En ny arena skulle lyfta både Bois och Landskrona som stad

Arena vid hamnen lyft för Landskrona

– Det skulle vara ett lyft för både fotbollen och staden, anser Torbjörn Andersson, lektor i idrottsvetenskap vid Malmö Högskola som undersökt elva kommuners relation till de lokala fotbollsklubbarna. – Jag har studerat vilken betydelse fotbollen haft i kommunerna från 1950-talet och framåt och det speciella med Landskrona är kommunens tidiga och långvariga engagemang. Jämfört med andra klubbar jag undersökt är Bois är den klubb som betyder mest för sin hemkommun, betonar Torbjörn Andersson och tillägger att forskning också omfattar sponsorerna, publiken/supportrarna och lokalpressens förhållande till klubbarna. Torbjörn Andersson disputerade 2002 i historia vid Lunds universitet med avhandlingen ”Kung fotboll”, den svenska fotbollens kulturhistoria från 1800-talets slut till 1950. Nu kommer fortsättningen och materialet har blivit så omfattande att det kommer att presenteras i två böcker. – Den första får titeln ”Spela fotboll, bonndjävlar”, en ofta hörd kommentar på läktarna, poängterar han med ett leende och går allt planenligt kommer boken ut under året. Förutom Landskrona (Bois) har Torbjörn Andersson tittat närmare på Helsingborg (HIF), Malmö (MFF), Mjällby, Växjö (Öster) och Göteborg (IFK, ÖIS, Häcken och Gais) i den första boken. – Det kommunala stödet till Bois har varit starkt genom åren, berättar Torbjörn Andersson och exemplifierar med att kommunen byggde en ny läktare, som stod klar 1973, efter det att Bois tagit steget upp i allsvenskan 1970. – I Helsingborg dröjde det fram till på 1990-talet innan kommunen satsade på nya Olympia. I dag blir kommunernas satsningar på lokala idrottsföreningar allt vanligare, det handlar om att profilera kommunerna och därmed locka nya invånare. – Sambandet mellan idrotten och kommunerna blir allt tydligare och i dag är det flera kommuner som planerar och byggt nya arenor, konstaterar Torbjörn Andersson och funderar samtidigt på vad Landskrona och Bois skall göra för att möta alla framtida behov. – Med Landskronas läge vid Öresund skulle en ny, modern arena nere vid hamnen bli ett riktigt lyft. – Tänk en läktare med utsikt över sundet mot Danmark, det hade varit något extra, poängterar han och refererar till satsningarna i norska Molde och Fredrikstad där nya anläggningar byggts nära och invid vattnet.

Dagens fråga

Skulle du vilja åka ut i rymden om du fick chansen?

Loading ... Loading ...

Webbkryss