har Lisa Linn och Bo Sylven dragit stjärnor na till Brantevik i 20 år. Putte Vickman och Tommy Körberg har uppträtt ett halvdussin gånger var. Monica Zetterlund

Lisa Linn och Bo tog jazzen till Brantevik

Så började musikarrangemanget Jazz under stjärnorna i Brantevik, som sedan dess återkommit varje sommar. Lisa Linn och Bo Sylvén ville fira att bandet hållit samman i 30 år, och dessutom var det deras 25-årsbröllop i maj det året, 1989. I år firar Jazz under stjärnorna 20 år, bandet, i en något modifierad form 50. Och Lisa Linn och Bo Sylvén ser osminkat lyckliga ut i sitt sommarhus. – Han var lik Harry Belafonte när vi först blev tillsammans, berättar Lisa om Bosse. Med snagg, brunbränd och muskulös.

Bosse skrattar och sneglar ner i bordet. Lisa berättar att just Harry Belafonte kom förbi en gång när hon sjöng på Köpenhamns jazzställe nummer ett – Montmartre. – han var så snygg. Och den största stjärnan då. Lisa visar hur hon med illa dold förtjusning hälsade på Harry Belafonte. Det är många stjärnor som under årens lopp har passerat revy i Lisa och Bosses liv. Inte minst under somrarna i Brantevik. Ända från början, sommaren efter den inledande festen, tog de hjälp av Percy Månsson som var ordförande för Branteviks IF.

Han älskade jazz och var bekant med den legendariska swingartisten Georgie Fame. Som kom och uppträdde redan då, i början. Då var allting väldigt enkelt. Regnet stoppades av presenningar som buktade sig och rasade ner. Kjell ”Olja” Nilsson ställde upp sin lastbil som scen, och artisterna fick åka upp med den hydrauliska bakgavellyften. – Georgie Fame kom med en stor hatt på huvudet, berättar Lisa. Direkt från en invigning med Rolling Stones tog han flyget till Sverige för att ställa sig på lastbilsflaket på Österlen. När konserten var över frågade han: ”Vart är drinktältet?” De hade inget drinktält. De andra artisterna hade fått kaffe och hembakt. Men nog hade de några elefantöl hemma, så någon fick cykla iväg och hämta. Några år senare, ett år när det regnade så våldsamt att vissa konserter fick hållas i Branteviks IFs sporthall, var Georgie Fame nykter. Som en blek skugga av sig själv gjorde han inget väsen av sig förrän han kom upp på scen. – Men vilken show! Han var helt fantastisk, säger Lisa, och berättar att han numera äger ett hus i Österfärnebo, utanför Sandviken. Lisa Linn och bo Sylvén bor om vintrarna i Malmö, för att om somrarna flytta till Brantevik. Hundra procent skåningar, med andra ord. Men ingen av dem har sina rötter här. Bosse växte upp i Sundsvall med en pappa som var bankdirektör. Han pluggade ekonomi och spelade hockey och fotboll på fritiden. Och gitarr. – Jag spelade natt och dag, så fort det fanns en chans, säger Bosse. När Lisa Linn Qvintet i Köpenhamn plötsligt behövde en femte medlem för ett uppdrag, tog han tjänstledigt från banken i tre månader. Han kom aldrig tillbaka, till sin fars förtvivlan. – Ett tag hade vi lägenhet i Köpenhamn och fick åka med de stora båtarna – det var innan flygbåtarnas tid – till konserterna på Malmborgen i Malmö, säger Lisa. Å vad vi längtade efter en bro. Till sist flyttade de permanent till Malmö. Köpte hus och gifte sig. Lisa Linn ledde, och sjöng i, radioprogram både i Danmark och i Sverige. Här är hon bland annat känd från Lunchboxen, och hennes helt egna program Mellan hägg och syren. Och, alltid, som livesångerska. Nu kommer den världskände trombonisten Nils Landgren att ta över arrangemanget av Jazz under stjärnorna. Men helt säkert kommer besökare att få chansen att lyssna även på Lisa och Bosse i många år till. Och om du har riktigt tur finns en plats ledig bredvid dem i publiken. Be dem då berätta något. Vad som helst.

Dagens fråga

Vi har hört tre fjärdedelar av bidragen – håller årets startfält i Mellon måttet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev