”Det låter jättekonstigt”

Om bilderna av vanvårdade grisar på något sätt är manipulerade vill Björn Dahlén, som ansvarar för djurskyddet på jordbruksverket, inte kommentera. – Jag vill varken säga bu eller bä om det. Men det finns tillräckligt substans i djurrättsalliansens material. – Den uppfattningen trodde jag att näringen också hade. Under gårdagen, måndag, hade han ett möte med bland annat jordbruksminister Eskil Erlandsson (C), företrädare inom LRF och just Annika Bergman, ordförande Sveriges grisföretagare. – Hon tog upp frågan om manipulerade bilder då också. Annars känner jag att branschen tagit detta på allvar. Mötet syftade till att få grisproducenterna att försäkra djurskyddet i framtiden. Djurrättsalliansen ställer sig frågande till Annika Bergmans påståenden. – Vi har aldrig hävdat att testiklar skulle vara bölder, säger Malin Gustafsson, djurrättsalliansen. Hon säger vidare att det inte förekommit någon manipulation. – Vi har varken klippt eller manipulerat. Vi har inte heller tagit bilder utomlands. Jag undrar vad hon har för belägg för att påstå det. Annika Bergman fick omgående hård kritik från sina egna led efter Skånska Dagbladets artikel. – Jag menar bara att man måste ha en vettig dokumentation. Det har gått för långt i det här fallet. – Det är inte precis så att djurrättsalliansen knackade på mitt på ljusa dagen och bad att få ta bilder. Sedan Annika Bergman hävdat att flera bilder var manipulerade har hon utsatts för mordhot. – Jag fick ett telefonsamtal efter artikeln. Det är hemskt att folk försöker skrämma till tystnad. Jag blir rädd.

Dagens fråga

Kommer du att äta någon semla i dag?

Loading ... Loading ...