Trollsländeinventering i Höör. Foto: Linda Birkendal

Höörsbor räknar trollsländor i Skåne

Det är kallt, ösregnar och vädret är allt annat än optimalt för att gå på trollsländejakt, men Linda Birkedal från Naturskyddsföreningen gör ett undantag för Skånskan. Naturmänniska som hon är har hon rustat sig för tillfället med regnkläder och gummistövlar. Vi träffas vid ankdammen i Höör. Ett ställe där det vid bättre väderförhållanden finns gott om trollsländor. – Trollsländor är tacksamma studieobjekt för de flyger varken om tidiga morgnar eller sena kvällar och bara när det är varmt och fint väder, säger hon.

Projektet ”Trollsländor i Skåne: Atlasinventering 2009-2014” påbörjades i våras och Linda Birkedal är en av initiativtagarna. För första gången ska en omfattande kartläggning göras över trollsländorna i Skåne där man bland annat ska ta reda på vilka arter som finns. Projektet är ett samarbete mellan Lunds Naturskyddsförening, Naturskyddsföreningen i Skåne, Entomologiska Sällskapet i Lund, Länsstyrelsen i Skåne län och Region Skåne. För att kunna genomföra projektet behövs hjälp från allmänheten. På www.trollslandor.se kan alla nyfikna boka en eller flera rutor av Skåne på fem gånger fem kilometer styck. Rutorna i och vid Höörs kommun blev snabbt uppbokade. – Det var en överraskning att så många bokade rutor här i Höör. Här verkar bo många naturintresserade människor och så finns här en del spännande och sällsynta arter, säger Linda Birkedal. En art som upptäcktes i Skåne för ett par år sedan är Kejsartrollsländan. Det allt varmare klimatet tros vara anledningen till att den hittat till Skåne från Sydeuropa. – Det är Europas största trollslända med en bakkropp på sex centimeter och en vingbredd på tio centimeter. Vi ser att den sprider sig väldigt fort, säger Linda Birkedal. På Naturskyddsföreningen är man orolig att de nya arterna ska konkurrera ut de inhemska. – Kejsartrollsländan är väldigt aggressiv och hävdar sitt revir. Den kan mycket väl äta upp andra trollsländor, säger Linda Birkedal. Projektet kostar ungefär en halv miljon att genomföra och även om kartläggningen påbörjats saknas drygt 150 000 kronor för att kunna genomföra det fullt ut. Magnus Billqvist från Naturskyddsföreningen i Skåne är projektansvarig. – Vi har ansökt om 5000 kronor från respektive kommun i Skåne. Vi vill gärna att kommunerna ska vara en del i projektet, säger han. Enligt honom är intresset för trollsländor under uppsving och hemsidan har haft runt 90 000 besökare sedan maj. – Det har skrivits artiklar och böcker och gjorts radioprogram om trollsländor. Det är fascinerande djur, säger Magnus Billqvist.

Dagens fråga

Brukar du åka tåg?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×