Ytterligare ett kliv upp på domartrappan tar lundapågen Andreas Ekberg

Andreas yngst
genom tiderna

– Jag har redan dömt matchen ett par gånger i huvudet, skrattar Andreas. Måndagen den 27 augusti 2007 har för evigt etsat sig fast i Andreas Ekbergs minne. Han var då fjärdedomare mellan Gais och Gefle IF, men fick döma andra halvlek sedan huvuddomaren Daniel Stålhammar blivit skadad. Så helt färsk i de här sammanhangen är han inte. – Det var speciellt, men det är förstås en helt annan sak att döma på söndag. Den gången var det bara att gå ut och göra sitt jobb, man hann inte tänka, konstaterar Andreas. – Nu kommer jag väl att hinna känna lite pirr i magen strax före avspark. Först fyra dagar före match blir det offentligt vilka domare som dömer. Men Andreas Ekberg har vetat om det ett litet tag och därför hunnit fundera en hel del på saken. – Wow, tänkte jag när jag för snart tre veckor sedan fick samtalet från min coach Bosse Karlsson – Det var så att det rös till i hela kroppen, även om det var ett samtal som man väntat skulle komma förr eller senare. Andreas kommer att vara exakt 24 år, sex månader och 17 dagar när han på söndag springer ut på Strömvallens konstgräs. Den nuvarande rekordnoteringen på 25 år och tre månader, som innehas av Per-Olof Ståhl, Norrköping, slår han med råge. – Jag tänker inte särskilt mycket på det, utan det är mer en kul grej och det är att jag nu får chansen i högsta serien som räknas. Varför tror du att det händer just nu? – Många domare är iväg på internationella uppdrag och då måste någon ny få chansen. – Jag har dömt i superettan sedan 2007 och bör väl vara mogen. Sedan i höstas bor och pluggar Andreas Ekberg i Stockholm. – Jag studerar till polis och har ett, av två år, kvar på studierna. Nu är det sommarlov och han bor tillfälligt hemma hos föräldrarna i Nöbbelöv, strax utanför Lund. Han hymlar inte med att han siktar högt som domare. – Först ska jag bli etablerad i allsvenskan. Om det sedan tar två eller fem år är en annan sak. Och på sikt? – Det är en dröm att någon gång få bära Fifamärket på bröstet.

Senaste nytt omOkategoriserade

Dagens fråga

Försöker du minska ditt flygande?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev