Sport

Nya momsförslaget oroar idrottsrörelsen

Sport
Sport Sveriges idrottsföreningar är just nu i färd med att se över hur de två statliga utredningsförslagen angående moms respektive inkomstskatt drabbar deras verksamhet.

PREMIUM

Sveriges idrottsföreningar är just nu i färd med att se över hur de två statliga utredningsförslagen angående moms respektive inkomstskatt drabbar deras verksamhet. – Det har varit mycket oro. Många föreningar har ringt och skickat mejl, säger Fredrik Rodhe på Riksidrottsförbundet. När "I träningsspåret" pratar med RF på torsdagen har de analyserat eventuella följder av förslagen, som presenterades i slutet av förra året, hos ett 40-tal idrottsföreningar över hela landet. - Vi kan konstatera att det är vissa typer av föreningar som drabbas speciellt. Dels slår det hårt mot större föreningar med sponsorintäkter. Tidigare har dessa intäkter varit förenat med få kostnader, nu kan de bli skattepliktiga, berättar Fredrik Rodhe. – Sedan drabbas föreningar som har stora sidointäkter från en annan verksamhet än själva idrotten. Många idrottsföreningar, i synnerhet i glesbygden, fyller även en social funktion och kan exempelvis ha danskvällar som en finansieringskälla. Förutom ett rent ekonomiskt bakslag tillkommer också en krånglig administration om förslagen blir verklighet. - Med förslagen följer en helt annan sorts av bokföring. Det blir en krånglig administration. Anställda i föreningar är inte utbildade ekonomer, betonar Fredrik Rodhe. - Vi har kontinuerlig kontakt med Skatteverket. Många föreningar vill veta hur de ska se på olika intäkter. Det är mycket förvirring och problemet är att Skatteverket inte ens kan svara på allt. Det är ett hot i sig om vi ska ha ett antal år med rättstvister. Tilläggas bör dock att förslagen är just förslag. - Vi har fortfarande chans att påverka politikerna. Ingen politiker har tagit ställning ännu. Dessutom går tiden, om de ska hinna med att komma med en proposition innan valet måste den skrivas innan siste mars, resonerar Fredrik Rodhe.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Pérez coronafri – redo för Spaniens GP

Mexikanen Sergio Pérez är tillbaka i förarstolen i helgen, efter att ha testats negativt för covid-19. Arkivbild.
Mexikanen Sergio Pérez är tillbaka i förarstolen i helgen, efter att ha testats negativt för covid-19. Arkivbild.
Foto: FIA/AP/TT
Sport
Sport

Mexikanen Sergio Pérez har testats negativt för covid-19 och kan därför delta i helgens formel 1-tävling i Spanien. Pérez missade de två senaste VM-deltävlingarna, båda på brittiska Silverstone, efter att ha smittats av det nya coronaviruset, men är nu redo att köra, uppger hans stall Racing Point.

Tysken Nico Hülkenberg har varit den som ersatt Sergio Pérez, och slutade på en fin sjundeplats i förra helgens tävling.

Britten Lewis Hamilton har vunnit tre av säsongens fem GP-tävlingar och toppar VM-tabellen på 107 poäng. Max Verstappen, Nederländerna, är tvåa på 77 poäng och Valtteri Bottas, Finland, är trea på 73 poäng.

Sport

"Stark kvartalsrapport" för AIK trots pandemin

Coronakrisen har än så länge inte slagit lika hårt ekonomiskt som befarat för AIK – men stora utmaningar väntar framöver, påtalar klubben. Arkivbild
Coronakrisen har än så länge inte slagit lika hårt ekonomiskt som befarat för AIK – men stora utmaningar väntar framöver, påtalar klubben. Arkivbild
Foto: Rickard Nilsson/TT
Sport
Sport Den ekonomiska smällen blev lindrigare än befarat för AIK, visar siffror från årets andra kvartalsrapport.
Stockholmsklubben kan dock inte pusta ut.
– Problemen kvarstår för de kommande kvartalen och där vill vi lyfta ett varningens finger, säger AIK:s finansdirektör Håkan Strandlund.

Börsnoterade AIK Fotbolls intäkter föll till 32,6 miljoner under årets andra kvartal, ned från 40,3 miljoner ett år tidigare.

"Minskningen beror på pandemin", konstaterar klubben, vars rörelseresultat dock blev positivt – bland annat tack vare statligt stöd.

– Tittar man på kvartalet så har det varit en tuff period för AIK och andra klubbar. Vi gick in i en väldigt oviss period och stod för ganska mycket åtgärder i början under mars och april för att ha kontroll på ekonomin. De här åtgärderna har gett en bra effekt och vi har också fått stöd av RF (Riksidrottsförbundet) och regering för att ta oss igenom den här perioden, säger Håkan Strandlund.

"Bättre än vi trott"

Faran är långtifrån över men Strandlund konstaterar ändå:

– - Sammantaget får man säga att det här är en ganska stark rapport för den här perioden. Men vår utmaning är ju de kommande kvartalen, Q3 och Q4, där vi inte har några tecken på att vi kommer få några intäkter från publik, eller några sponsorintäkter heller.

TT: Det var inte så mörka siffror som ni hade befarat?

– Vi hade befarat en väldigt tuff situation, men det har landat bättre än vad vi har trott. Men problemen kvarstår för Q3 och Q4 och det är där vi vill lyfta ett varningens finger. Det är svårt att göra någon slutsats för AIK:s ekonomi för helåret baserat på den här rapporten.

AIK är den enda klubben i herrallsvenskan som är ett börsnoterat aktiebolag och måste således kvartalsvis redovisa en ekonomisk delårsrapport. Håkan Strandlund tror dock att resultatet inte skiljer sig mycket från övriga allsvenska föreningar generellt.

– Jag tror att klubbarna generellt har tagit sig igenom Q2 på ett hyfsat sätt. Till exempel så har RF-stödet varit till väldigt stor hjälp och för vår del har även transferintäkter hjälpt till under kvartalet.

Fortsatt extremt

Det finns dock skäl att tro att AIK kommer fortsätta blöda ekonomiskt den andra halvan av året.

– Korttidspermitteringarna har hjälpt oss men nu har de upphört för spelare och ledare, och vi går in i en verksamhet som är i full drift med resekostnader och arrangemangskostnader. Q3 och Q4 kommer därför vara mer kostnadstyngda kvartal, säger Strandlund.

TT: Det är inte direkt läge att fira än med andra ord?

– Nej, det är inte förrän det är över med pandemin som man kan dra en form av lättnadens suck. Den perioden är ju inte definierad i sin tidsomfattning, så fram till dess kommer vi att ha en situation som är ganska extrem.

Joakim Goksör/TT

Pelle Strandman/TT

FAKTA

Fakta: AIK:s delårsrapport april-juni

+ Intäkterna har minskat med 7,6 miljoner kronor jämfört med ett år tidigare. Från 40,3 miljoner till 32,6 miljoner under årets andra kvartal.

+ Under kvartalet har det bara spelats två allsvenska hemmamatcher med ett publiksnitt på noll. Under motsvarande period i fjol låg snittet på 17 768 åskådare.

+ Rörelseresultatet blev en vinst på 4,2 miljoner, mot förlusten på 4,4 miljoner ett år tidigare. Bakom den positiva resultatutvecklingen ligger ett positivt så kallat transfernetto på 1,7 miljoner kronor. Under motsvarande kvartal i fjol låg transfernettot på minus 2,9 miljoner.

+ Exklusive engångsposter var resultatet under kvartalet en förlust på 8,7 miljoner kronor, mot 800 000 kronor i förlust ett år tidigare.

"Engångsposterna består av statliga stöd i form av ersättning för uppskjutna matcharrangemang med 8,0 miljoner kronor samt ersättning för korttidspermitteringar från Tillväxtverket med 3,3 miljoner kronor", skriver AIK Fotboll i rapporten.

+ För första halvåret i år gjorde AIK Fotboll en förlust på 16,2 miljoner kronor, vilket kan jämföras med förlusten på 3,7 miljoner ett år tidigare.

Sport

Värvar landslagsspelare – efter nobben från Janogy

Japans Yuka Momiki till vänster. Arkivbild.
Japans Yuka Momiki till vänster. Arkivbild.
Foto: John Raoux/AP/TT
Sport
Sport Madelen Janogy valde Piteå.
Då siktade Linköping i stället in sig på japanskan Yuka Momiki som nu är klar för klubben.
"Hon var med och spelade VM förra året", säger sportchefen Olof Unogård.

Efter onsdagens chockförlust, 1–7 borta mot Rosengård, plockar Linköping in den japanska landslagsspelaren Yuka Momiki.

24-åringen lånas in för resten av säsongen från amerikanska OL Reign i NWSL, där hon till vardags är lagkamrat med storstjärnan Megan Rapinoe.

Momiki är mittfältare och har totalt 31 landskamper på sin meritlista.

"Jag är jätteglad och exalterad över att vara här med alla fantastiska spelare i en så underbar förening. Jag ska göra mitt bästa för att bidra till laget", säger hon i ett pressmeddelande.

Japanskan landade i Linköping i onsdags och ska börja träna med laget omgående.

"Yuka är en välskolad spelare med rutin från landslagsspel på högsta nivå. Hon var med och spelade VM förra året och har totalt 31 A-landskamper för det japanska landslaget i bagaget, där hon också lyckats göra tio mål. Yuka är en passningsskicklig spelare med bra spelförståelse, som kommer att passa perfekt i vårt sätt att spela", säger sportchefen Olof Unogård.

Klubben har varit ute efter förstärkning under en längre tid och var länge med i dragkampen om Madelen Janogy, som till slut valde Piteå.

Simon Norberg/TT

Sport

Lagerbäck: "Har aldrig sett så mycket fotboll"

Lars Lagerbäck. Arkivbild
Lars Lagerbäck. Arkivbild
Foto: Fredrik Hagen/NTB/TT
Sport
Sport

Lars Lagerbäck har utnyttjat uppehållet under coronakrisen till att se mer fotboll än någonsin tidigare. När Norges förbundskapten höll digital presskonferens kom det fram att han vidtagit ordentliga försiktighetsåtgärder och i stort sett isolerat sig hemma i Sverige under pandemin.

– Jag tittar vanligtvis på mycket fotboll, men har aldrig sett så mycket som under den här perioden nu när jag haft så mycket tid. De som är i min omgivning undrar ibland över min förmåga att prioritera, men det behöver vi inte gå in ytterligare på, säger 72-åringen.

Den 24 augusti ska han ta ut truppen till Norges matcher mot Nordirland och Österrike i september.

– Jag hoppas kunna komma in i Norge den 20 augusti. Vi räknar med att ta ut truppen den 24:e.

Sport

Bäckström klev av skadad: "Extremt sårbar"

NY Islanders gick vinnande ur den första åttondelsfinalen mot Washington. Extra tungt för Washington var att lagets svenske stjärna Nicklas Bäckström tvingades utgå med en skada.
NY Islanders gick vinnande ur den första åttondelsfinalen mot Washington. Extra tungt för Washington var att lagets svenske stjärna Nicklas Bäckström tvingades utgå med en skada.
Foto: Nathan Denette/AP/TT
Sport
Sport Colorado vann med 3–0 över Arizona i den första åttondelsfinalen mellan lagen. Samtliga mål kom inom en och en halv minut.
Nicklas Bäckström lämnade skadad isen under mötet mellan Washington och New York Islanders. Islanders vann med 4–2.

Den svenske stjärnan blev stenhårt tacklad redan i matchinledningen av Anders Lee. Bäckström lämnade matchen en kort stund, återvände, men klev av efter första perioden.

Washingtons tränare Todd Reirden hade ingen mer information om skadeläget, men var irriterad efteråt:

– Vi uppdaterar i morgon, han kommer att undersökas ytterligare. Han kunde så klart inte slutföra matchen. Det var en sen tackling på en spelare som var i en position där han var extremt sårbar, sade Reirden som satte en jaktstämpel på situationen.

Anders Lee blev utvisad för interference efter tacklingen och blev indragen i två slagsmål efteråt.

Fyra raka mål

Washington inledde målgörandet genom TJ Oshie som fixade 2–0 halvvägs in i andra perioden. Men New York Islanders Jordan Eberle reducerade och inför tredje perioden var ställningen 2–1 till Washington.

Anders Lee kvitterade i tredje periodens första minut, och därefter tappade Washington greppet om matchen.

– Vi kände oss bra och vi skapade chanser men den (pucken) gick helt enkelt inte in. När vi gick in i tredje var det med samma mentalitet – att fortsätta gasa och fortsätta med puckar mot nätet, säger Anders Lee.

Islanders strategi lyckades, laget gick om och vann med 4–2.

– Det känns som att vi rent mentalt inte riktigt var där, säger Washingtons TJ Oshie om tappet i tredje.

"Bra känsla"

Det dröjde innan pucken hittade in i mål i den första åttondelsfinalen mellan Colorado och Arizona i NHL-bubblan i Edmonton.

Men 13 minuter in i tredje perioden lossnade det för Colorado då man fixade 3–0 på mindre än en och en halv minut.

Första målet kom i powerplay då Nazem Kadri petade in returen efter ett skott från Cale Makar. Tio sekunder efter det kom nästa Coloradomål, den här gången av JT Compher.

Och dryga minuten senare sattes spiken i kistan då Gabriel Landeskog mitt i en tackling passade till Mikko Rantanen som hittade en lucka hos Darcy Kuemper i Arizonas bur.

– Det skapar en bra känsla framåt, säger Kadri om att vinna den första slutspelsmatchen.

För Elias Pettersson och Jacob Markström blev det bästa tänkbara start på slutspelet när deras Vancouver slog tillbaka St Louis med 5–2 i öppningsmatchen. Petterson svarade för 2–1-målet i mitten av den andra perioden och Markström räddade totalt 29 skott i matchen.

Philadelphia besegrade Montreal med 2–1 i lagens första åttondelsfinalmöte.

Emma Gyllestad/TT

FAKTA

Fakta: Åttondelsfinalerna i Stanley Cup

Efter ett specialupplägg för att få fram de åtta lag som går vidare i NHL-ishockeyns Stanley Cup-slutspel återgår upplägget till det normala, med bäst av sju matcher.

Östra konferensen:

Tampa Bay-Columbus 1–0 i matcher. Nästa möte natt mot fredag svensk tid.

Philadelphia-Montreal, 1–0 i matcher. Nästa möte natt mot lördag svensk tid.

Washington-New York Islanders, 0–1 i matcher. Nästa möte natt mot lördag svensk tid.

Boston-Carolina, 1–0 i matcher. Nästa möte natt mot fredag svensk tid.

Västra konferensen:

Dallas-Calgary 0–1 i matcher. Nästa möte natt mot fredag svensk tid.

Vegas-Chicago 0–1 i matcher. Nästa möte natt mot fredag svensk tid.

Colorado-Arizona, 1– 0 i matcher. Nästa möte natt mot lördag svensk tid.

St Louis-Vancouver, 0–1 i matcher. Nästa möte natt mot lördag svensk tid.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Sport

Skallade motspelare – storstjärnan stängs av

Milwaukees Giannis Antetokounmpo leds ut i omklädningsrummet efter att ha skallat Washingtons Moritz Wagner.
Milwaukees Giannis Antetokounmpo leds ut i omklädningsrummet efter att ha skallat Washingtons Moritz Wagner.
Foto: Ashley Landis/AP/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Milwaukees storstjärna Giannis Antetokounmpo, tappade humöret i mötet med Washington när han skallade motspelaren Moritz Wagner.

Nu har 25-åringen fått sitt straff. Antetokounmpo stängs av en match, meddelar NBA på sin hemsida.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Stjärnskottets kometkarriär – siktar på OS

Carolina Wikström gör sitt första SM.
Carolina Wikström gör sitt första SM.
Foto: Erik Simander/TT
Sport
Sport För bara två år sedan var Carolina Wikström, 26, en motionär med intresse för löpning.
I augusti 2020 är hon Sveriges nya stjärnskott på löparhimlen – med SM i fokus men med siktet inställt på att kvala in till OS i Tokyo.
– Tiden känns mer och mer realistisk, säger hon.
PREMIUM

Vi börjar med att backa bandet till den 2 juni 2018.

Carolina Wikström springer in på en 26:e-plats på Stockholm Marathon efter tre timmar, elva minuter och 21 sekunder ute på banan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Dramatisk vändning när PSG slog ut Atalanta

PSG är vidare till semifinal i Champions League.
PSG är vidare till semifinal i Champions League.
Foto: David Ramos/AP/TT
Sport
Sport Atalanta gick mot en skrällseger i Champions League-kvartsfinalen.
Men Paris Saint-Germain vände och vann i slutsekunderna.
– Det var en galen match, säger PSG:s matchvinnare Eric Maxim Choupo-Moting i Viaplays sändning.
PREMIUM

Herrfotbollens komprimerade Champions League-slutspel i den portugisiska huvudstaden Lissabon inleddes under onsdagen med Atalanta–Paris Saint-Germain.

Efter seger med 2–1 är PSG vidare till sin första Champions League-semifinal sedan säsongen 1994–1995.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL