Foto: Matso Pamucina

Interaktiv graffiti i
ljusets tecken

Johan Salo från företaget Do-fi instruerar hur spraykannorna ska användas. – Det är bara att rikta burken mot väggen och börja måla, det är lite annorlunda än vanlig graffiti, säger Johan Salo. Tillsammans med Michael Johansson och Magnus Wallon på Do-fi har han utvecklat ljusgraffitin. I sprayburken finns det en liten kamera som registrerar ljusinformationen från två infraröda spotlights och mäter på så sätt av var markören är på väggen. En gigantisk projektion lyser upp den gamla husfasaden med de motiv som målaren sprayar fram. – Tidigare har det funnits en del gerillagrupper som gjort ljusgraffiti i mindre sällskap så det är väldigt kul att alla får ta del av det här projektet nu under festivalen, säger Johan Salo. Do-fi blandar ny och gammal teknik i olika projekt med interaktionsdesign. – Det här projektet är än så länge bara en prototyp, men möjligheterna att utveckla tekniken är många. Man kan till exempel göra spel, lite som Nintendo Wii, säger Johan Salo. Vill du testa på ljusgraffiti? Do-fi hittar du på Hamburger Stadtgatan vid Raoul Wallenbergs park och du lär inte missa den gigantiska husväggen som lyser av färg.