Foto: Jörgen Johansson

Krönika: Återta Rosengård?

I onsdagens upplaga av Skånska Dagbladet kunde vi läsa att en grupp planerar att arrangera en Reclaimaktion på Rosengård. Reclaim betyder återta och i detta fall är det Rosengård som ska återtas från Polisen. I intervjun vägrar gruppen ta avstånd från våldsaktioner och vill inte ens svara på enkla frågor såsom varför de är maskerade. Däremot är de övertygade om att de har stöd från Rosengårdsborna för denna aktion. Själv är jag säker på att så inte är fallet. Jag är uppväxt och bor på Rosengård sedan många år. Flera släktingar bor, kanske i sammanhanget ett opassande uttryck, ett stenkast ifrån min lägenhet. Av naturliga skäl har jag många vänner i stadsdelen och har i mitt arbete daglig kontakt med Rosengårds- bor. Jag kan helt ärligt säga att jag inte en enda gång hört att polisen skulle vara ovälkomna på Rosengård, tvärtom så är de väldigt uppskattade då de inger trygghet och snabbt kan vara på plats om nya bränder uppstår. De personer vars hobby består av att sätta fyr på containrar är säkert missnöjda med att polisen alltid är på plats, men Reclaimgruppen kan inte på allvar påstå att dessa brottslingar skulle vara representativa för Rosengårdsborna. För att tala klarspråk, Reclaim-gruppen har ingen aning om vad de pratar om. De består av människor med en snedvriden verklighetsuppfattning som likt andra extremister har isolerat sig från samhällsdebatten och lever i en egen bubbla där ingen kan ifrågasätta det egna budskapet. Jag är helt övertygad om att de flesta ungdomarna i Reclaimgruppen är etniska svenskar som har välutbildade föräldrar med god ekonomi och själva har en rätt så hyfsad tillvaro. Det är ingen slump att radikala vänstergrupper traditionellt sett har haft ett starkt fäste i universitetsstaden Lund. Ytterligare en sak som visar hur svagt förankrad Reclaimgruppen är bland Rosengårdsborna är att de kräver sänkta hyror på Herrgården. Det kan tyckas vara en god idé att fastighetsägare som missköter sig ska påverkas ekonomiskt, men för de allra flesta som bor på Herr- gården är detta inget reellt problem då det är socialen som betalar hyran. Den senaste statistiken från kommunen visar att 1128 av 1360 hushåll lever på försörjningsstöd. Kanske är det dags att ta av maskerna och faktiskt prata med Rosen- gårdsborna om vad de själva upplever som problem? Jag kan tipsa Reclaimgruppen att en hel del av oss som bor på Rosengård är innerligt trötta på bränder och andra våldsaktioner. Jag fasar för den dag då en oskyldig människa får sätta livet till på grund av att ett radikalt vänsterskum söker personlig spänning i sin händelselösa vardag genom att starta upplopp på Rosengård i det vrickade syftet att återta stadsdelen. Jag uppmanar samtliga inblandande i Reclaimgruppen att en gång för alla återta förståndet.

Dagens fråga

Har du köpt sommarkortet?

Loading ... Loading ...