Höör

Präst vill inte ersätta handikappade barn

Höör
Höör I går avslutades rättegången mot den tidigare kyrkoherden och kyrkorådets ordförande i Ringsjö församling.

I går avslutades rättegången mot den tidigare kyrkoherden och kyrkorådets ordförande i Ringsjö församling. Männen har åtalats för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död efter gravolyckan, som inträffade den 8 augusti 2007. Kammaråklagare Lotten Loberg kräver att duon döms till villkorlig dom och kännbara dagsböter. Om rätten går på hennes linje blir det dyrt för männen, eftersom både prästen och politikern har månadsinkomster på över 42 000 kronor. Dessutom riskerar de att få betala skadestånd till änkan och de två barnen. Målsägandebiträdet Kersti Ingmar har begärt 50 000 kronor vardera i ersättning till de anhöriga, vilket är dubbelt så mycket som schablonen vid dödsfall orsakade av oaktsamhet.
– I det här fallet rör det sig om en ung änka med två handikappade barn. I två år och tre månader har de fått leva med den sorg, saknad och ångest som det innebär när en make och pappa går till jobbet på morgonen och sedan aldrig mer kommer tillbaka, säger Kersti Ingmar.
– Pojkarna ber ofta sin mamma att hämta hem pappa. Jag kan inte förstå hur man kan ifrågasätta om pojkarna påverkas på samma sätt som mamman. Med den logiken skulle senildementa som utsätts för brott aldrig kunna få något skadestånd. Kersti Ingmar är kritisk till att kyrkoherden och kyrkorådets ordförande, som båda har lämnat sina uppdrag efter gravolyckan, inte har visat något intresse för änkans situation.
– Det borde ingå i själavården om man kallar sig kristen, säger målsägandebiträdet. Försvarsadvokaterna Leif Persson och Jonas Eilert har ifrågasatt om barnen, vid en fällande dom, har rätt till samma ersättning som mamman.
– För att vara berättigad till skadestånd krävs att man har psykiska besvär utöver den sorg och saknad som man normalt känner vid dödsfall. Alla som ställer ekonomiska krav i domstol får räkna med att styrka sina krav på ett rimligt sätt.
– Vi måste ha rätt att undra om det finns medicinskt påvisbara skador, utan att framställas som fula eller olämpliga, säger Leif Persson, som företräder kyrkoherden.

Höör

Insamling till ishallen gav 90 000

Albin Ponnert, ordförande i bolaget som driver Höörs ishall och sportchef i Frosta HC.
Foto: Frosta HC
Höör
HÖÖR Insamlingen till ishallen i Höör, som drabbats hårt av de höga elpriserna, gav cirka 75 000 kronor från privatpersoner och 15 000 från företagare.
Ett välkommet bidrag i kampen för att få ordning på ekonomin.

När Skånskan skrev om ishallen i december hade man fått en saftig elräkning för november månad: 120 000 kronor.

– Även december månads faktura var hög, och det lär januarifakturan också vara, konstaterar Albin Ponnert, ordförande i Höörs Ishall AB och sportchef i Frosta HC.

Just nu håller man på med en avbetalningsplan så att pengarna kan betalas tillbaka under året. Några tillgångar för att betala av alltihop på en gång finns inte.

Den insamling som drogs igång före jul håller nu på att avslutas och har alltså gett 90 000 kronor.

Ishallen i Höör brottas med ekonomin.

Det är framför allt medlemmar i föreningen och dess närhet som skänkt pengar, men även andra som hört om situationen antingen i Skånskan eller andra medier som rapporterat om saken. Historien har spridits i hela landet.

– Till exempel blev jag kontaktad av en man som kände mig som tonåring och ville skänka en tusenlapp, berättar Albin Ponnert.

Överlag är folk förstående, understryker han.

– Folk har förståelse, alla känner ju till de höga elpriserna.

”Blir tufft”

Lyckligtvis har situationen inte gått ut så mycket över verksamheten. Men hur elfakturorna ska finansieras, även med en avbetalningsplan, är fortfarande ett bekymmer.

– Det blir tufft att få ihop det. Vi måste sätta oss ner och titta på den kortsiktiga ekonomin och utifrån vad det visar kontaktar vi kommunen om en gemensam lösning.

Bolaget sköter ishallen mot ett bidrag från kommunen, i år 1,7 miljoner. Men Höörs Ishall AB vill ha ett nytt, uppdaterat avtal, från och med 2023.

– Det hänger egentligen inte alls ihop med elpriserna, utan det är något vi behöver ändå för att kunna utveckla verksamheten i ishallen, säger Albin Ponnert.

Höör

Blev hotfull på vårdboendet

Höör
HÖÖR
PREMIUM

En man i 20-årsåldern har polisanmälts för olaga hot. Mannen bor på ett vårdboende som ligger i Höörs kommun. Enligt anmälan ska mannen ha slagit sönder saker på boendet och gjort hotfulla uttalanden.

Höör

Släp stals på inhägnat område

Höör
HÖÖR
PREMIUM

Polisen har fått in en anmälan om en stöld som skett på Industrigatan. Någon har stulit ett släp som stått inne på ett inhägnat område på adressen. Stölden upptäcktes i torsdags.

Höör

Ung elev hotade annan elev

Höör
HÖÖR
PREMIUM

En pojke på en skola i Höörs kommun har polisanmälts för olaga hot. Enligt anmälan ska pojken ha hotat att slå en jämnårig elev. Det ska ha skett i torsdags.

Höör

Hundpatrull jagade tjuvar

Polisen satte in en hundpatrull i jakten på tjuvarna.
Foto: Johan Nilsson/TT
Höör
HÖÖR
PREMIUM

Klockan var 01.40 på natten mot torsdagen när polisen fick in ett larm om ett pågående inbrott på en byggarbetsplats på Marknadsvägen i Höör.

Polisen ryckte ut till platsen och även en hundpatrull sattes in för att spåra. En del dumpat gods som stulits återfanns i närheten. En container på byggarbetsplatsen hade brutits upp. När anmälan gjordes var det okänt vad som stulits ur containern.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker på företagsfinanser.se för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Höör

Rattfull åtalas

Höör
HÖÖR
PREMIUM

En 59-årig kvinna åtalas för grovt rattfylleri efter att ha kört berusad på Kvarnstensvägen i Höör den 25 januari.

Enligt åtalet hade hon en alkoholhalt på 1,64 promille. Kvinnan erkänner brott.

Sport

Uppskjutet igen för Frosta

Ishockeyspelare i kamp om pucken
Foto: Lola Nilsson/arkiv
Sport
Höör
Ishockey Covid-19 håller ett fortsatt grepp om Frosta HC som också tvingades skjuta upp torsdagens hemmadrabbning mot Åstorps IK i Hockeytrean södra grupp C:s fortsättningsserie.

– Det är tredje matchen i rad som vi inte kan spela på utsatt datum, konstaterar tränaren Joakim Nilsson strax före kvällens träning som fick ersätta mötet med Åstorp.

– Större delen av A-lagstruppen har varit smittad, men nu börjar i varje fall de flesta komma tillbaka så smått.

– Jag är en av få som inte har drabbats.

Nästa planerade match är på söndag då man gästar Diö Goif HK.

– Vi utgår ifrån att det blir spel. Sedan kan det så klart komma nya fall.

Höör

Lissmark ramlar ner från tronen inom S

Stefan Lissmark halkar ner när Socialdemokraterna nu spikat listan med namn inför det kommande valet till kommunfullmäktige. Medlemmarna ville hellre se en nykomling som förstanamn.
Höör
HÖÖR När Socialdemokraterna nu laddar inför det kommande valet möblerar man om i partitoppen. Trotjänaren Stefan Lissmark halkar ner från förstaplatsen och istället klättrar en nykomling in på toppen.
PREMIUM

Han har länge varit ansiktet utåt för Socialdemokraterna i Höör och har tidigare haft posten som kommunalråd.

Men trots sin mångåriga erfarenhet från politiken blir Stefan Lissmark, 69, nu omseglad av en av sina partikamrater. Tronskiftet beslutades nyligen på Socialdemokraternas medlemsmöte. Då spikades kommunfullmäktigelistan inför valet i september.

På den nya listan halkar Lissmark ner ett pinnhål och blir tvåa. Som första namn på listan valde man i stället att placera 40-åriga Lena Stigsdotter.

Stefan Lissmark själv menar att det inte bekommer honom att han halkat ner från tronen inom sitt parti.

– Det är väl en naturlig utveckling att unga får komma in på listan och så småningom ta över. Det är bara positivt och naturligt i politiken, säger han.

Du är inte besviken då?

– Nej, nej. En plats mer eller mindre gör ingenting. Det är skönt att vi har unga som vill föra politiken vidare, säger Stefan Lissmark och menar att han har varit med i så många år.

Har du inte samma förtroende bland medlemmarna som nominerar er längre?

– Jo. Det hoppas jag att jag har framöver också. Men jag börjar bli så gammal att man får börja avveckla lite grann och låta andra ta över.

Har du tröttnat på politiken?

– Nej, nej. Det är samma låga och glöd som tidigare. Men man ska samtidigt inte sitta kvar och blockera för någon som vill upp och ta för sig. Hade det varit en jämnårig så hade det varit en annan sak. Då hade man mer kunnat prata om förtroende och utsliten och allt sådant där, säger han.

Lena Stigsdotter är glad över att medlemmarna valt henne som förstanamn.

– Jag är jättehedrad över förtroendet från medlemmarna i Socialdemokraterna i Höör. Jag tänker att jag inger ett bra förtroende och att våra medlemmar har tillit till mig och hur jag ska föra den socialdemokratiska politiken.

I dagsläget är Lena Stigsdotter ordförande för Socialdemokraterna, Höörs Arbetarekommun. Hon berättar att hon är undersköterska i botten, med inriktning mot psykiatrin.

– Jag jobbar mycket fackligt och är ombud för Kommunal.

I dagsläget är hon tjänstledig och jobbar som sektionsföreträdare för Kommunal i Höör.

– Jag brinner mycket för det fackligt-politiska. Jag vill driva på för att Höörs invånare får höras. Att medborgarna i Höör känner sig delaktiga i besluten och att man lyssnar på medborgarna.

Hon har ingen uppfattning om vad som är skälet till att medlemmarna valt henne framför Stefan Lissmark.

– Det blir ju spekulationer och det brukar jag inte syssla med.

Lena Stigsdotter har hittills inte haft några politiska förtroendeuppdrag.

– I dag har jag bara ett demokratiskt uppdrag i och med att jag är facklig.

Hon har aldrig varit med på S-listan till fullmäktige tidigare.

– Nej, faktiskt inte. Det är första gången för mig. Det kommer sig av att jag har varit sektionsföreträdare och valt den fackliga linjen. Man kan ju inte förhandla mot arbetsgivaren och sedan vara arbetsgivarrepresentant samtidigt.

Räknar du med att bli kommunalråd i nästa val?

– (Skratt) Nej, så långt tror vi inte. Såklart vill vi ha så många röster som möjligt. Men det är ett politiskt beslut, så jag kan inte yttra mig om det.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL