Friday´s har haft hjälp av en norsk arkitekt för att omvandla den gamla saluhallen i amerikansk stil. Bland annat har man tagit fram de gamla tegelväggarna och bjälkarna och rustat upp takfönstren. Foto: Jörgen Johansson

120 får jobb i nygamla Saluhallen

Kvarteret Rosen i Malmös hjärta är sig icke mera likt. Snart pumpar ett amerikanskt blodomlopp i det gamla kvarteret. Thank God It”s Friday betyder ”Tack gode Gud att det är fredag”. Den bokstavskombinationen betyder samtidigt nya amerikanska vindar i centrala Malmö när den stora saluhallen förvandlas till en enda stor restaurang. Christer Jansson är med sin kollega Nils Lemming boss för TGIF, och han vet vad bokstäverna TGIF betyder i reda pengar. I Stockholm driver han Sveriges två Friday”s, en på Stureplan och en i Kungsträdgården. Malmö får den tredje i Sverige. Satsningen handlar om många miljoner, en risk och en chansning, men de tror på Malmö. På sikt hoppas de på 25 000 gäster om året. Planeringen har pågått i ett år och i för en vecka sedan hade han sitt allra första möte med 120 nya anställda i kedjan TGI Fridays. Snittåldern är 20-21 år. En av dem är 26-åriga Caroline Wahlström Hjorth, som kommer att vara manager för 96 anställda. Hon får hjälp av två rutinerade coacher från USA, nio från Oslo och tre nedskickade coacher från Stockholm som är med om att drilla in personalen på rätt sätt i systemet. 1 700 förhoppningsfulla ansökningar hade strömmat in för många unga Malmöbor kände sig kallade. Innan maj månads slut ska stället öppna, närmare bestämt den 19 maj, en tisdag. – Vi brukar göra så för att få litet tid på oss att träna upp oss inför helgen, säger Christer Jansson. – Då ska alla vara beredda, lovar personalansvariga Jannicka Jingryd, 30, som kommer direkt från Friday”s i Kungsan där hon jobbat sedan 2001. – Vi har väldigt mycket standards. Du ska veta vad du får för menyn ska vara likadan på alla Friday”s. På det viset är vi konceptstyrda. Tillsammans med sin platschef Therese Anvelius, 31, ska hon få pli på personalen. Therese har jobbat på Friday”s sedan 1996 och vet vad som gäller. För här är det regler som gäller, mycket regler. De kan sitta och rabbla regler i två dagar. Men särskilt nervösa är de inte. –Vi har bara anställt glada människor. Nummer ett är personligheten, på andra plats kommer erfarenhet. Alla våra anställda går på kollektivavtal, vi sköter det enligt konstens alla regler. Alla kommer att jobba antingen dag- eller kvällspass. De känner att det ska bli roligt och spännande med allt nytt folk. Och ett nytt språk, skånskan. – Det här är en jättegrej, så kul och spännande. Fast just för tillfället ser det mörkt ut. Strömmen har gått och datorn vill inte längre. Någon speciell fredagskänsla har inte infunnit sig ännu. Allehanda hantverkare vimlar runt och drar i sladdar och trådar. Det råder ett organiserat kaos. Men på en vägg kan man läsa ”In here it”s always Friday” (här inne är det alltid fredag). Ulf Lyddby är vd för Planbo Projekt AB, som har ansvaret för hela ombyggnaden av gamla Saluhallen. Han ser fram emot morgondagen, den 12 maj, när han ska få proväta i den nya restaurangen. Ombyggnaden av hela huset har hållit på sedan i februari 2008. Ulf Lyddby är nöjd hittills och mäkta imponerad över utvecklingen. Han tror på stora möjligheter. 128 rum kommer lyxhotellet Marriott att innehålla, det ska heta Renaissance Malmö hotel och öppnar i augusti-september. –Det kommer att lyfta hela Lilla Torg. Det blir tre helt nya, fräscha koncept med aircondition och bättre service som öppnar i omgångar. Dessutom innebär det att många nya arbetstillfällen tillskapas i branschen. Tvisten med Hotell Mäster Johan fick sin lösning i länsrätten. Det man bråkade om var att två hotellentréer skulle hamna mittemot varann. Hotel Mäster Johan överklagade förra sommaren Marriotts bygglov och hävdade att korsningen Mäster Johansgatan och Isak Slaktaregatan inte skulle kunna svälja trafiken från och till båda hotellentréerna. Trafiksituationen skulle bli ohållbar och kaotisk. Men Ulf Lyddby är glad över att konflikten löstes. Han ser hellre samarbetsmöjligheter och tror att Marriotts hotellverksamhet kommer att ”spilla över” på Mäster Johan


Dagens fråga

Brukar du jobba på helgerna?

Loading ... Loading ...