Hanna Friholm till höger i bild letade efter barnkläder som hon tänkt skänka till ett barnhem i Marocko. På Erikshjälpen här i Höör går det fortfarande att göra bra fynd

Erikshjälpen firar tioårsjubileum

Under tio års tid har Erikshjälpens butik på Handelsgatan dragit in mellan 2,5 och 3 miljoner kronor i rena pengar. – Plus att vi brukar skicka iväg en lastbil full med prylar en gång om året till ett värde av 400 000 kronor, säger Anders Molin. Erikshjälpen startades 1946 av blödarsjuke Erik Nilsson som tillbringade mycket av sin tid på sjukhus i ungdomen. Han beslöt sig då för att hjälpa så många sjuka barn som möjligt. Efter att Sven Jerring hjälpt till med publiciteten växte snabbt rörelsen. 1990 började Erikshjälpen med secondhand butiker. – Unikt med oss är att vi endast har cirka tio procent i administrativa kostnader jämfört med andra hjälporganisationer som ligger betydligt högre. 90 till 95 procent av vår personal är ideellt arbetande, säger Anders Molin. En av kunderna i torsdags var Hanna Friholm från Malmö. Hon köpte barnkläder och filtar som hon personligen skulle leverera till ett barnhem i Marocko. – På Erikshjälpen här i Höör kan man fortfarande göra fynd till skillnad från storstäderna där allt bra köps upp direkt, säger Hanna Friholm. Erikshjälpen har ända sedan starten använt samma butik. Men nu kan det bli ändring på det lagom till jubiléet. – Vi letar kontinuerligt efter något större, säger Anders Molin.

Dagens fråga

Är du ledig under sportlovet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev