Bilden är från gården Vallrum i Uppland. Foto: Djurrättsalliansen

”Bölder är testiklar”

Just nu gås alla djurrättsalliansens bilder genom av branschen. Känslan av manipulation var starkt redan från början, säger Annika Bergman till Skånska Dagbladet. – Vi såg direkt att det var fejk. Hon menar att många bilder hämtats från utlandet. – Man har blandat besättningar i bilderna. Vi vet inte exakt var bilderna kommer ifrån, men det känns inte svenskt. Annika Bergman har varit i kontakt med några grisfarmare. De menar att färgen på spiltorna är felaktiga på djurrättsalliansen bilder jämfört med verkligheten. Ett annat bekymmer med bilderna är att de är hårt beskurna, menar Annika Bergman. – Det finns halmbäddar men de har skurits bort på fotografierna. ”Lite humor i sammanhanget”, säger hon, ”är att bölderna på grisarna i själva verket är testiklar”. – Vi har laddat ner bilderna för att titta närmare på dem. Kanske har djurrättsalliansen redan tagit bort dem från nätet. Hon beklagar de hemska bilderna som valsat runt inom media. Men allt är inte som det ser ut att vara, hävdar hon med emfas. – Det finns sjuka grisar, precis som sjuka människor ligger på sjukhus. Det ser inte trevligt ut i sjukbåsen i stallen, men det är inte brottsligt med sjuka djur. Hon upprörs över att en hel bransch dömts ut. – Det var problem på en gård av 1 600. Nu skåpar man ut en hel bransch, varav många är små familjeföretagare, bara för att media köpt detta rakt av. Hon välkomnar en ökad tillsyn av grisbranschen. Men inte för att det finns problem. – Hade tillsynen varit bättre så hade vi kunnat slå tillbaka med fakta. Hon tror inte djurrättsalliansen haft goda uppsåt. – De bryr sig inte om djuren i sig, de vill bara få bort en hel bransch. Margareta Åberg Andersson, ansvarig för grisproduktionsfrågor hos LRF, tillika verksamhetsledare hos Sveriges Grisföretagare, är den som går genom djurrättsalliansens bilder. – Självklart går vi genom bildmaterialet, men jag kan inte ge några synpunkter nu. Vi håller på och tittar, och ser också i vilken mån lantbrukare behöver rentvås på grund av felaktiga bilder. Vi är inte klara ännu. Kan du så här långt ge något omdöme om bildmaterialet? – Rent subjektivt kan jag säga att av det jag sett hittills är vissa förhållanden helt oacceptabla – var de än förekommer. Annika Bergman hävdar att vissa bilder är fejkade. Kommentar? – Det kan jag inte kommentera. Men frågan är också vad hon faktiskt sagt.

Dagens fråga

Kommer du att äta någon semla i dag?

Loading ... Loading ...