Malmö

Reepalu: Israel har skapat en ”varböld”

Kommunalrådet Ilmar Reepalu (S) eller privatpersonen Ilmar Reepalu? Han menar att rollerna är tydliga.
Malmö
Malmö Ilmar Reepalu vill inte gärna diskutera judarnas situation i Malmö.
PREMIUM

Ilmar Reepalu vill inte gärna diskutera judarnas situation i Malmö. Han menar att staden är tydlig med att anti-rasism står högt på agendan. – Varje form av hot och förtryck riktat mot en enskild etnisk grupp är totalt oacceptabelt. Det gäller för alla grupper.

Om det finns ett konkret hot mot en viss grupp, så är det väl ingen mening med att uttala sig generellt mot rasism?– Det är självklart att barn med judiskt ursprung inte ska utsättas för trakasserier. Det är heller inte okej att imamen i en moské blir beskjuten. Det är sådant vi alla fördömer.– Ytterst är det polisiära frågor. Det kommunen kan göra är att man i läroplanen har en ordentlig upplysning om värdegrunder.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

”För långt till förskolan för att klara av vardagen”

Malmö
MALMÖ En förälder som fått en plats på en förskola ifrågasätter om förskoleförvaltningen verkligen tar hänsyn till vårdnadshavarens önskemål.

Föräldern tycker att platsen ligger för långt från hemmet och anser inte att vardagen blir genomförbar om man skulle tacka ja till en plats på den förskolan.

I ett mejl till förskoleförvaltningen skriver föräldern att det känns som att man fått ett ultimatum. Alternativen är att tacka ja eller ställa sig i kö för byte. Den kön prioriteras inte och ett besked kan väntas först efter sommaren.

Alternativet är enligt föräldern att tacka nej och vänta i fyra månader på ett nytt besked.

”I vilken mån anser ni att ni tar skälig hänsyn till vårdnadshavares önskemål när denna vårdnadshavare uttrycker sig inte kunna klara av en vardag med så långt till förskolan”. Hur tolkas skälig hänsyn i lagen och hur applicerar ni denna”, skriver föräldern bland annat i sitt mejl till förskoleförvaltningen.

Malmö

Moped började brinna i garage vid Värnhem

På fredagskvällen började det brinna i ett garage vid Värnhem.
Foto: Karsten Petersen
Malmö
Malmö En moped började brinna i ett garage vid Ica på Östra Förstadsgatan på fredagskvällen.

Larmet om branden inkom 19.01. Det var mycket rökutveckling på platsen men branden, som man kunde lokalisera till en moped i garaget, var snart släckt.

– Vi har sökt av och det finns inga personer kvar i garaget. Vi vädrar ut och sen får man försöka återställa så gott det går, säger Mats Streer, inre befäl vid Räddningstjänsten syd.

Malmö

Vårdbolag tvingas betala miljonbelopp efter tvist

Q-CEzKOjsokCum4wLFbrssrLAwg.jpg
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö Ägaren till ett vårdbolag med säte i Malmö tvingas betala drygt två miljoner till ett annat företag i samma bransch efter en rättslig strid. Dessutom ska Malmöföretagaren stå för motpartens rättegångskostnader på drygt 1,1 miljoner.

Allt började 2013 när en Malmöbo i 55-årsåldern ansökte om ackreditering om att få starta ett vårdbolag. Han lånade en miljon kronor från den branschkollega som senare skulle stämma honom, men som inledningsvis gick in som delägare i det nystartade vårdbolaget. Detta genom sitt eget företag med säte i Göteborgstrakten.

Företaget gick snabbt bra, och när grundaren fick det värderat 2017 ansågs det ha ett värde på omkring sju miljoner kronor. Samma år erbjöd sig huvudägaren att köpa ut sin kollega och hans företag för 2,2 miljoner.

Startade nytt i samma lokaler

Året därpå kom ett nytt erbjudande, då sänkt till 1,8 miljoner kronor. Kort dessförinnan hade han i egenskap av majoritetsägare uteslutit kollegan från styrelsen.

I slutet av samma år avvecklade han bolaget och sade upp avtalet med Region Skåne. Samtidigt tecknade han ett nytt avtal, nu med sitt nystartade företag med exakt samma inriktning och med verksamhet i samma lokaler med dito personal.

Insåg inte

Den tidigare partnern och finansiären kontrade då med att stämma Malmöföretagaren på över två miljoner kronor, vilket motsvarar värdet på det ursprungliga företaget innan det avvecklades. Han menade att hans tidigare kollega medvetet manövrerat ut honom. Därmed förlorade Göteborgsföretagaren sin del av värdet i det gemensamma bolaget.

Malmöföretagaren hävdade å sin sida att han inte insett att det kunnat skada exkollegan att avveckla företaget.

Medvetet agerande

Men Malmö tingsrätt är inte av samma åsikt. Rätten dömer Malmöföretagaren att betala. Den anser att ”det har varit fråga om ett medvetet och planerat agerande” när han utmanövrerade sin kollega.

Han ska därför betala drygt två miljoner kronor till dennes företag, och dessutom stå för dess rättegångskostnader på drygt 1,1 miljoner kronor .

Malmö

Företagare riskerar näringsförbud för bluffakturor

Malmö
Malmö En företagare i 40-årsåldern riskerar tre års näringsförbud efter att ha bokfört bluffakturor i företagets räkenskaper. Totalt handlar det om fakturor för en halv miljon kronor.

Under 2015 och 2016 misstänks företagaren ha skapat bluffakturor på en halv miljon kronor. Fakturorna var skickade från ett polskt företag som mannens eget bolag hade kontakt med.

Det visade sig när företagaren förhördes av Skatteverket att han upprättat avtal med sig själv när fakturorna upprättades, efter som han också ägde den polska leverantören.

Minns inte mycket

På frågan hur han kom fram till vilka belopp som skulle faktureras svarar mannen i förhör:

– Det var en uppskattning på hur mycket de anställda skulle jobba med detta. Det kunde variera men jag minns inte för denna aktuella tid, svarar han.

Syftet med samarbetet mellan de båda bolagen var att det polska företaget skulle hitta samarbetspartners i Östeuropa. Men det blev inget av detta då de inte höll tillräckligt hög standard, hävdar företagaren i förhör.

Hur fakturorna från det polska företaget betalades säger han sig inte minnas.

Riskerar näringsförbud

Företaget som mannen driver är familjeägt, och bland annat inriktat på design. Det har en omsättning på omkring 50 miljoner kronor.

Företagaren åtalas för grovt försvårande av skattekontroll för de misstänkta bluffakturorna. Han också att dömas till tre års näringsförbud, vilket är vad åklagaren yrka på. Åklagaren vill också att mannens bolag döms till en halv miljon kronor i företagsbot.

Malmö

Romskt minnesmärke ska bidra till ett öppnare Malmö

Mujo Halilovic vill få den svenskromska historian en chans att berättas.
Foto: Privat
Malmö
Malmö På Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC) kan romer fram tills den 31 januari lämna in berättelser, bilder och erfarenheter till minnesmärket som ska upprättas i Malmö i år.

I år kommer det sjätte romska minnesmärket ställas upp i Skåne, denna gång på Limhamnsfältet i Malmö. 2018 ställdes fem stycken liknande minnesmärken upp i Arkelstorp, Bromölla, Degeberga, Kivik och Sankt Olof. Varför just dessa platser valts ut är inte en slump. Romska Platser skriver på sin hemsida att urvalet skedde med hjälp av boende från dessa orter, som kunde identifiera platser där romer bott. Dessa platser har även genom intervjuer med äldre romer kunnat knytas till specifika minnen.

Tema mångfald och utveckling

Minnesmärket som ska ställas upp i Malmö har tema mångfald och utveckling. Det kommer som de andra minnesmärkena ha formen av en cylinder som är prydd med bilder och texter som romer skickat in. Dessa kommer fokusera på romernas historia, men också på nutida upplevelser och framtid. Det som lämnas in som bidrag kommer att ses över och vid behov kommer ett urval att göras.

– Det betyder otroligt mycket att få upp detta minnesmärke, det handlar om demokrati men också kunskapsutveckling. Det är viktigt att ge utrymme för olika perspektiv i ett samhälle, och med detta minnesmärke får den svenskromska historien en chans att berättas. Romer har länge kämpat för att få en plats att berätta sin historia i det offentliga rummet, säger Mujo Halilovic, verksamhetschef på Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC).

Malmö första staden med ett romskt råd

Han berättar vidare att Malmö är den första staden som utvecklat en kommunal verksamhet för romer samt ett romskt råd. Dessa arbetar för att öka romsk delaktighet och inflytande i samhället.

– Eftersom att romer inte har haft ett eget land så finns det inga institutionella infrastrukturer som tagit hand om och bevarat romernas historia. Det finns inga ruiner, ingen helig bok. Minnesmärkena är ett sätt att göra detta, och förhoppningsvis så kan det påverka resten av världen att också lyfta fram den romska historian säger Mujo Halilovic.

Men det är inte bara romer som kan finna gemenskap av minnesmärket, Mujo Halilovic hoppas att det ska bidra till att skapa en känsla av öppenhet och acceptans i Malmö.

– Minnesmärkets budskap är även att vi vill bidra till att skapa gemenskap mellan människor i Malmö, att lyssna på varandras historier och bakgrund med ett öppet sinne.

Ett av de tidigare romska minnesmärkena invigs i Kivik 2018.
Foto: TT

FAKTA

Lämna in material till minnesmärket

Texter, bilder och andra bidrag på temat mångfald och utveckling, lämnas in till RIKC. Kontakta på rikc@malmo.se eller besök hemsidan www.malmo.se/rikc för mer information.

Se tidigare romska minnesmärken på www.romskaplatser.se

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Malmö

Fyra begärs häktade för lägenhetsrån

exgk_Pn1VLxZ_8-ZaP-V3fnPyvA.jpg
Foto: Emil Langvad/TT
Malmö
Malmö I måndags rånades en man i 25-årsåldern i sin bostad vid Värnhemstorget. På fredagen ställs tre män och en kvinna inför häktningsdomare, alla misstänkta för rånet.

– De misstänks tillsammans och i samförstånd för rån och försök till utpressning, säger kammaråklagare Cindy Costéus.

Vid 23-tiden i måndags kväll rånades en man i 25-årsåldern i sin bostad vid Värnhemstorget. Fyra personer trängde sig in i lägenheten och misshandlade mannen. När de lämnade bostaden tog de med sig stöldgods.

Flera narkotikapåverkade

Vid tretiden på natten till tisdagen greps fyra personer misstänkta för rånet, en kvinna och tre män mellan 25 och 30 år. Flera av dem var narkotikapåverkade.

Nu begär Cindy Costéus samtliga häktade för rån och försök till utpressning. Åklagaren vill inte uttala sig om vad rånarna kom över, och om de på något sätt är bekanta med offret.

Punkterad lunga

Enligt polisens presstalesperson Nils Norling var valet av offer ingen tillfällighet.

– Det var inte slumpmässigt, sa han i tisdags.

En av de misstänkta befinner sig på sjukhus och kunde inte inställa sig till häktningsförhandlingarna. Han vårdas för en punkterad lunga. Det är oklart hur det gått till. Enligt Cindy Costéus har mannen tillbringat tid i arresten innan han fördes till sjukhus.

Malmö

Krossat glas utspritt i hundrastgård

Den här skylten mötte hundägare i Röneholmsparken i slutet av förra året, när glas spritts ut i hundrastgården. Nu har samma sak skett i en rastgård på Norra Bulltoftavägen.
Foto: Stefan Persson
Malmö
Kirseberg Attackerna riktade mot stadens hundar fortsätter. På torsdagseftermiddagen hittade en hundägare en stor mängd krossat glas utspritt i en hundrastgård på Kirseberg.

– Det var inte dolt i föda denna gången, utan utspritt i en hundrastgård, säger Jimmy Modin, presstalesperson för Malmöpolisen.

Hundägaren upptäckte det vid 16.45-tiden på torsdagen. Glaset hade spritts ut i en hundrastgård på Norra Bulltoftavägen.

– Det var en sådan mängd att det inte var någon som tappat eller kastat en flaska, utan det hade medvetet lagts ut, säger Jimmy Modin.

En i raden

Anmälaren plockade själv bort så mycket glas hon kunde hitta. Malmö stad ska också sanera rastgården. Polisen rubricerar brottet som förgöring.

Händelsen är bara en i raden av attacker riktade mot hundar och dess ägare. I en rad hundrastplatser runt om i staden har krossat glas hittats, men också kycklingben och annat som fyllts med spikar eller glas.

Låg på elskåp

Förra veckan hittade hundägaren Björn Sjöholm en hel påse med glasfyllda nybakade bullar på Hantverkargatan.

– Hunden nosade, och sedan såg jag de här bullarna ligga på ett elskåp på Hantverkargatan, men det var för högt för att en hund skulle kunna ta dem. Det är som att någon tänkt sprida ut dem, men sprungit i väg innan, sa han till Skånskan då.

Samma dag hittade hundägare bullar fyllda med glas på Mellersta kyrkogården ett stenkast därifrån. Polisen har ännu inga misstankar om vem som kan ligga bakom hundattackerna.

Malmö

21-åring gripen efter narkotikaförsäljning

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT
Malmö
Malmö En 21-årig man misstänks för narkotikabrott efter att ha sålt narkotika i ett trapphus på Sorgenfrivägen.

Det var en polispatrull som noterade överlåtelsen. Den misstänkte langaren greps. I hans bostad hittades narkotika som polisen misstänker skulle säljas vidare. 21-åringen anhölls under torsdagskvällen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL