Farlig ört rensas bort

– Vi har inte haft några misstänka sjukdomsfall men vill undanröja alla risker, säger ridskolechefen Ewa le Grand. Stånds har även i Sverige blivit ett ökande problem under senare år. I Storbritannien orsakar växtens leverpåverkande gift årligen flera hundra hästars död. – Det är ungefär tre år sedan man började prata om problemet på allvar här och nu har det också fått en del uppmärksamhet i medierna, konstaterar Ewa le Grand. Stånds, som på latin heter senecio jacobaea, är en flerårig ört inom familjen korgblommiga växter och finns huvudsakligen i södra Sverige men kan förekomma ända upp i Norrlands kusttrakter. Utbredningen har ökat kraftigt de senaste åren i bland annat Skåne, något som kopplas till att marker läggs i träda där växten trivs väl. Även hästhagar, som inte gödslas, är en bra miljö för stånds. Malmö Ridklubb driver nu sin filial i Kvarnby för första året och de många gula blommorna blev en obehaglig överraskning. – För bara några veckor sedan syntes växten inte alls, säger stallchefen Johanna Eriksson. Den här veckan ägnar ridskolans personal några dagar åt att få bort växterna. Arbetet måste ske innan blommorna går i frö och det är viktigt att få upp dem med rötterna. – Sedan måste allt brännas för att säkert stoppa ny spridning, säger Ewa le Grand. Så länge växten blommar är riskerna för hästarna ganska små i och med att den då smakar illa så att djuren skyr den. Men giftet finns kvar även längre fram då smaken försvinner och stånds som kommit med i höet är en lika stor fara. Giftet, olika typer av pyrrolizidina alkaloider, kan leda till akuta dödsfall men det kan också förekomma en inkubationstid på flera månader. Därför kan det vara svårt att göra en koppling till växten och symptomen kan dessutom förväxlas med kolik. Några helt säkra fall har inte konstaterats i Sverige men flera misstänkta har förekommit i Skåne.

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×