Sport

Nya momsförslaget oroar idrottsrörelsen

Sport
Sport Sveriges idrottsföreningar är just nu i färd med att se över hur de två statliga utredningsförslagen angående moms respektive inkomstskatt drabbar deras verksamhet.

PREMIUM

Sveriges idrottsföreningar är just nu i färd med att se över hur de två statliga utredningsförslagen angående moms respektive inkomstskatt drabbar deras verksamhet. – Det har varit mycket oro. Många föreningar har ringt och skickat mejl, säger Fredrik Rodhe på Riksidrottsförbundet. När "I träningsspåret" pratar med RF på torsdagen har de analyserat eventuella följder av förslagen, som presenterades i slutet av förra året, hos ett 40-tal idrottsföreningar över hela landet. - Vi kan konstatera att det är vissa typer av föreningar som drabbas speciellt. Dels slår det hårt mot större föreningar med sponsorintäkter. Tidigare har dessa intäkter varit förenat med få kostnader, nu kan de bli skattepliktiga, berättar Fredrik Rodhe. – Sedan drabbas föreningar som har stora sidointäkter från en annan verksamhet än själva idrotten. Många idrottsföreningar, i synnerhet i glesbygden, fyller även en social funktion och kan exempelvis ha danskvällar som en finansieringskälla. Förutom ett rent ekonomiskt bakslag tillkommer också en krånglig administration om förslagen blir verklighet. - Med förslagen följer en helt annan sorts av bokföring. Det blir en krånglig administration. Anställda i föreningar är inte utbildade ekonomer, betonar Fredrik Rodhe. - Vi har kontinuerlig kontakt med Skatteverket. Många föreningar vill veta hur de ska se på olika intäkter. Det är mycket förvirring och problemet är att Skatteverket inte ens kan svara på allt. Det är ett hot i sig om vi ska ha ett antal år med rättstvister. Tilläggas bör dock att förslagen är just förslag. - Vi har fortfarande chans att påverka politikerna. Ingen politiker har tagit ställning ännu. Dessutom går tiden, om de ska hinna med att komma med en proposition innan valet måste den skrivas innan siste mars, resonerar Fredrik Rodhe.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Danmark öppnar för publik i högstaligan

Snart kan de danska fotbollssupportrarna få komma tillbaka till arenorna.
Snart kan de danska fotbollssupportrarna få komma tillbaka till arenorna.
Fotograf: Henning Bagger/Ritzau
Sport
Sport Publik på arenorna i danska högstaligan kan bli verklighet inom kort. Enligt ett förslag från den danska regeringen ska upp till 500 supportar kunna tas in på arenorna från och med den 8 juni.

Superligan togs upp i slutet av maj. Förslaget som regeringen lagt fram innebär att man skulle ta in sittande publik på arenorna.

Enligt Claus Thomsen, direktör på Divisionsforeningen (Danmarks motsvarighet till Svensk elitfotboll), kommer en publik på 500 personer inte göra någon större skillnad för klubbarna.

– Om vi ​​får möjlighet att öppna upp för 500 personer är vi glada att ha möjlighet att visa att vi säkert kan ta in åskådare till arenan. Men om det ska göra en skillnad för fotboll måste vi titta på några helt andra möjligheter, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.

I förslaget framgår det bland annat att åskådare måste informera om eventuella symptom vid biljettköp och att publik ska släppas in vid olika tidpunkter för att undvika trängsel och stora folkmassor.

Sport

Mörk bild av konståkningen: Värre än vi trott

En extern utredning som Svenska konståkningsförbundet beställt visar på stora missförhållanden inom sporten. Arkivbild.
En extern utredning som Svenska konståkningsförbundet beställt visar på stora missförhållanden inom sporten. Arkivbild.
Fotograf: Ivan Sekretarev/AP/TT
Sport
Sport En extern utredning, beställd av Svenska konståkningsförbundet, visar på stora missförhållanden inom sporten.
Utfrysningar och bestraffningar från tränare, återkommande kroppshets och höga orosnivåer bland barn.
– Det är klart att det är mycket allvarligt. Det är värre än vi hade kunnat tro, säger förbundsordföranden Katarina Henriksson till Dagens Nyheter.

Konståkningsförbundet tillsatte i höstas en extern utredning efter larmrapporter om missförhållanden som uppmärksammats bland annat av Dagens Nyheter och Expressen samt på sociala medier.

Klara Edlund, legitimerad psykolog, psykoterapeut samt docent i psykologi, och Magnus Winter, idrottspsykologisk rådgivare, står bakom utredningen. Slutsatserna bygger på en stor webbenkät med 638 svar samt 70 djupintervjuer med åkare, tränare och ledare inom konståkningen.

Barn med ångesttillstånd

Tystnadskulturen i sporten är utbredd och såväl psykisk som fysisk ohälsa samt kränkningar är vanligt förekommande. Fysiskt hotfulla beteenden förekommer, skriver utredarna. Även sexuella trakasserier från tränare har rapporterats, om än ”i liten skala”. Unga åkare i åldern 10-12 år rapporterar hög förekomst av oro. Alla 58 svarande i den åldersgruppen rapporterar lika hög orosnivå som barn med ångesttillstånd.

– Vi har använt samma riktlinjer och mätinstrumentet som barn- och ungdomspsykiatrin. Nivåerna visar en indikation på vad vi kallar klinisk problematik, vilket betyder att man har så mycket besvär att det finns påtaglig påverkan och lidande i vardagen, säger Klara Edlund till DN.

Åtgärdsplan i höst

Katarina Henriksson har varit förbundets ordförande i åtta år och suttit i styrelsen i 18 år.

– Det är klart att jag som ordförande i förbundet, och styrelsen, har fullt ansvar för det som händer. Det pratas om en upplevd tystnadskultur, och det ser vi som en röd flagg. Det är ju ett problem om man känner att man inte kan hitta vägar för att flagga för problem. Här måste det ske en förändring, säger hon.

Henriksson säger till DN att hon vill sitta kvar på sin post och att hon kan och vill leda förändringsarbetet.

– Vi får slutrapporten den 26 juni och sen måste vi analysera den över sommaren för att se vad vi behöver för åtgärdsplan, handlingsplan. Vi kommer att ta fram ett konkret förslag. Sen har vi ett stort forum i augusti. Där vill vi diskutera med distrikten och föreningarna hur vi kan komma vidare.

Sport

Extern utredare tillsätts i Propulsion-fallet

Propulsion utreds för att vara nervsnittad. Arkivbild.
Propulsion utreds för att vara nervsnittad. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport

Svensk travsport tillsätter en extern utredare för att utreda sig själva i fallet kring stjärnhästen Propulsion. Det berättar förbundets vd Maria Croon för Travronden.

"Vi förstärker hela utredningen med en extern person som har ansvaret för både helheten och även uppdraget att specifikt se över förbundets hantering. Det är viktigt för oss att förstå om det har funnits brister i hanteringen och i så fall vilka", skriver hon i ett mejl till sajten.

Förbundet har känt till ryktena om att hästen kan vara nervsnittad i ett års tid.

Travförbundet inledde en utredning mot Propulsion i tisdags. Utredningen är högprioriterad och väntas kunna vara klar nästa vecka.

Sport

Världsmästaren avstängd – rapporteringsmiss

Salwa Eid Naser, Bahrain, stängs av tillfälligt. Arkivbild.
Salwa Eid Naser, Bahrain, stängs av tillfälligt. Arkivbild.
Fotograf: Martin Meissner/AP/TT
Sport
Sport

Salwa Eid Naser var överlägsen på finalen över 400 meter på VM i Doha i oktober när hon korsade mållinjen på tiden 48,14. Det var den tredje snabbaste tiden genom tiderna på den distansen.

Nu har hon stängts av tills vidare av det Internationella friidrottsförbundets fristående antidopningsenhet Athletics Integrity Unit (AIU) för att ha brustit i sin vistelserapportering. 22-åringen har helt enkelt misslyckats med att hålla sig tillgänglig för att dopningstestas. Hon har misslyckats tre gånger inom tolv månader med att vara på den plats hon uppgett att hon ska vara på för att testas.

2018 blev svenska Meraf Bahta avstängd i ett år efter att hon lämnat in sin vistelserapport för sent vid två tillfällen.

Ett till två års dopningsavstängning är det normala vid rapporteringsmissar.

FAKTA

Fakta: Vistelserapportering

+ Det är närmast omöjligt att göra dopingkontroller utanför tävling om man inte vet var idrottaren befinner sig.

+ Det är idrottaren som personligen bär ansvaret för att rapportera när och var man kan anträffas utanför tävlingsperioden. Utöver tävlingar och återkommande aktiviteter, som träningstillfällen, ska även adress för dygnsvila och en 60-minuters slottid anges för varje enskild dag under rapporteringsperioden.

+ Under hela slottiden måste idrottsutövaren göra sig tillgänglig för kontroll. Det är alltid idrottsutövaren som är ansvarig för att rapporten skickas in i tid och ständigt är uppdaterad. Idrottsutövare som missköter sin rapportering eller inte befinner sig på rapporterad plats under slottiden kan anmälas till bestraffning.

Källa: Riksidrottsförbundet.

Sport

Hjärnskakningen stoppar Johansson

Catrine Johansson. Arkivbild.
Catrine Johansson. Arkivbild.
Fotograf: Erik Simander/TT
Sport
Sport Göteborgs Catrine Johansson avslutar fotbollskarriären.
Orsaken: förra säsongens hjärnskakning.
– Det har varit ett tufft år, säger hon.

Under en träning i februari i fjol ådrog sig Catrine Johansson, i damallsvenska Göteborg, hjärnskakningen som har plågat henne sedan dess.

Nu har skadan även tvingat 28-åringen att sluta spela på elitnivå.

– Jag hade en dialog med klubben hela tiden och ömsesidigt bestämde vi att det var bäst så här. Jag kunde inte komma tillbaka fullt ut och det håller inte på elitnivå, säger hon till Göteborgs-Posten.

– Det har varit ett tufft år och det fanns mycket rädsla att hamna i samma situation igen. Jag kunde inte känna att jag kunde gå in i varje duell och nicka och då blir det ingen glädje på planen, det blev mer rädsla.

Johansson kom till Göteborg 2007 och hann spela nästan 200 matcher för klubben.

Trots att hon inte längre kan vara en del av spelarna på planen, så är det klart att hon fortsätter vara en del av laget. Johansson blir lagledare under bortamatcherna och ska hjälpa till med materialbiten.

– Det känns skönt att jag är kvar. Det blir inte så abrupt slut. Jag saknar ändå omklädningssnacket och vara en del av en grupp så det betyder mycket att jag fortfarande får vara en del av det, säger hon.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Sport

Benficaspelare fick sina hem vandaliserade

Benficas Julian Weigl, till vänster, i matchen mot Tondelo. På vägen hem skadades han av glassplitter när bussen attackerades.
Benficas Julian Weigl, till vänster, i matchen mot Tondelo. På vägen hem skadades han av glassplitter när bussen attackerades.
Fotograf: Tiago Petinga/AP/TT
Sport
Sport

Bussen stenades och två spelare skadades efter Benficas första match i omstarten. Dessutom fick flera spelare sina hem vandaliserade.

Vandalerna hade spraymålat hot på spelarnas hus, bland dem stjärnmittfältaren Pizzi.

Det finns inga uppgifter på vem som ligger bakom dåden, eller varför.

Men det kan ha att göra med att topplaget bara fick 0–0 mot Tondela och därmed inte lyckades dra i från i tabelltoppen. Benfica och Porto fortsätter att dela ledningen på 60 poäng. Nio omgångar återstår.

På vägen hem från matchen stenades Benficas buss. Två spelare, den tyske mittfältaren Julian Weigl och den serbiske yttern Andrija Zivkovic, träffades av glassplitter och fick föras till sjukhus för omplåstring.

Bussattacken skedde på motorvägen mellan arenan Estadio da Luz och träningsanläggningen.

"Benfica fördömer och beklagar den kriminella steningen av bussen som spelarna utsattes för", skriver klubben i ett uttalande.

Rättad: I en tidigare version blev det fel om Benficas namn. Ord är därför borttagna i uttalandet.

Sport

Han tar över efter Markus Rosenberg

Mittfältsstjärnan Anders Christiansen har utsetts till ny lagkapten i Malmö FF efter att Markus Rosenberg avslutat sin karriär.
Mittfältsstjärnan Anders Christiansen har utsetts till ny lagkapten i Malmö FF efter att Markus Rosenberg avslutat sin karriär.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport

Malmö FF-stjärnan Markus Rosenberg avslutade sin karriär efter fjolårssäsongen. Nu står det klart vem som tar över kaptensbindeln efter honom – dansken Anders Christiansen får axla det tunga ansvaret att vara lagkapten för MFF.

– Det är väl de största axlarna man hittar i Malmös historia, så det blir en stor utmaning. Men jag ska inte vara en ny Rosenberg. Rosenbergs historia är speciell och den hittar man inte så ofta, säger mittfältaren.

Han ser Rosenbergs kaptenskap som en stor inspiration.

– Jag har jättestor respekt för "Mackan, men jag ska försöka göra det på mitt eget sätt. Det är också därför jag blir utnämnd – för den person jag är och inte för att jag ska vara en ny "Mackan" eller en annan person än den jag är.

MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson, som tog över tränarskapet inför 16-delsfinalen i Europa League mot Wolfsburg i februari, betonar att allt ansvar inte ligger på den nye lagkaptenen.

– Det är inte nog med en ledare i laget. På den här nivån är det inte bara "AC" (Christiansen) som ska ta ansvar utan det är hela truppen, säger Tomasson på en pressträff i Malmö.

Sport

Liverpool kan säkra PL-titeln 24 juni

Liverpool kan säkra Premier League-titeln den 24 juni.
Liverpool kan säkra Premier League-titeln den 24 juni.
Fotograf: Jon Super/AP/TT
Sport
Sport Aston Villa och Sheffield United är först ut när Premier League sätter igång igen den 17 juni.

Manchester City och Arsenal spelar också senare under premiärkvällen.

Sedan den engelska högstaligan presenterat de tre första omgångarna efter omstarten står det också klart att Liverpool, som leder överlägset, kan säkra titeln den 24 juni då man möter Crystal Palace.

Liverpool har 25 poängs försprång till Manchester City med nio omgångar kvar. City har tio matcher kvar att spela.

Så här spelas Premier League efter omstarten:

17 juni: Aston Villa– Sheffield United (19.00, Manchester City–Arsenal 21.15.

19 juni: Norwich–Southampton 19.00, Tottenham–Manchester United 21.15.

20 juni: Watford–Leicester 13.30, Brighton–Arsenal 16.00, West Ham–Wolverhampton 18.30, Bournemouth–Crystal Palace 20.45.

21 juni: Newcastle–Sheffield U 15.00, Aston Villa–Chelsea 17.15, Everton–Liverpool 20.00.

22 juni: Manchester C–Burnley 21.00.

23 juni: Leicester–Brighton 19.00, Tottenham–West Ham 21.15.

24 juni: Manchster U–Sheffield U, Newcastle–Aston Villa, Wolverhampton–Bournemouth 19.00, Liverpool–Crystal Palace 21.15.

25 juni: Burnley–Watford, Southampton–Arsenal 19.00, Chelsea–Manchester C 21.15.

27 juni: Aston Villa–Wolverhampton 13.30.

28 juni: Watford–Southampton 17.30.

29 juni: Crystal Palace–Burnley 21.00.

30 juni: Brighton–Manchester U 21.15.

1 juli: Arsenal–Norwich, Bournemouth–Newcastle, Everton–Leicester 19.00, West Ham–Chelsea 21.15.

2 juli: Sheffield U–Tottenham 19.00, Manchester C–Liverpool 21.15.

NÄSTA ARTIKEL