Foto: Ronney Lantz

J-O Waldner en lätt match för Jeppsson

Sport Om MFF-medlemmarna följer valberedningens förslag och väljer Håkan Jeppsson får klubben sin idrottsligt mest meriterade ordförande någonsin.

Den här texten är från Skånskans arkiv och publicerades först 2010 när Håkan Jeppsson var valberedeningens förslag till att bli Malmö FF:s nye ordförande.

Ett par svenska mästerskap i lag i bordtennis och en SM-final individuellt smäller ganska högt. Men vassare än så är ändå meriten att han åtskilliga gånger besegrade Jan-Ove Waldner.

– Jag hade faktiskt relativt lätt för Waldner och slog honom åtminstone ett par gånger i elitserien. Sedan är det ju en helt annan sak att Jan-Ove i ett större perspektiv är en fullständigt fantastisk idrottsman. Hur hyllad han än blivit tycker jag faktiskt ändå att han är underskattad. Det mest imponerande är att han hela tiden klarat att slå nya generattioner kineser, från det att han var 16 till 40.

Läs mer: Jeppsson som väntat i Malmö FF

Själv nådde Håkan Jeppsson aldrig högre än till en position som sexa-sjua i Sverige, men eftersom han är född 1961 och konkurrerade med spelare som Jan-Ove Waldner, Jörgen Persson, Erik Lindh, Mikael Appelgren med flera var det en stark prestation. Efter att ha spelat i Pallas, Söderkulla och Arlövs IK hann han dessutom med fyra säsonger i Falkenbergs BTK.

– Jag började där redan när jag gick sista året på gymnasiet på Heleneholmsskolan och då bodde jag mer eller mindre på tåget när jag fick pendla fram och tillbaka.

Alla fyra säsongerna i Falkenberg kunde han försörja sig på pingisen. Men efterhand vaknade en lust att göra något mer än att idrotta på heltid. När Malmö FF-bordtennisen gått upp i division 1 valde han därför att flytta hem, spela i MFF och börja studera internationell ekonomi på Lunds universitet.

– Det kändes som om allt bara handlade om att äta, träna och sova. Därför ville jag studera och hade egentligen tänkt mig att bli journalist. Men det blev ekonomi och det har jag inte haft någon anledning att ångra.

Inte så konstigt. Karriärtrappan i näringslivet har varit brant och obruten för Håkan Jeppsson. Efter att som 27-åring ha fått sitt första riktiga chefsjobb på Scandorama blev han handplockad till Pappersgruppen där han jobade i tio år och slutade som VD på Papyrus. Under den perioden bodde han åtta år i Göteborg och fick nöja sig med att följa Malmö FF från distans. Det blev det ändring på när Bröderna Edstrand lockade med ett arbete som koncernchef. Uppdraget var att utveckla företaget och se till att det blev börsnoterat. Så skedde och numera är han koncernchef på Indiwo, som tillverkar och säljer fönster och dörrar, har cirka 4 000 anställda och omsätter sex miljarder kronor. Men det var tack vare bordtennisen han fick en flygande start i karriären.

– Direkt efter min examen fick jag jobb som exportsäljare på Stiga i Tranås. Det arbetet hade jag nog inte fått i öppen konkurrens. Jag kände ju många på Stiga och spelade med företagets material. Nu blev det en perfekt start, jag reste mycket och lärde mig massor om affärer och ledarskap. Att det blev bordtennis istället för fotboll var resultatet av ett ganska tidigt val.

Fram till 13-årsåldern spelade Håkan Jeppsson – som bodde i Borgmästargården och växte upp på Stadionområdet – annars i ett mycket framgångsrikt pojklag i Malmö FF. Bland lagkompisarna fanns Björn Nilsson, Anders Palmér, handbollsmålvakten Mats Olsson och Stefan Katra, som var med om att starta IT-företaget Avansys – idag Cygate och hyresgäst i Swedbank Stadion.

– Jag försöker fortfarande hålla igång med lite idrottsaktiviteter, det behövs som avkoppling och för fysiken. Ett par gånger i veckan joggar jag och vi är ett kompisgäng som regelbundet samlas och möts i innebandy. I motståndarlaget spelar bland andra Danmarks förbundskapten i bordtennis Peter Sartz och det är på blodigt allvar, säger Håkan Jeppsson och skrattar.

Den förmodat blivande MFF-ordföranden påpekar även att han är en av dem som fortfarande håller musikindustrin igång.

– Det gör jag genom att köpa CD-skivor. Jag tycker att det känns bättre än att ladda ner, men vi som tänker så är förmodligen en utdöende art.

– Musik är i alla fall ett stort intresse. Jag gillar pop och soul. Marvin Gaye är en av de stora, andra artister som jag lyssnar på är Lionel Richie, Paul Carrack och Maxwell.

Dagens fråga

Har du blivit strandsatt vid något tågstopp i år?

Loading ... Loading ...