Nahid Persson Sarvestani gästar Film på Hven

Filmfest mitt i sundet

Motorn bakom filmfesten är dokumentärfilmaren Björn Larsson, som fick idén för några år sedan. Han är själv sommarboende på ön och hade gjort en tv-film om konstnären Céleste Fahlström, som driver Konstnärsgården Marielund. – Jag tänkte att man kanske kunde skapa en mötesplats mitt i sundet för publik och filmskapare. Som dokumentärfilmare har jag ett bra kontaktnät och det kunde vara kul att omsätta det i ett par dagars filmfest på ön. Idén möttes av stort intresse från bland annat föreningslivet på den lilla ön. Såväl kultur- som hembygdsföreningarna, plus Konstnärsgården Marielund, har backat upp Björn Larsson och hans filmevenemang, som alltså nu återkommer för tredje året i rad. – Det är ingen filmfestival utan fortfarande ett försök. Men det kan kanske växa och utvecklas till en liten festival med tiden. Helst då också med danskt inslag så att det speglar båda sidorna av ön. – Hittills har filmdagarna mest varit en god anledning att träffas och ha trevligt tillsammans. Publiken är minst lika viktig som filmvisningarna. Tidigare år har det kommit ett par hundra. Bra film gör inte det hela sämre, tycker Björn Larsson. Och varje år har han lockat förnäma gäster och filmskapare till ön. Första året 2007 kom Jan Troell och medverkade och i fjor var det Roy Anderssons tur. Han hade med sig sin senaste storfilm Du levande. – I år har vi lyckats få hit Nahid Persson Sarvestani och det är jag mycket lycklig över, säger Björn. Årets tema är mod och civilkurage, och det är precis vad hennes filmarbete handlar om. – Hon har länge jobbat för mänskliga rättigheter och en bättre värld. Hennes senaste film, som handlar om Iran, är dessutom mycket aktuell. Och helt välförtjänt har den fått stor uppmärksamhet. I Stockholm till exempel körs extravisningar just nu. Nahid Persson Sarvestani har gjort en rad dokumentärer tidigare. 2005 fick hon en Guldbagge för Prostitution bakom slöjan. Drottningen och jag tävlade tidigare i år vid Sundance filmfestival i USA. Och vid Göteborgs filmfestival tilldelades hon Mai Zetterling-stipendiet.

Drottningen och jag, som visas på Hven på lördag, handlar om iranska exdrottningen Farah Diba, som Nahid efter många om och men fick träffa, följa och samtala med. Lördagens Film på Hven bjuder också på dans av gruppen Sardine Sauvage från Malmö. Filmvisningen inleds av författaren Jan Sigurd. Och platsen är konstnärsgården Marielund. På söndagen står en gammal goding med lokal anknytning på programmet, Vingslag i natten med bland andra Lars Ekborg och Pia Skoglund i rollern. Den visas i Hvens kulturhus. Filmen spelades in på ön 1952 och flera av de boende minns det väl. En del tittade bara på, andra var med. – Det är kul att kunna visa en film med så lokal anknytning, säger Björn Larsson. Nu skall vi inventera och kolla hur många andra filmer det finns där Hven figurerar. Och så återkommer vi förhoppningsvis med an annan nästa gång.