Lena Nilsson har plockat fram en bunt 45-varvare till en kund. Nytt och antikvariskt i en salig blandning säljs nu ut när Bok & Papper slår igen för gott. Foto: Kary Persson

Bokhandel stänger

Den 11 oktober 2002 slog Lena Nilsson och Peter Asteman upp bokhandeln Bok & Papper på Eriksgatan 22 i Landskrona. Tidigare hade paret drivit bokhandel på såväl Rådhustorget som Järnvägsgatan. I våras gick dock Peter Asteman hastigt bort och sedan dess har Lena Nilsson successivt vant sig vid tanken på att tacka för sig och gå till en välförtjänt pension. – Jag har jobbat, först på bibliotek och sedan i olika boklådor sedan 1965, och på de senaste tio åren har jag inte haft någon semester att tala om. – Detta i kombination med att det inte är roligt längre nu när Peter är borta gör att jag väljer att stänga, säger Lena Nilsson och vandrar runt bland de många bokhyllorna. Att hennes bokhandel är speciell vet man när man går en runda. Förutom böcker så säljer hon diverse pappersartiklar, kort, tavlor och inte minst leksaker. Men det mesta som finns på hyllorna nu är böcker, nya som antikvariska. – Vi har massor på lager och vi fyller på med nytt varje dag. Därför kan det löna sig om man är ute efter något speciellt. Vi har många unika publikationer, säger Lena Nilsson som säljer böckerna för en spottstyver. Lena Nilsson har varit med så länge att hon sett förändringarna i branschen. – Tidigare fanns det ganska gott om boklådor som denna men numera är det annorlunda. I de flesta kommer det in större upplagor av färre författare vilket jag tycker är synd. Men även de handlarna som säljer mest bästsäljare har det tufft. Många kunder beställer ju via internet i dag och det är svårt att konkurrera med dessa. Vad Lena Nilsson ska göra när hon någon gång i slutet av september stänger om sig för sista gången vet hon inte riktigt. – Jag har inte tänkt så mycket på det. Men jag har en stuga och mina katter. Jag gissar att det blir en hel del svampplockning och så ska jag naturligtvis läsa en massa böcker som jag inte hunnit mer eftersom jag jobbat så mycket. – Samtidigt som det känns lite vemodigt så måste jag erkänna att det ska bli ganska skönt att få ta dagen som den kommer.

Dagens fråga

Gick rätt bidrag vidare till final från fjärde Mello-deltävlingen?

Loading ... Loading ...