Anders Carlberg är besviken på Malmöpolisen och efterlyser en dialog. Lugna gatan ska inte bara bedömas efter sina misslyckanden

Polisen anklagas för
kampanj och förtal

Fryshuset pressas av medierapporteringen om brottsmisstänkta Lugna gatan-medarbetare i Malmö. Ytterst handlar det om att säkra ett nytt sjumiljonerskontrakt i Malmö I går var Fryshusets ledning i Malmö för att försvara sig. Anders Carlberg och Arne Danner, nationell chef för Lugna gatan pekade på mångåriga framgångar i Stockholm och goda polisrelationer. I Malmö är det raka motsatsen. – Vi är ledsna över hur Malmöpolisen agerat mot oss. De har hela tiden förtalat oss, fast aldrig öppet till oss, utan vi hör det när vi pratar med ungdomarna och med våra uppdragsgivare, påpekar Anders Carlberg. – Det har till och med hänt att de muddrat våra värdar inför juniorvärdar på Rosengård, det är tråkigt. Dessutom har höga polisbefäl tagit bladet från munnen och sagt sin mening om Lugna gatan. ”Den verksamhet som Lugna gatan bedriver är inte acceptabel i ett rättssamhälle”, sa närpolischef Bengt Hersler nyligen. Poliskritiken bottnar i brottsmisstankarna mot Lugna gatananställda, och att organisationen inte håller rågången klar mot kriminella gäng. – Det är en kritik som tar oss 20 år tillbaka i tiden, och som vi hört i Stockholm och Göteborg, påpekar Arne Danner. Problemet är just att värdarnas roll, och relation till kriminella ungdomar. – Värdar blir misstänkliggjorda när man ser att de hälsar på aktiva kriminella. Men vårt uppdrag är att skapa relationer, att påverka och förändra, vi är inte brottsutredare. – Det är viktigt att förstå skillnaden mellan oss och det offentliga. Vi är en tredje sektor, inte lagstyrda tjänstemän. Men rekryteringen av förortsungdomar innebär alltid en risk att inte lyckas med alla. I Stockholm låg andelen ”misslyckanden” i begynnelse på tio procent, men är i dag fyra. – Det smärtar att vi inte alltid lyckas – men det är fel om vi bedöms efter misslyckandena och inte de resultat vi faktiskt uppnår, påpekar Arne Danner.

Dagens fråga

Vi har hört tre fjärdedelar av bidragen – håller årets startfält i Mellon måttet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev