Svalöv/Landskrona

Karnevalen växer mot öster

Karnevalskronan sitter säker på Olle Larsson även i år. Mobiltelefonen går varm i dessa bandbokningstider men än vill karnvalskungen inte avslöja några artister. Foto: Håkan Karlsson
Artikel Svalöv/Landskrona Då var det Bertil Hallengren som drog i tåtarna men i år är det åter Olle Larsson som för sjätte året i följd är spindeln i nätet och det är med samma entusiasm som vanligt som han blickar framåt.

PREMIUM

Då var det Bertil Hallengren som drog i tåtarna men i år är det åter Olle Larsson som för sjätte året i följd är spindeln i nätet och det är med samma entusiasm som vanligt som han blickar framåt. - Vi har fått en fantastisk respons från såväl kommunledning som sponsorer och då är det lätt att jobba, säger Olle Larsson till Skånska Dagbladet. Med nästan ett halvår kvar till festen är allt bara på planeringsstadiet. I vanlig ordning utlovas en del nyheter. - Vi vet att det kommer att vara tomt på Jönsaplan och det är något som vi ska ta till vara på. Exakt vad som kommer att ske där får vi se. En nymodighet är att det finns planer på att utöka karnevalsområdet ner mot Dammhagskolan. - Vi har haft ett mycket intressant möte med Centrum & Österlyftet och kommer att försöka stänga av Borgmästargatan ner till rondellen vid biblioteket. Detta gör att handeln kommer att engageras. Vi vill att handlarna ska flytta ut på gågatorna men även ut på Borgmästargatan, säger Olle Larsson som även hoppas på aktiviteter på själva Dammhagskolan. Några artister är ännu inte bokade. - Jag har en del kontakter men dessa håller jag för mig själv i nuläget. Sen är det stora artistsläppet i Stockholm den 28 januari och då börjar vi på allvar att leta band. - Jag kan dock redan nu avslöja vad gäller scenuppträde, att vi kommer att satsa på stand up mellan banden och diskjockeyna på Rådhustorget och Kassakroken, förklarar Olle Larsson. Ett försöker med att sänka snittåldern i jazztältet kommer också att göras. - I år kommer det att bli ett jazz- och bluestält och detta tror vi kommer att locka en yngre publik, avslutar Olle Larsson. Karnevalen börjar torsdagen den 15 juli och avslutas natten mot den 18 juli. På söndagen kommer dock den traditionella ekumeniska gudstjänsten i Gamla Kyrkans Grund att hållas.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Första virusfallet i överfullt migrantläger

Migrantlägren på greklands öar är i många fall överfulla. Arkivbild.
Migrantlägren på greklands öar är i många fall överfulla. Arkivbild.
Foto: Darko Vojinovic/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Det första coronafallet i ett av Greklands överfulla ö-migrantläger har konstaterats, meddelar en person vid migrationsdepartementet.

Den insjuknade vid migrantlägret Vial på ön Chios är en man från Jemen som enligt källan har förts till sjukhus och satts i karantän. Runt 30 andra personer vid lägret testas för covid-19.

Fler än 3 800 människor bor i lägret Vial, över tre gånger så många som det är byggt för.

Flera coronavirusfall har tidigare konstaterats i läger på fastlandet, som inte är lika överfulla. Ingen av de smittade där har avlidit.

Sport

Berglund inför DL: "Allt kan hända"

Kalle Berglund tävlar i Monaco på fredagskvällen.
Kalle Berglund tävlar i Monaco på fredagskvällen.
Foto: Jessica Gow/TT
Sport
Sport Coronasmitta och knäproblem förstörde våren, ett svenskt rekord förgyllde måndagen.
Inte undra på att Kalle Berglund är lite osäker på läget inför Diamond League-premiären i Monaco.
– Allt kan hända. Det kan bli allt mellan svenskt rekord till 3.40, säger han.

När det öppnade sig en möjlighet att tävla i Monaco valde Kalle Berglund bort helgens SM-tävlingar i Uppsala. I den kraftigt försenade starten på Diamond League-säsongen är konkurrensen en helt annan, som kenyanske världsmästaren Timothy Cheruiyot och norska brödraparet Filip och Jakob Ingebrigtsen.

"Seg ganska länge"

Det är alltså ingen tvekan om att en tuff utmaning väntar den 24-årige svensken. Speciellt med tanke på att det är osäkert var Berglund själv står. Å ena sidan satte han så sent som i måndags svenskt rekord på den udda grenen 2 000 meter, vid GP-galan i Sollentuna. Å andra sidan har han ett struligt 2020 bakom sig, där han både drabbades av covid-19 och knäproblem i våras.

– Jag var inte så jättesjuk, det var framför allt smak och lukt som försvann, annars var det som en vanlig lätt febersjukdom ungefär. Men efter att symptomen försvann var jag seg ganska länge, jag blev så himla sliten av allt jag gjorde, säger Berglund.

Han tog tre veckors helvila då, men hade sedan också problem att springa långt innan knäet smärtade.

– Jag kom i gång och började träna i juni egentligen – och då var jag ganska usel. Jag hade varit sjuk och skadad i princip i två månader, säger Kalle Berglund.

"Värt att chansa"

I bästa fall hoppas Berglund kunna utmana sitt eget svenska rekord från VM i Doha i fjol (3.33,70), men det kan också gå betydligt långsammare när han ska tampas med världseliten i det lilla furstendömet vid Medelhavet.

– Monaco är Monaco – det går alltid snabbt. Det är värt att chansa, jag har inte så mycket att förlora på det. Men det kan slå väldigt olika när man har tävlat fyra dagar innan och inte har den riktiga grundträningen. Det mesta är på samma nivå som i fjol, men jag har kanske inte riktigt samma mjölksyratålighet som man behöver i tävlingar.

Friidrottsgalan i Monaco – där övriga svenskar är stavstjärnan Armand Duplantis och Suldan Hassan (5 000 meter) – blir den första av säsongens endast fyra Diamond League-kvällar och avgörs med ett begränsat antal åskådare på läktarna. Nästa DL-gala är i Stockholm, den 23 augusti.

Carl Göransson/TT

FAKTA

Fakta: Galan i Monaco

Grenar, herrar: 200 meter, 800 meter, 1500 meter (Kalle Berglund), 5 000 meter (Suldan Hassan), 110 meter häck, 3 000 meter hinder, stavhopp (Armand Duplantis).

Damer: 100 meter, 400 meter, 1 000 meter, 5 000 meter, höjdhopp, tresteg.

FAKTA

Fakta: Diamond League

Monaco är den första av endast fyra Diamond League-galor som kommer att genomföras den här säsongen. Hela schemat: 14 augusti: Monaco, 23 augusti: Stockholm, 17 september: Neapel (dit Rom-galan har flyttats), 25 september: Doha.

Galor som blivit uppvisningstävlingar: Oslo, Zürich (båda redan avgjorda), Lausanne (2 september), Bryssel (4 september).

Helt inställda galor: Eugene, London, Paris, Rabat, Gateshead, Shanghai.

Ekonomi

Holmen halverar utdelningen

Skogskoncernen Holmens styrelse halverar sitt förslag till utdelning inför en extrastämma i september. Arkivbild
Skogskoncernen Holmens styrelse halverar sitt förslag till utdelning inför en extrastämma i september. Arkivbild
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi

Holmens styrelse sänker sitt förslag till utdelning till 3:50 kronor per aktie, från tidigare sju kronor, skriver skogskoncernens vd i sin delårsrapport.

"Vi är ett företag som också i osäkra tider ska ge utdelning, men i våras togs inget beslut som en konsekvens av den stora osäkerhet som då rådde kring covid-19. Nu några månader senare har osäkerheten minskat men det finns ändå anledning att vara återhållsam", skriver Holmens vd Henrik Sjölund.

Beslutet om utdelning ska fattas på en extrastämma planerad till september.

Holmen redovisar samtidigt en vinst före skatt på 531 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med 565 miljoner kronor i vinst under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Resultatet pressades av lägre efterfrågan på papper, medan resultatet inom kartong och trävaror ökade.

Nettoomsättningen sjönk till 3,85 miljarder kronor, ned från 4,36 miljarder.

Holmens B-aktie stiger med 0,6 procent efter rapporten och har därmed gått upp med 3,4 procent sedan årsskiftet.

Kultur och nöje

Nobelpristagaren vädjar till diktatorn: Avgå

Svetlana Aleksijevitj vill att Belarus president Aleksandr Lukasjenko avgår. Arkivbild.
Svetlana Aleksijevitj vill att Belarus president Aleksandr Lukasjenko avgår. Arkivbild.
Foto: Sergei Grits/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj uppmanar Belarus president Aleksandr Lukasjenko att lämna sin post under fredliga former innan ett inbördeskrig bryter ut i landet.

– Avgå innan det är för sent, innan du kastar in folket i en fruktansvärd avgrund, in i inbördeskrigets avgrund, vädjar hon i en intervju med USA-finansierade Radio Liberty.

Aleksijevitj fick litteraturpriset 2015 för sina skildringar av förtryck och lidande i Sovjetunionen. Hon har länge varit en stark kritiker mot Lukasjenko, som brukar kallas för Europas sista diktator. Efter den senaste tidens polisvåld mot demonstranter anklagar hon sin landsman för att ha förklarat krig mot sitt eget folk.

– Du vill bara ha makt och ditt begär kommer att sluta med blodsutgjutelse, säger hon.

Våldsamheterna i Belarus, som även kallas Vitryssland, bröt ut efter presidentvalet i söndags då. Aleksandr Lukasjenko utropade sig själv till segrare efter att ha fått 80 procent av rösterna. Hans motståndare menar att valet knappast var fritt och rättvist.

Inrikes

Så ska regeringen korta vårdköerna

Socialminister Lena Hallengren (S) meddelar att regeringen tillsätter en delegation som ska se över hur vårdköerna kan kortas.
Socialminister Lena Hallengren (S) meddelar att regeringen tillsätter en delegation som ska se över hur vårdköerna kan kortas.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen tillsätter en delegation som ska utreda hur vårdköerna ska kortas och tillgängligheten förbättras inom vården.
– Alldeles många har fått vänta alldeles för länge, säger socialminister Lena Hallengren (S).

En generalplan ska tas fram för att korta köerna inom vården. Därför tillsätter regeringen i dag en delegation som ska se över hur det ska genomföras och hur tillgängligheten inom vården ska kunna förbättras, berättar Hallengren under en pressträff.

– Alldeles många har fått vänta alldeles för länge. Så vill jag inte att vi ska ha det i Sverige. Att människor ska få den vård man behöver när man behöver den är en grundbult i samhället, säger Hallengren.

Samverka med regioner

Beslutet är en del av överenskommelsen med samarbetspartierna i januariavtalet. Delegationen ska samverka med regionerna för att ta fram regionala planer för kortare väntetider, den ska också stödja ett mer effektivt resursutnyttjande i vården samt utreda om och lämna förslag på en nationellt samordnad sjukvårdsrådgivning via 1177. Den ska även utreda för och nackdelar med en ny, utökad vårdgaranti.

Erfarenheter av pandemin

Gunilla Gunnarsson, läkare och specialist i tumörsjukdomar och tidigare nationell cancersamordnare vid SKR, ska leda arbetet.

– Tillgängligheten måste förbättras och köerna måste kortas. Pandemin har gett oss en rad erfarenheter och det har skett en utveckling som vi bör använda oss av framöver, säger Gunilla Gunnarsson, som medverkar via länk på pressträffen.

Hon nämner bland annat digitaliseringen inom vården. Delegationen ska delredovisa uppdraget den 30 juni nästa år och slutredovisa det den 15 maj 2022.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Inrikes

L vill ha längre skoldag i lågstadiet

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni håller sommartal på en takrestaurang i Stockholm.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni håller sommartal på en takrestaurang i Stockholm.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Liberalerna vill göra förskola obligatorisk för femåringar och öka lektionstimmarna i lågstadiet.
Syftet är att stärka barnens färdigheter i svenska.

Förslagen lanserades när L-ledaren Nyamko Sabuni sommartalade i Stockholm. Mycket i talet handlade om att bekämpa segregationen genom att tidigt förbättra barns färdigheter i svenska.

– Inget kan ersätta svenska språket som nyckel till integrationen, sade Sabuni.

Liberalerna har sedan tidigare drivit att det ska vara obligatoriskt för nyanländas barn i åldrarna tre till fem år att gå i språkförskola. Det är dock oklart om förskola kan göras obligatorisk för bara en viss grupp barn. Frågan utreds av regeringen.

Förskola för alla

L tar nu ett nytt steg och föreslår att den allmänna förskolan blir obligatorisk för alla femåringar.

– De flesta barn går redan i förskolan. Vi vill nå de barnen som i dag inte gör det. Många av dem har utrikesföddbakgrund, säger Sabuni.

Hon vill också ställa högre krav på förskolepersonalens kunskaper i svenska och införa krav på att förskolor kartlägger barnens ordförråd.

– En sexåring ska ha mellan 8 000-10 000 ord i sitt ordförråd. Tittar man på barn i utsatta områden ligger det kring 2 000, säger Sabuni.

Längre skoldagar

Dessutom bör, enligt L, svenska prioriteras tydligare framför andra språk i förskolan.

– Detta är viktigt inte minst i områden där de flesta har ett annat modersmål, säger Sabuni.

Ett annat nytt L-förslag är att göra skoldagarna längre för lågstadieelever genom att bygga ut timplanerna i centrala ämnen. Framförallt i svenska.

TT: Tror du det blir populärt?

– Skolan är inte till för att vara populär, utan för att fostra framtidens medborgare, till arbetslivet och i demokrati, säger Sabuni.

Hon påpekar att svenska barn i lågstadiet har färre undervisningstimmar än barn i många andra länder.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni håller sommartal på en takrestaurang i Stockholm.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni håller sommartal på en takrestaurang i Stockholm.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

FAKTA

Fakta: Liberalernas skolförslag

Förskolan ska göras obligatorisk från fem års ålder.

Svenska språket ska prioriteras i förskolans läroplan.

Höj betygskrav i svenska till C för förskoleutbildningen.

Fler skoltimmar med fokus på svenska, främst i lågstadiet.

Lovskola måste även erbjudas till årskurs 6 och 7, inte bara årskurs 8 och 9.

Skolan ska förstatligas senast 2026.

Källa: Liberalerna

Utrikes

Galicien inför rökförbud mot corona

En man med munskydd och cigarett i Pamplona i norra Spanien. Arkivbild.
En man med munskydd och cigarett i Pamplona i norra Spanien. Arkivbild.
Foto: Alvaro Barrientos/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den spanska regionen Galicien inför rökförbud på gator och uteserveringar där det inte garanterat går att hålla två meters avstånd till andra människor. Ett liknande förbud övervägs även i fler regioner i landet.

Regionens president Alberto Núñez Feijoo uppger att flera experter varnat för att rökning utan begränsning utgör en hög smittorisk.

Världshälsoorganisationen WHO har slagit fast att det är troligt att rökare löper högre risk förr att smittas av viruset eftersom rökningen i sig innebär att man vidrör läpparna med fingrarna.

I Spanien är varje region ansvarig för den lokala vården, vilket innebär att olika regler för att bromsa virusets spridning gäller i olika delar av landet.

Galicien har sedan tidigare stängt barer och nattklubbar och begränsat antalet människor som får befinna sig i butiker samtidigt. Regionen har ett av de lägsta smittotalen i landet, som i sin helhet drabbats mycket hårt av pandemin.

Ekonomi

Vinstlyft för Bilprovningen

Vinstlyft för Bilprovningen trots coronakrisen. Arkivbild
Vinstlyft för Bilprovningen trots coronakrisen. Arkivbild
Foto: Annika af Klercker / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi

Statliga Bilprovningen redovisar ett kraftigt vinstlyft för årets andra kvartal. Volymerna har hållit i sig, trots coronakrisen.

Rörelseresultatet blev 54 miljoner kronor, mot 30 miljoner kronor under motsvarande kvartal ett år tidigare.

"Den kraftiga förbättringen förklaras av 2019 års effektiviseringsåtgärder i kombination med ett bättre samarbete och fokus i organisationen", skriver Bilprovningen i ett pressmeddelande.

Nettoomsättningen var trots covid-19-pandemin stabil på 200 miljoner kronor, mot 199 miljoner ett år tidigare.

"Trots de nya förutsättningarna var volymerna oförändrade under det andra kvartalet vilket tyder på att det fortsatt varit viktigt att besikta sitt fordon, kanske till och med ännu viktigare eftersom andra transportmedel för tillfället inte är lika attraktiva eller tillgängliga", skriver Bilprovningen.

NÄSTA ARTIKEL