom noga; där kan ju finnas en praktejder, vars hanar är riktigt ögongodis. När Skånskam hälsar på har det setts två stycken – hittills i år. Man får alltså titta på åtskilliga tusen ejdrar innan man får se en praktejder. Även om ejdrarna är det allt överskuggande just nu så flyger annat förbi också. Alfåglar, småskrakar, sjöorrar och olika sorters gäss och måsfåglar hör också till det som noteras. Sven Splittorff ser till att vara ordentligt påpälsad där han sitter. En ordentlig öronlappsmössa på huvudet. Benen har han instuckna i en sovsäck, vars nederdel i sin tur är instoppad i en plastsäck, som skydd mot markens väta. Nära ögat har han sin tubkikare och han har en handkikare på en så kallad "finsk pinne", ett arrangemang som finska fågelskådare hittat på för att spara sina armar under långa skådarpass. Till föda har han pulverkaffe, bröd som han köpt inne vid hamnen och en tub mjukost. Frukt brukar han också ha med sig. Hans uppgift som fågelräknare är självpåtagen; han har inget betalt, även om den intensiva och regelbundna rapporteringen har ett värde för forskningen om fåglar och deras flyttning. Vad är det då som får honom att sitta kvar, i så gott som alla väder? – Det är ju olika var dag. Och så är det ju så vackert med fåglar. – Och så har vi ju den här gåtan med flyttfåglar och väder. Som är en av de där sakerna man inte alltid har så mycket lättare att begripa bara för att man läser en massa om det. Han berättar hur det en dimmig morgon den sista april kom in kungsfåglar, Sveriges minsta fågelart, från havet. – De hade flyttat femton mil över vattnet. Förunderligt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Konst för unga i ”bästa biennalen”

Den här kaninen ingår i konsutställningen på stadsbiblioteket som är en del av "Bästa biennalen".
Foto: Henrik Lindahl
Eslöv
ESLÖV Ungas möte med samtida konst - det är temat för ”bästa biennalen” som nu arrangeras i länet för femte gången. För Eslövs del bjuds det bland annat på konst i stadsbiblioteket och ett videoverk på Stora torg.

”Bästa biennalen” äger rum vartannat år och har funnits i Skåne sedan 2013. Syftet är att främja barn och ungas möte med samtida konst. Allt fler regioner i södra Sverige har hakat på genom åren.

Nu är det dags för den femte upplagan, som pågår till och med den 7 november.

I Eslöv blir det en utställning på stadsbiblioteket, kallad ”Hemlikhet 3”, med verk av Emily Willman och Annika Zetterström. De ordnar även öppen konstworkshop lördag 30 oktober klockan 10-12 och 14-16, där deltagarna får prova på att göra ett collage tillsammans med konstnärerna, på temat ”Vad är ett hem för dig?”. Drop in i mån av plats, förbokning är möjlig.

Kulturskolan arrangerar ”Hemmastadd i staden” och har bjudit in konstnären Tina Willgren som visar ett videoverk någonstans på Stora torg fredagen den 5 november klockan 19-20.

Malmö

”Jägershill måste lösa VA-frågan på egen hand”

På Jägershills koloniområde finns 491 stugor. Stugägarna är oroliga inför framtiden eftersom de inte har möjlighet att först köpa loss marken och sedan betala för en va-anslutning.
Foto: Elisabeth Sandberg
Malmö
MALMÖ Malmö stad har hjälpt koloniföreningarna på Almåsa och Kölnan med VA-anslutning eftersom de ligger längre ut på landet utan anslutningspunkter. Någon liknande åtgärd är inte aktuell för kolonisterna på Jägershill.

– På Almåsa och Kölnan har vi gjort de investeringar som krävts för att kunna göra en anslutningspunkt för VA. Koloniföreningarna gör en avbetalning till oss och de betalar fyra procents ränta på den totala kostnaden, berättar Sarah von Liewen som är avdelningschef på fastighetsavdelningen på fastighets- och gatukontoret.

– Jägershill ligger mera centralt och där är det inte aktuellt att göra någon sådan insats eftersom det redan finns anslutningspunkter. Kommunen har inte hjälpt någon av våra koloniföreningar som ligger inom tätbebyggt område. Där har koloniföreningarna själva hanterat sin VA-anslutning.

Skånska Dagbladet berättade nyligen om de fyra koloniföreningarna på Jägershill som arbetar med VA-frågan på sina områden. Marken är privatägd och kolonisterna arrenderar den av flera privatpersoner.

Kolonisterna har inte ekonomisk möjlighet att först köpa marken och sedan göra en va-investering. Beräkningar som gjorts visar att detta skulle kosta cirka 200 000 kronor per stuga.

Malmö stad har sagt nej till att köpa marken på Jägershill. Kolonisterna arrenderar marken av privatpersoner som nu vill sälja.
Foto: Elisabeth Sandberg

Ägarna till Jägershill har frågat Malmö stad om den är intresserad av att köpa marken och där blev svaret nej.

Arrendatorn får betala

– Även om vi köpt marken hade koloniföreningarna på Jägershill fått lösa VA-frågan genom att själva stå för investeringen, fortsätter Sarah von Liewen. Förutsättningarna hade inte varit annorlunda om vi ägt marken.

– Vår inställning är att det är arrendatorn som står för VA-kostnaden. För närvarande har vi inga planer på att utöka vårt markinnehav för koloniändamål och ett förvärv av Jägershill är därför inte aktuellt.

Frågan om ett markköp kom från Olle Borgstav som representerar markägarna. Eftersom Malmö stad inte vill köpa och kolonisterna inte kan funderar nu ägarfamiljen på om den ska gå ut på den öppna marknaden och sälja marken. Markägarnas arrendeavtal med kolonisterna går ut 2024.

Beklagligt

I sitt svar konstaterar Malmö stad att stadens koloniområden är en viktig del av stadens struktur och att de betyder mycket för alla som har förmånen att ha en kolonilott.

– Det vore såklart beklagligt om koloniföreningen inte längre har möjlighet att arrendera marken på grund av de kostnader som uppstår för att ansluta området till kommunalt VA och möta de miljömässiga krav som finns, avslutar Sarah von Liewen.

Malmö stad har förlängt avtalstiden för sina koloniområden till 25 år för att kolonisterna ska få en större trygghet i markfrågan. Det har underlättat när koloniföreningar behövt förhandla om lån med bankerna för VA-anslutningar.

Hörby

”Viktigt att se alla som en resurs”

Tar ett kliv uppåt i karriären. Maida Engqvist är ny socialchef och chef för sektor Omtanke i Hörby kommun.
Foto: Jonas Karlsson
Hörby
HÖRBY Nya chefen för sektor Omtanke i Hörby kommun, Maida Engqvist, vill skapa en helhet för medborgarna och få bort stuprörstänket. Hon gillar utmaningar och stortrivs redan i Hörby.
– Jag har en positiv känsla. Vi har jättemånga bra verksamheter, och medarbetarna är verkligen engagerade, säger Maida.

Hörby kommun har skrotat de traditionella förvaltningarna och skapat en ny organisation med tre sektorer: Livsmiljö, Omtanke och Utbildning.

Och det var just möjligheten att få vara med och bygga upp något nytt som lockade Maida Engqvist, 39 år, att söka tjänsten som chef för sektor Omtanke i Hörby.

Redo för nya utmaningar

– Jag kände mig redo för nya utmaningar. Jag hade jobbat med olika uppdrag inom socialtjänsten i Malmö i några år - mestadels som chef - och tyckte att det kunde vara roligt att prova på något nytt, säger Maida.

Trots larmrapporterna om chefsavhopp och dålig arbetsmiljö i kommunen, och braskande rubriker i media efter badskandalen på Örenäs slott, tvekade hon inte att söka sig till Hörby kommun.

– Jag är inte rädd av mig. Jag drivs av en lust att lyckas, och vill skapa förtroende och stabilitet. Jag fick ett bra intryck direkt när jag kom hit, och har känt mig välkommen från första stund.

– Det här är en spännande tjänst. Det är få kommuner som har just denna modellen där hela socialtjänsten inryms i samma sektor.

Många verksamheter

Som sektorchef för Omtanke är Maida Engqvist även socialchef, och i hennes portfölj ingår en lång rad kommunala verksamheter - allt från individ- och familjeomsorgen till LSS och äldreomsorgen.

FAKTA

Stödfamilj - till hund

Namn: Maida Engqvist

Ålder: 39 år.

Bor: Malmö

Familj: Make och tre barn.

Aktuell: Ny socialchef och chef för sektor Omtanke i Hörby kommun - den första chefen på posten i den nya organisationen.

Fritidsintressen: Aktiviteter med barnen och att umgås med familjen. Gillar att vara ute i skogen. Är stödfamilj till en golden retriever.

Under intervjun återkommer hon flera gånger till vikten av tidiga insatser och att skapa en helhet kring de individer som kontaktar socialtjänsten. Hon tycker att det är viktigt att se alla som en resurs.

– Jag vill få bort stuprörstänket och skapa en helhet för medborgarna och deras behov. De ska ha en väg in när de kontaktar oss, och vårt uppdrag är att organisera hjälpen på bästa sätt. Vi ska inte möta de sökande som offer, utan vi ska se dem som människor med egna resurser.

Började mitt under pandemin

Maida Engqvist tillträdde tjänsten i somras, mitt under coronapandemin, vilket gjorde att hon inte kunde besöka alla verksamheterna direkt. Nu har restriktionerna släppts, och därmed har hon fått tillfälle bekanta sig med enheterna.

– Jag kunde inte besöka dem direkt. Restriktionerna låg kvar, och som chef ska jag så klart föregå med gott exempel.

Coronapandemin har inneburit många utmaningar för kommunen, konstaterar hon.

– Vi har lärt oss mycket av en kris som denna. Tillsammans kan vi hjälpa varandra. Tack vare att rutinerna har följts har vi inte haft särskilt många fall i Hörby, men det betyder inte att vi får slappna av.

Historiskt sett har socialförvaltningen i Hörby brottats med stora ekonomiska bekymmer, och gång på gång dragit över budgeten med mångmiljonbelopp.

Vill skapa arbetsro

Maida Engqvist säger att hon är medveten om detta och att hon vill skapa stabilitet och arbetsro, och stärka medarbetarna och ha en öppen dialog.

– Vi kan lära oss mycket av historien. Just nu genomför vi en medarbetarenkät för att undersöka hur vi når målen och vad vi kan göra bättre.

– Min uppgift är att lyssna in. Sen kan jag genom dialog skapa riktningen framåt. Vi har jättemånga bra verksamheter och medarbetarna brinner för sina jobb.

Maida Engqvist har sina rötter i Makedonien. Hennes föräldrar flyttade till Sverige för 20 år sedan i kölvattnet av Balkankriget på 1990-talet och slog sig ner i Malmö.

– Jag är uppvuxen i Makedonien. Jag var 19 år när vi kom till Sverige, berättar hon.

Gjorde snabb karriär

Hon utbildade sig till socionom och fick jobb inom socialtjänsten i Malmö. Där gjorde hon snabb karriär och fick snart sitt första chefsuppdrag. Det följdes av fler - och idag är hon alltså sektorchef och socialchef i Hörby kommun.

Hur skulle du beskriva dig själv som person?

– Som positiv. Trevlig och engagerad. Ödmjuk till sättet, men också drivande och med mycket energi. Jag har inte alla svar, men jag frågar gärna och lyssnar in.

Vad gör dig upprörd?

– När människor ser sig som offer och inte tar sitt ansvar.

Du har fått ärva många gamla ärenden - till exempel följetongen om Önnebo och diskussionerna om ett nytt äldreboende i Hörby. Vad händer där?

– När det gäller Önnebo tittar vi på olika lösningar. Det finns med i all planering. Det är en jättefin byggnad, men den kan inte användas som LSS-boende som tänkt.

– Ett nytt äldreboende i Hörby är på gång. Det ärendet är redan i rullning. Vi ser att det finns behov av ett äldreboende med ett 60-tal platser med demensinriktning, säger Maida Engqvist som även flaggar för kommande satsningar inom LSS.

– Där behöver vi uppdatera vår strategiska plan och göra satsningar framöver.

Sport

Fischer har glömt sitt historiska mål

Nilla Fischer. Arkivbild.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Sport
Sport Skottlands landslag gav henne ett minne för livet.
Av det minns Nilla Fischer ingenting.
– Jag kommer ihåg min första landskamp, men jag kommer inte ihåg mitt första mål. Det var mot Skottland alltså?

Mellan hagelskurarna tittar solen fram över St Mirren Park i Paisley utanför Glasgow. Fotbollslandslagets mittbacksveteran Nilla Fischer ser ut som ett frågetecken när hon får frågan:

TT: Kommer du ihåg ditt första landslagsmål?

– Nej, säger Fischer.

– Men det var mot Skottland då kanske, eftersom du frågar?

Så var det. Första gången som Sveriges damlandslag mötte Skottland var den 17 februari 2007 i Larnaca på Cypern. Matchen slutade 1–0 efter att en viss Nilla Fischer med sitt första mål i den svenska tröjan avgjort träningslandskampen i den 79:e minuten.

Sugen på EM

När Sverige nu ska möta Skottland för sjunde gången i historien – Fischer har varit med alla gånger hittills – väcker det alltså inga särskilda minnen hos den 37-åriga veteranen.

– Nej. Jag kommer ihåg min första landskamp, men jag kommer inte ihåg mitt första mål. Det är ju synd. Men nu vet jag.

Taggad inför tisdagens match är hon ändå. Nilla Fischer missade sommarens OS av familjeskäl, men blir allt mer sugen på EM i England nästa sommar. För henne, och andra spelare precis utanför den ordinarie startelvan, gäller det därför att prestera när tillfälle ges. Som i en träningslandskamp mot Skottland.

Bara att hon fick komma in i slutminuterna av VM-kvalet borta mot Irland i torsdags, för att hjälpa till att säkra den svenska 1–0-segern, var betydelsefullt.

– Oavsett speltid så är det kul, och det betyder mycket att komma in. Vi har gjort på det här sättet tidigare när vi vill säkra upp, att vi tar in en tredje mittback. Det är alltid kul att komma in och duellera och smälla på lite, säger Nilla Fischer.

Förhandlar om kontrakt

Skottland är rankat 22:a i världen, elva placeringar bättre än Irland, och lär bli en tuff nöt att knäcka, tror Fischer. Trots att det har blivit svensk seger, och totalt 17–2 i målskillnad, i alla de tidigare mötena.

– Det är ett bra lag. Det är ett fysiskt spelande lag men som även har mer än bara det som kvaliteter. De har till exempel (Erin) Cuthbert, som är en spelare ute i Europa som har väldigt hög kvalitet. Så det är en tuff motståndare.

En nyckel till att faktiskt satsa hela vägen över EM nästa år är att hon löser en förlängning med klubblaget Linköping. Förhandlingar pågår, men ska hinnas med mellan landslagssamlingar och livet som nybliven tvåbarnsmamma.

– Ja, och det måste målas diverse väggar i huset och så där. Men det är fortfarande positivt. Vi ska bara hitta tid för att ha möte, säger Fischer.

– Och om man tänker på EM i England så låter det såklart lockande för vilken fotbollsspelare som helst. Om kroppen känns bra och allting funkar så är det klart att det är på tapeten.

Lasse Mannheimer/TT

FAKTA

Fakta: Nilla Fischer

Född: 2 augusti 1984 i Verum utanför Hässleholm (37 år).

Position: mittback.

Klubbar: Kristianstad 2000–2003, LDB Malmö 2003–2011, Linköping 2012–2013, Wolfsburg 2014–2019, Linköping 2019–.

A-landskamper/mål: 187/23.

Främsta meriter: VM-brons (2019 och 2011), OS-silver (2016), Champions League-mästare (2014), fyra Bundesligatitlar (2014, 2017, 2018, 2019), fem tyska cuptitlar (2015, 2016, 2017, 2018, 2019) två allsvenska titlar (2010, 2011).

Sport

Landslagsstjärnor sjuka – isolerade i Glasgow

Stina Blackstenius intervjuas efter VM-kvalmatchen mot Irland i torsdags.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Peter Gerhardsson utlovar förändringar i startelvan inför landskampen mot Skottland.
De mest osäkra korten: Stina Blackstenius och Zecira Musovic, som båda isolerades dagen före match.
– De hade symptom så vi valde att behålla dem på hotellet, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Blackstenius och Musovic fanns inte med på måndagens träning på St Mirren Park i Paisley utanför Glasgow, dagen före Sveriges bortalandskamp mot Skottland. Båda hade lättare förkylningssymptom, och stannade därför kvar på spelarhotellet.

Duon verkar inte ha smittats av covid-19.

"Båda spelarna har testats negativt för covid-19 under dagen", skriver landslagets presschef Fredrik Madestam i ett skriftligt uttalande till TT.

Inte borträknade

I torsdagens 1–0-seger i VM-kvalmatchen borta mot Irland spelade Stina Blackstenius från start, och låg bakom segermålet. Zecira Musovic satt på bänken matchen igenom.

Att de stod över måndagens träning innebär dock inte per automatik att de står över matchen mot Skottland, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

– Det är sådant som man får väga in. Men allting handlar om hur pigga de är. Att de missar en träning, det är inte det viktigaste, säger Gerhardsson.

Björn tränade för fullt

I övrigt ser skade- och sjukdomsläget lovande ut. Både Lina Hurtig, som stukade foten mot Irland, och Nathalie Björn, som varit borta från spel i en månad med en vadskada, tränade för fullt och ser ut att vara spelbara.

Gerhardsson utlovar en hel del nya namn i den svenska elvan jämfört med de spelare som startade mot Irland.

– Det kommer bli förändringar, helt klart. Men det är väldigt komplext. Det handlar om att vinna matchen i morgon, och det gäller att hitta en balans. Men det kommer bli en del som inte startade senast som spelar, säger Gerhardsson.

Lasse Mannheimer/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Spela tryggare på svenska onlinecasinon

www.CasinoWings.se

Att spela på casino online har aldrig varit mer populärt, och det finns fler sajter än någonsin att välja mellan. Men debatten går het; är det bäst att spela på ett svenskt casino eller ett casino utan svensk licens?

Många anser att tryggheten på de svenska casinosajterna väger tyngre än de fördelar man kan få på utländska casinon. Det gäller särskilt alla de funktioner för ansvarsfullt spelande som erbjuds av spelbolag med licens från Spelinspektionen.

Vad är ansvarsfullt spelande?

Att spela ansvarsfullt innebär att man inte utsätter sig för onödiga risker i samband med att man spelar om pengar. Det kan till exempel handla om att sätta en spelbudget i förväg, att aldrig försöka vinna tillbaka sina förluster och att ha koll på tiden så att man inte spelar bort hela dagen.

Just ansvarsfullt spelande har också blivit ett begrepp som används av många spelbolag för att beskriva de funktioner som de erbjuder för spelarnas säkerhet. Det handlar om att förebygga spelberoende hos spelarna genom att hjälpa till med att skapa sunda spelvanor från start.

Mycket av det som ingår i ansvarsfullt spelande regleras av den svenska spellicensen. Det innebär att en hel del av de verktyg som finns tillgängliga för att skydda svenska spelare inte erbjuds på spelsidor som licensierats utomlands. Några exempel på svenska verktyg för spelansvar är spelgränser, självtester och Spelpaus.

Spelgränser

Alla onlinecasinon med svensk licens erbjuder olika slags spelgränser som hjälper spelaren att kontrollera sitt spelande. Casinon med den svenska licensen är tvungna att be sina spelare att uppge en insättningsgräns och en tidsgräns innan de kan börja spela.

Utöver detta kan svenska spelare även aktivera förlustgränser per dag, vecka eller månad. När förlustgränsen har uppnåtts går det inte längre spela under den tidsperiod den gäller. Spelaren kan ändra sina inställda gränser närsomhelst. Ändringar som ytterligare begränsar spelandet genomförs direkt, medan ändringar som gör det lättare att spela längre perioder eller för mer pengar genomförs med en fördröjning så att spelaren har chans att ångra sitt beslut.

Självtester

Den andra hörnstenen i Spelinspektionens obligatoriska funktioner för ansvarsfullt spelande på de svenska casinosajterna är självtester. På alla onlinecasinon med svensk licens kan spelarna testa sig för att se om de ligger i riskzonen för att drabbas av spelproblem. Det är ett bra sätt att ta tempen på sina spelvanor och minska risken för att spela för mycket framöver.

Självtestet går till så att man får ett antal flervalsfrågor som snabbt och lätt besvaras direkt hos Stödlinjen.se via respektive casinos hemsida. Svaren på frågorna räknas sedan ihop och man får se vilken risknivå man ligger på för tillfället. Utifrån detta kan man sedan justera sina spelvanor genom att till exempel ställa in striktare spelgränser och undvika framtida spelproblem.

Självuteslutning via Spelpaus

Märker man att ens spelande trots allt gått överstyr kan man också alltid stänga av sig från allt spel om pengar permanent eller under en kortare period. Detta görs på hemsidan Spelpaus som är Spelinspektionens nationella självavstängningsregister.

Det går att välja mellan att stänga av dig under 1 månad, 3 månader, 6 månader eller tills vidare. Det sista alternativet innebär att man är avstängd under minst 12 månader och sedan själv måste logga in för att avbryta avstängningen om man inte vill att den ska fortsätta.

Svenska casinon är ett bättre val i längden

Många kritiska åsikter har luftats kring Spelinspektionens och regeringens lagar och regler gällande ansvarsfullt spel sedan 2019 när det svenska spelmonopolet upphörde. Detta särskilt från spelbolagens håll då de upplever att den strikta spellagen gör att en del spelare väljer att gå över till casinon utan svensk licens. Det stämmer förstås delvis, men frågan är vad attityden är från spelarnas håll?

En som har koll på läget är Anders HolmstenCasinoWings.se som dagligen guidar spelare i den snåriga casinodjungeln: ”Enligt vår erfarenhet är de som väljer svenska sajter generellt mer nöjda med sin spelupplevelse än de som spelar på utländska onlinecasinon. Ofta är det nyhetens behag som gör att casinon utan licens har en viss dragningskraft på spelarna. Men vi märker att många upptäcker att de svenska onlinecasinona är ett bättre och tryggare val i längden. Det bevisas inte minst av våra besökare som i hög grad väljer att registrera sig hos spelbolag med licens från Spelinspektionen.”

De utländska spelsajternas stora och frekventa bonusar samt obefintliga spelgränser kan kännas lockande. Men då får man också räkna med att många casinon utan svensk licens inte alls erbjuder den nivå av säkerhet som är standard i Sverige.

Att ta hem tiotusentals kronor i bonusar är inte mycket värt om det inte går att ta ut dem via någon pålitlig betalningsmetod som Trustly, eller om det i praktiken inte är möjligt att uppfylla ett casinos höga omsättningskrav.

De flesta håller nog också med om att spelgränser är praktiska även för de som redan har sunda spelvanor. Att glömma bort tiden eller satsa någon hundralapp för mycket kan hända även den bäste, och då är det praktiskt att ha valt ett svenskt online casino som erbjuder många olika funktioner för ansvarsfullt spelande.

Sport

Nytt bakslag för Barcelona – de Jong skadad

Frenkie de Jong skadade sig i matchen mot Real Madrid. Arkivbild.
Foto: Joan Monfort/AP/TT
Sport
Sport

Barcelonas stjärnmittfältare Frenkie de Jong byttes ut i den 77:e minuten i söndagens 1–2-förlust hemma mot ärkerivalen Real Madrid.

Nu bekräftar klubben att nederländaren ådragit sig en lårskada. Han missar därmed högst sannolikt bortamatchen mot Rayo Vallecano på onsdag.

Det är dock oklart hur länge de Jong blir borta.

"Mittfältaren är inte uttagningsbar och hans återhämtning kommer att diktera när han är tillbaka", skriver klubben på sin hemsida.

24-åringen har startat totalt elva matcher den här säsongen.

Efter helgens tunga förlust ligger Barcelona på nionde plats – sex poäng bakom Real Sociedad som toppar tabellen.

Sport

Obetalda simmare diskuterar ISL-bojkott

Sarah Sjöström. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Den penningstinna ISL-serien hotas av bojkott då simmare ännu inte fått fjolårets prispengar utbetalda, enligt australiska uppgifter.
Svenska stjärnan Sarah Sjöströms agent Daniel Wessfeldt säger:
– Sarah är inte orolig för att hon inte skulle få sin betalning, så någon bojkott från vår sida är det definitivt inte tal om.

Det är den australiska tidningen Sydney Morning Herald som uppger att det finns simmare som nu diskuterar en bojkott av slutspelet som startar den 11 november i nederländska Eindhoven.

Enligt tidningen har alla simmare ännu inte fått ut sina prispengar från 2020 års säsong.

– Där tror jag att Sarah har fått allt. Däremot är det lite från i år som hon ännu inte har fått, det har hängt efter lite. Men även från Fina (Internationella simförbundet) brukar det ta tid innan prispengarna delas ut, så än så länge finns ingen anledning till oro, säger Sjöströms agent Daniel Wessfeldt till TT.

"Problematiskt år"

Sjöström är en ISL:s stora affischnamn och en av ambassadörerna för den penningstinna touren.

I fjol drog hon in motsvarande 1,5 miljoner kronor i prispengar och hittills i år drygt en halv miljon.

Enligt Sydney Morning Herald finns en oro hos en del simmare för årets utbetalningar av prispengar.

– Det har varit ett problematiskt år för alla med pandemin, så det har varit tufft även för ISL med likviditet. Men Sarah är inte orolig för att hon inte skulle få sin betalning. Jag tror man får ha lite tålamod, säger Wessfeldt.

Fem svenskar

ISL, International Swimming League, startades 2019 av den ukrainske miljardären och simsupportern Konstantin Grigorisjin.

Serien, som är en lagtävling med tio lag, revolutionerade simvärlden med stora prissummor där fler simmare än de största stjärnorna kunde göra sig pengar.

Men redan efter det första året kom uppgifter om att alla intressenter inte fått betalt av ISL. Nu ska det även ha drabbat simmare.

Enligt Sydney Morning Herald diskuteras det nu bland simmare att bojkotta slutspelet, dit åtta av tio lag gått, om inte 2020 års skulder regleras före starten den 11 november.

Förutom Sjöström har fyra ytterligare svenskar simmat i ISL den här säsongen, Louise Hansson, Michelle Coleman, Sara Junevik och Erik Persson.

Sjöström ska innan ISL-slutspelet startar simma kortbane-EM i ryska Kazan som avgörs den 2-7 november.

Göran Sundberg/TT

Utrikes

Generalen som har tagit makten i Sudan

Generalen Abdel Fattah al-Burhan under sitt tv-sända tal på måndagsmorgonen.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes En maktspelare inom militären som helst undvek rampljuset.
Så beskrivs generalen Abdel Fattah al-Burhan, mannen som tidigt på måndagen ledde militärkuppen i Sudan.

Trots att han i praktiken har varit Sudans statsöverhuvud sedan 2019, då militären avsatte den auktoritäre ledaren Omar al-Bashir efter omfattande protester, har Abdel Fattah al-Burhan sällan synts framför kamerorna.

Men på måndagsmorgonen satt han där – mustaschprydd och klädd i militäruniform och grön basker – i ett tv-sänt tal och meddelade att övergångsstyret och regeringen hade upplösts efter en militärkupp.

– Burhan är en högt rankad officer inom militären, men är egentligen bara en gammal soldat. Han har aldrig varit i rampljuset, har en anonym officer tidigare beskrivit honom.

Inblandad i Jemen

Abdel Fattah al-Burhan föddes 1960 i byn Gandatu, norr om huvudstaden Khartoum, och studerade på Sudans militärhögskola innan han fortsatte studierna i Egypten och Jordanien.

Under en lång men anonym karriär sattes han under Omar al-Bashirs styre, inleddes 1989, på viktiga stolar inom militären.

Enligt sudanesiska medier och analytiker var det al-Burhan som koordinerade Sudans styrkor i samband med att landet gav sig in i kriget i Jemen, på den saudiskledda militärkoalitionens sida, 2015. Ett krig där minst 1 000 sudanesiska soldater har satt livet till.

Samarbete med Darfurmilis

Enligt historiken Willow Berridge var det i samband med kriget i Jemen som al-Burhan fick kontakt med och började arbeta nära milisen Rapid Support Forces (RSF) – som föddes ur det fruktade Janjawidmilisen i den krigshärjade provinsen Darfur.

Enligt Willow Berridge var det med RSF-milisens stöd som al-Burhan kunde bli de facto statsöverhuvud i Sudan 2019, efter att al-Bashir blivit avsatt.

Sedan dess har al-Burhan stärkt Sudans relation till länder som USA och Israel.

Som ordförande i landets styrande råd var tanken att al-Burhan skulle leda landet i en demokratiseringsprocess, planer som verkar ha grusats i samband med måndagens militärkupp.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL