Som enda vingård i kommunen är Sandskogens Vingård unik – även om det finns ytterligare drygt 30 i Skåne

Sven-Ove har Kävlinges
enda vingård

– Vi väntar på avgörandet om huruvida man får lov att ha gårdsförsäljning. Det hoppas jag förstås på, säger Sven-Ove Nilsson, och berättar att han också vill komma in i Systembolagets beställningssortiment lokalt.

Men riktigt så långt framme är han inte ännu. Det är tredje året druvorna skördas – första året plockar man av druvklasarna för att själva stocken ska växa sig kraftigare – men bara andra året det blir bra vin av dem. – Första årets omgång kasserade vi. Men i fjor blev det ett rött vin som var godtagbart. Och i år ska det förhoppningsvis bli ännu bättre, säger Sven-Ove Nilsson.

Trots allt är han relativt ny i vinodlarbranschen, men satsar nu framåt. Firma är registrerad, vingården marknadsförs i turistbroschyrer, och han är med på den skånska vinkartan ”Vinvägen”. – Jag har haft ett allmänt vinintresse i många år. Och efter att jag varit på öppet hus på Nangijala vingård i Klagshamn 2004 tänkte jag att jag skulle se om det funkar, berättar Sven-Ove Nilsson om hur det började. De första stockarna kom i jorden våren efter. Det var 2005. Redan året efter sattes ytterligare rader, och i dag har han 160 stockar, som med rätt förutsättningar kan ge 160 liter vin.

Kring slutet av september, idealt, är det skördetid för de dignande klasarna. Om de klarar sig från väder och skadedjur, förstås. Sven-Ove Nilsson har garderat mot rådjur med höga staket runt om, och längre fram måste druvorna nätas in för att inte fåglarna ska gå på dem. Och innan dess har han förhoppningsvis fått en vink om sitt vins kvalitet. Det är årsmöte i föreningen Svenska Vinodlare, och dit ska han skicka en flaska. – Vinet går inte att sälja än, men det är ändå kul att få veta hur man ligger till, säger Sven-Ove Nilsson.

Dagens fråga

Såg du VM-matchen Sverige mot Kanada?

Loading ... Loading ...