vågar inte låta sina barn

Judehatet får dem
att lämna Malmö

Mäklarna har varit och fotograferat huset och bohaget skeppas snart iväg. Marcus Eilenberg, 32, fru och två små barn är på väg att emigrera till Israel. Att prova något nytt är lockande, men det är den ökande antisemitismen i hemstaden som varit en utlösande faktor. – Vi oroar oss enormt över den negativa utvecklingen. Det är en av huvudorsakerna till att vi flyttar. Marcus Eilenberg är optimistisk till sin natur. Men inte i det här fallet. – Jag tror inte att hatet kommer att minska. Snarare tvärtom, tyvärr. Malmös makthavare har misslyckats med att skapa hopp om framtiden för familjen Eilenberg. – Tänk att fantastiska Sverige inte kan få min familj att känna trygghet. Det är egentligen hemskt. Släkten Eilenberg – på mammans sida – har bott i Malmö sedan slutet av 1800-talet. Farföräldrarna kom 1945, som överlevare av Auschwitz. Stora delar av farföräldrarnas familjer mördades av nazisterna. – Nu är det antisemitism här som starkt bidrar till att vi i vår tur flyttar. Det som slutgiltigt fick dem att bestämma sig att flytta var funderingarna kring barnens framtid. – Tänk om mina barn om 20 år frågar: ”Pappa, varför flyttade vi inte? Förstod ni inte var det skulle sluta?”. – Jag leker med tanken om det går att bo i Malmö då, om man inte ens kan visa att man är jude i dag? På väg till synagogan har folk kört förbi och skrikit ”jävla jude” till Marcus. Han har blivit vittne till hur vänner blivit allvarligt kränkta och hotade. – Säger någon ”död åt judarna” så riktas det även mot mig. Det går rakt in i hjärtat. Han känner ingen som vågar bära synliga tecken på att de är judar, som davidsstjärna eller kippa. Gudstjänster bevakas och det finns påbud om att aldrig gå ensam på begravningsplatsen. – Det är många polisanmälningar, visst. Men vad som inte registreras i statistiken är rädslan många judar känner. Han är besviken på Malmös politiker – med Ilmar Reepalu i spetsen – som inte tar öppet avstånd från antisemitism. – Många gränser har överträtts i Malmö men inget händer. Marcus Eilenberg är sekulär, tror på en tvåstatslösning i Israel och är mest judisk i den mening att han håller på traditioner. – Ändå ses jag som representant för vissa delar av Israels politik. En som redan lämnat Malmö för Stockholm är David och hans familj med två små barn. Beslutet fattades efter den hätska stämningen kring Davis cup-matchen mellan Sverige och Israel. – Jag såg inte längre Malmö som en trygg plats för mig och min familj. David är uppväxt på Djupadal. En del bekanta menar att han överdriver sin rädsla. – En judisk manifestation för fred attackerades av pöbel. Min fru bar inte davidsstjärna på jobbet för det kunde vara stötande. Är det ”hitte på”? Den judiska församlingen har krympt till 700 medlemmar. Att en så liten minoritet inte kan få leva i lugn och ro är bedrövligt, menar David. Den nonchalanta inställningen från kommunalrådet Ilmar Reepalu (S) när det gäller den ökande antisemitismen irriterar honom. – Hans attityd är skrämmande. Det är en populist som inte kan sin egen stad. En orsak till att antisemitismen är värre i Malmö än i andra städer, tror David, beror på andelen muslimsk befolkning och en högre grad av radikalism. – Många har låg utbildning, bor trångbott och saknar arbete. Grunden till problemet är en havererad integration. Ilmar Reepalu har fallerat totalt. Utflyttningen av judar kommer inte att stanna av, tvärtom, tror han. Stenen är satt i rullning. – Våra föräldrar kommer till exempel att följa efter. På judiska församlingen är man väl medveten om att judar flyttar. Rädslan för trakasserier är inte alltid huvudorsaken, men tankarna kring barnens framtid spelar en stor roll. – Vågar jag låta mina barn växa upp här? Kan de gå på dagis utan att jag behöver vara orolig? Sådana frågor ställer föräldrar sig, säger Fredrik Sieradzki, från judiska församlingen. Om det är många barn från Mellanöstern på en skola finns risken att judiska barn trakasseras. – Vi har medlemmar vars barn tvingats byta skola. De mobbades av ett enda skäl: de var judar. Fredrik Sieradzki har bott i Stockholm och förstår de judiska malmöiter som lockas dit. Församlingen är större där. Inslaget från Mellanöstern inte lika påtagligt. – Det spelar en roll för hur man upplever antisemitismen. Det gör inte lika ont om gruppen judar är större.

Dagens fråga

Kan du prata fler språk än svenska?

  • Ja (81%, 635 Röster)
  • Nej (19%, 152 Röster)

Antal röster: 787

Loading ... Loading ...